Фотокор Течинський відсудив у «Коммерсанта» 16 тис. за ненадані вихідні

21 Грудня 2011
13973
21 Грудня 2011
12:41

Фотокор Течинський відсудив у «Коммерсанта» 16 тис. за ненадані вихідні

13973
Фотокор Течинський відсудив у «Коммерсанта» 16 тис. за ненадані вихідні

Колишній фотокореспондент «Коммерсанта» Олександр Течинський відсудив у видавничого дому  «Коммерсантъ-Україна» 16610 грн 48 коп. заборгованості по заробітній платі. Цю інформацію, опубліковану на сторінці у Facebook, пан Течинський підтвердив «Детектор медіа» особисто.

 

Як розповів фотокореспондент, він звільнився з «Коммерсанта» у січні 2010 року за відмову у вихідних днях, а у лютому того ж року подав до суду позов з вимогою стягнути компенсацію за ненадані відпускні: «Основна вимога вперлася в те, що люди просто відмовляли у вихідних. У мене сім'я, двоє дітей, і мені прямим текстом сказали в якийсь момент, коли це питання постало жорстко, що я повинен вибрати: або робота, або сім'я - змушуючи до якогось рабства. Вище керівництво не бажає працювати зі стрингерами, фрілансерами, а просто каже штатному фотографу, що "ти вийдеш у вихідні, або пішов геть"», - говорить Олександр Течинський.

 

2 листопада 2011 Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ постановив задовольнити позов фотографа: «Задовольняючи позов Течинського А.А. про стягнення заборгованості по заробітній платі у вихідні дні і понаднормові,заборгованості по заробітній платі за час перебування у щорічній відпустці, компенсації за невикористану відпустку, суди дійшли обґрунтованого висновку про наявність такої заборгованості, що підтверджується наявними у матеріалах справи доказами», - зазначається у рішенні суду.

 

Рішення суду оскарженню не підлягає.

 

У своєму позові журналіст посилався на ч.3 ст.13 Закону Україну «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» від 23.09.1997, яка гарантує кожному творчому співробітнику ЗМІ щорічну оплачувану відпустку тривалістю 36 календарних днів: «А не 24, як це прийнято в газеті, де "все по-білому", - говорить Олександр Течинський, - І це в ході процесу було визнано юристами ПрАТ "Комерсант-Україна". Понаднормові і вихідні повинні оплачуватися само собою. Також, хочу зауважити, що позовної давності щодо подібних виплат не існує. Тобто, будь-який співробітник ВД "Комерсант-Україна", незалежно від того, коли він звільнився, був звільнений з цієї структури, може претендувати на компенсацію за невикористану відпустку (12 днів на рік), оплати понаднормових і роботи у вихідні дні, подавши позов до суду».

 

За словами Течинського, протягом судового процесу представники «Коммерсанта» пропонували піти на мирову, виплативши йому 5 тис. грн: «Але для мене це було питання принципове, тому я вирішив іти до кінця. Це вже третя інстанція, кінцеве рішення. Для мене було незрозуміло, чому серйозне видання займається такою "ерундою", просто не виконує законодавства України. Для мене сума була непринциповою, була принциповою позиція... Це, власне, ніяка не перемога, так повинно бути, не було ніякого змагання, я не відчуваю, що я щось переміг, щось виграв, це елементарні речі, які повинні дотримуватися. І мені до цих пір не зрозуміло, чому це не дотримується і для чого так довго доказувати, протягом 2 років, що "ми не такі"», - підсумував Течинський.

 

Наразі, за словами Олександра, він працює фотокореспондентом на умовах фрілансу для різних видань.

 

Генеральний директор ВД «Коммерсантъ-Украина» Андрій Гоголєв не став коментувати «Детектор медіа» цей інцидент: «Що тут коментувати? Я вважаю, що він вчинив підло. Це на його совісті».

 

Як повідомляла ТК, у січні 2010 року фотограф Олександр Течинський звільнився з «Коммерсанта».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13973
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
law
4514 дн. тому
Баран - сын у твоего отца (кстати подправь ник). таких блин "сильнейших репортёров" как гов.а, токо никому и даром не нать . очевидно по этой самой причине такой "сильнейший" репортёр ныне безработный.
Борордактель
4514 дн. тому
для law:Течя - один из сильнейших репортёров Украины, снимает для зарубежных изданий. Так что учи матчасть, баран.
law
4514 дн. тому
Та таких хфотографов, принципияльных ...пинком под зад. Шо он там для Коммерсанта мог фотографировать в выходные? Одни дешёвые понты. Пусть лучше попробует теперь куда-то устроится на работу, баран. Тото он уже 2а года фри...
hi
4514 дн. тому
И конечно же позор Коммерсанту-Украина!!!
hi
4514 дн. тому
Андрей Гоголев позор, Саша расскажи еще как он еще прикарманивает себе деньги сотрудников
бывший
4514 дн. тому
Течинский выбирает семью.... ага... )))
ст07
4515 дн. тому
Ти ба, як підло вчинив! Чесно зароблені гроші схотів забрати!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду