Микола Томенко: «Закон про рекламу треба виконувати, а не обманювати український народ»

5 Листопада 2009
9205
5 Листопада 2009
18:59

Микола Томенко: «Закон про рекламу треба виконувати, а не обманювати український народ»

9205
Микола Томенко: «Закон про рекламу треба виконувати, а не обманювати український народ»

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко заявив, що треба заборонити нову рекламу «Хортиці», яка подається як соціальна, хоча проплачена як комерційна і має на меті рекламу однойменного горілчаного бренду в денний час. «Норми закону треба виконувати, а не обманювати український народ», - сказав Микола Томенко, відкриваючи 5 листопада круглий стіл на тему: «Проблеми практичної реалізації положень Закону України "Про рекламу" щодо заборони з 1 січня 2010 року реклами алкоголю та тютюну в усіх друкованих ЗМІ, крім спеціалізованих видань».

 

Нагадаємо, що з 1 січня, згідно зі статтею 22 закону «Про рекламу», в усіх друкованих ЗМІ (крім спеціалізованих) заборонено рекламу тютюнових виробів та алкогольних напоїв, а також знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби й алкогольні напої. Саме невизначеність у законі терміну «спеціалізовані видання», щодо яких не повинна діяти заборона розміщення реклами алкогольних напоїв, тютюнових виробів та відповідних торгівельних марок, і викликала занепокоєння представників друкованих ЗМІ.

 

Заступник голови парламенту запропонував два шляхи вирішення цієї проблеми. Найшвидше визначення «спеціалізоване видання» можна буде затвердити розпорядженням Міністерства юстиції, довший шлях - через внесення відповідних поправок до закону «Про рекламу». Оскільки Україна на порозі президентських та парламентських виборів, другий шлях може надто затягнутися. Тому учасники круглого столу вирішили рухатися двома шляхами паралельно.

 

Представники кількох українських видань, що спеціалізуються на відповідній тематиці, висловили занепокоєння, аби під час розробки визначення «спеціалізоване видання» не з'ясувалося, що такими буде названо тільки підвідомчі видання, залежні від керівництва певної галузі, що, на їхню думку, стане на перешкоді отриманню професіоналами об'єктивної інформації, або, навпаки, буде вжито надто широке визначення. Щоб уникнути цього, вони запропонували власний варіант визначення терміну «спеціалізоване видання» - «багатосторінкове періодичне видання, що незалежне від відомчої приналежності, розповсюджується виключно серед фахової аудиторії або на місцях реалізації товарів, до класу яких належить предмет реклами, а всі матеріали та рубрики його присвячені висвітленню на фаховому рівні проблем відповідної галузі та споріднених із нею тем».

 

Перший заступник голови Держкомтелерадіо Анатолій Мураховський зауважив, що представник комітету обов'язково увійде до робочої групи, яка розроблятиме визначення відповідного терміну. Крім того, комітет своїми силами (за сприяння Книжкової палати) у січні-лютому 2010 року здійснить моніторинг друкованих ЗМІ на предмет дотримання ними закону «Про рекламу».

 

Член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Тетяна Лебедєва наголосила на необхідності захисту вітчизняного виробника. «Якщо українські друковані ЗМІ виконуватимуть закон, а закордонні, зокрема російські, не зважатимуть на нього, то це буде недобра послуга», - сказала вона. Також пані Лебедєва звернула увагу на необхідність моніторингу не тільки прямої, а й прихованої реклами.

 

В результаті учасники круглого столу вирішили створити робочу групу, до якої мають увійти представники Мін'юсту, Державних комітетів телебачення і радіомовлення та стандартизації, видавничої галузі та громадських організацій. До 1 грудня 2009 року група має розробити визначення терміну «спеціалізоване видання» саме в алкогольній і тютюновій галузях. Очікується, що це визначення буде затверджено розпорядженням Мін'юсту. Видання, що потраплять під нього, матимуть змогу з 1 січня 2010 року розміщувати рекламу алкоголю й тютюну.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9205
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
kosmosvt
5279 дн. тому
Встид і позор!!! от до чого докотились! Хто склав таку соціальну рекламу і затвердив її??? хто є власником торгової марки Хортиця? ...авжеж, немає винних. На кіл садити всіх таких, привселюдно! Тоді може думали би мозгами наші шановні діячі
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду