МВС захистить журналістів у наказовому порядку

25 Березня 2010
18423
25 Березня 2010
13:41

МВС захистить журналістів у наказовому порядку

18423
МВС захистить журналістів у наказовому порядку

25 березня  Міністерство внутрішніх справ видало наказ №88 «Про вдосконалення взаємодії органів внутрішніх справ із засобами масової інформації», який  вимагає від керівників міліції дій для забезпечення безпеки журналістів та поліпшення роботи з медіа. Про це сьогодні на брифінгу повідомив головний радник міністра внутрішніх справ України  Констянтин Стогній.

 

За його словами, потребу у цьому наказі зумовив незадовільний стан роботи міліції з медіа.

 

«Ми вирішили передивитись ті скарги, які надходили від журналістів. Мені були відомі,  мабуть, кілька десятків таких скарг за  минулий рік. Ми спробували проаналізувати їх і з'ясувати, яким чином на них прореагували. Але, на жаль, в МВС  від журналістів немає жодної зареєстрованої скарги. Я в це не вірю, і думаю, що це неправда», - зазначив він.

 

Стогній згадав кілька  випадків порушення прав працівників ЗМІ: це побиття фотокора УНІАН при штурмі заводу «Таврія», погрози журналістці ICTV та незаконне затримання кореспондента видання «Обозреватель».

 

Наказ є документом внутрішнього користування для керівників центрального апарату та підрозділів міністерства, однак кілька його пунктів було оприлюднено на брифінгу.

 

Перш за все це пункт наказу 3.4., який передбачає: «У разі скоєння протиправних дій відносно представників засобів масової інформації, інших резонансних подій за їх участю забезпечити негайне прибуття до місць таких подій керівників ГУМВС, УМВС, міськрайлінорганів та відповідних підрозділів по зв'язках з громадськістю з метою здійснення контролю за дотриманням прав журналістів. Терміново доповідати про такі події Міністру внутрішніх справ України».

 

Окрім цього в наказі є ще  пункт 3.5.,  спрямований на попередження фактів ігнорування права журналістів на отримання інформації, створення сприятливих умов для безпеки журналістів під час виконання ними свого професійного обов'язку в місцях проведення масових заходів і надзвичайних подій. «В обов'язковому порядку визначати уповноважену особу з числа керівництва підрозділів для оперативної взаємодії з журналістами безпосередньо в місцях таких подій», - йдеться у ньому.

 

Стогній порадив всім журналістам зв'язуватись з місцевим підрозділом зв'язків з громадськістю, якщо це не вдається, тоді з міністерством і запевнив: «Такого не буде, як минулого року, коли я не міг додзвонитись,  ні один телефон не відповідав. За це каратимуться представники департаменту. Тому що якщо вони не на місці і не працюють, то цей підрозділ взагалі не потрібен. Ці люди будуть  відповідати на ваші запитання і сприятимуть у отриманні коментарів».

 

Також на брифінгу оприлюднили пункти  наказу  3.6. та 3.8. Перший для розширення тематики матеріалів про діяльність міліції пропонує залучати журналістів до участі у рейдах, операціях, виїздах на місця подій спільно з оперативно-слідчими групами, спецпідрозділами тощо. А другий, задляя спрощення доступу журналістів до відкритої інформації про діяльність міліції та попередження маніпулювання показниками передбачає підтримувати «в актуалізованому стані тематичні рубрики зі статистичними даними та іншими відкритими інформаційними масивами на офіційних веб-сайтах МВС, ГУМВС, УМВС». Констянтин Стогній звернувся до журналістів з проханням  надавати свої пропозиції щодо покращення роботи цих порталів.

 

Однак, журналістів непокоїло те, яким чином буде встановлено контроль за  виконанням цього наказу. Констянтин Стогній запропонував розробити функцію громадського контролю: «Наприклад, можна підготувати нормативний документ, за яким журналіст зможе звертатись зі скаргою на сайт  МВС,  і дублювати це, наприклад, на сайт НСЖУ. Щоб не вийшло так, як зараз, коли я переглядаю сайт "Детектор медіа" і там чи не щотижня публікуються  скарги журналістів, які міліція ігнорувала».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18423
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег Мартыненко
5146 дн. тому
У Костика есть "работа". Его "коллеги" по Новой Каховке, отказали в возбуждении уголовного дела по томуже фотокору УНИАН Виталию Данильченко, по первому эпизоду воспрепядствия журналисткой деятельности при захвату винзавода "ТАВРИЯ". При октказе в возбуждения уголовного дела, коллеги Константина, совершили преступление, которое выразилось в превышении служебных полномочий. Они тказали по прокурорской статье 171 УК Украины, нарушив ст. 112 УПК Украины. Кроме того, по тойже Новой Каховке, подано заявление о совершенном преступлении на одного из руководителей горотдела милиции, который в циничной форме, без каких либо оснований, запретил фотокорреспондентй УНИАН производить фоторепортаж публичных действий государственных исполнителей. Так что дорогой Константин, Вам нужно провести "семинарские занятия" по знанию права со своими коллегами из Новой Каховки. Могу помочь! Олег Мартыненко, пенсионер МВД Украины, майор милиции, правозащитник! mayor.m.m@mail.ru
Влад
5147 дн. тому
Ну наконец то наш человек в милиции делом занялся!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду