detector.media
27.12.2011 18:22
Томенко вважає закон про парламентські вибори помірковано-реалістичним для ЗМІ
А Шевченко не виявив у законі чітких гарантій для ЗМІ

Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко вважає закон «Про вибори народних депутатів» у частині ЗМІ помірковано-реалістичним. Про це він сказав 27 грудня під час круглого столу «Діяльність засобів масової інформації у виборчому процесі: законодавче забезпечення та практика його застосування».

 

«Я не вважаю, що цей закон ідеальний. Але й не вважаю, що він змушуватиме ЗМІ виживати. Насправді практика українських виборів показує, що ключове не закон, а інструмент виконання цього закону. Мусимо якнайшвидше створити експертні ради при Нацраді і ЦВК для того, щоб всі можливі проблеми на сьогодні переносились в експертне середовище», - зазначив пан Томенко.

 

На його думку, добре, що закон вступив в силу майже за рік, а не напередодні виборів. За його словами, у новій редакції закону розділи, які стосуються діяльності ЗМІ, радикально не змінені.

 

Пан Томенко нагадав, що минулого тижня парламент прийняв у першому читанні проект постанови про забезпечення безперешкодної діяльності ЗМІ у передвиборний період 2012 року. Він сподівається, що в січні 2012-го ця постанова буде проголосована в цілому і влада не буде використовувати перевірки для зведення рахунків із ЗМІ під час виборів.

 

На думку віце-спікера, жодних серйозних медійних реформ до парламентських виборів не відбудеться. Це стосується і створення суспільного мовлення, і роздержавлення друкованих ЗМІ тощо. Адже будь-яка влада не хоче втрачати державні ЗМІ, розглядаючи їх як ресурс. «Це може бути дискусія на громадській раді при президенті, можуть навіть законопроект ухвалити у першому читання, як зараз навчилися виходити із ситуації. Але загалом я поки що не бачу ні потенціалу у виконавчої влади, ні в парламенту приймати такі радикальні реформи», - сказав Микола Томенко.

 

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко вважає, що закон про вибори написаний не для журналістів, а для політичних партій. «У нас навіть назва статті звучить "Порядок використання ЗМІ", а не про створення можливостей для роботи ЗМІ під час виборів. Також в законі залишилося кілька старих проблем - це визначення агітації і політичної реклами. Зокрема, в законі йдеться, що використання партійної символіки, зображень в журналістських матеріалах буде трактуватися як політична реклама. Як тоді телевізійник може зняти сюжет про партійний з'їзд, не використовуючи партійну символіку?», - запитав пан Шевченко.

 

Також Андрій Шевченко не виявив в законі чітких гарантій для журналістів у доступі на засідання виборчих комісій, а також гарантії доступу на дільниці. «Ми пам'ятаємо факт, коли спостерігачі громадських організацій ходили на дільниці з посвідченнями журналістів, зараз у новому законі є гарантії для спостерігачів від громадських організацій, і я не виключаю парадоксальної ситуації, коли журналістам для роботи на дільницях доведеться брати посвідчення спостерігачів від громадських організацій», - зауважив Андрій Шевченко.

 

Учасники круглого, серед яких народні депутати, представники ЦВК, Держкомтелерадіо, громадських організацій та журналісти, обговорили законодавчі норми та практичні аспекти участі ЗМІ у передвиборчій агітації і висвітленні виборчого процесу в контексті нової редакції закону про парламентські вибори.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY