«Український музичний альянс» позивається проти кабельників

14 Липня 2009
14411
14 Липня 2009
14:35

«Український музичний альянс» позивається проти кабельників

14411
«Український музичний альянс» позивається проти кабельників

«Український музичний альянс», що володіє правами на твори понад 600 українських та зарубіжних артистів, подав близько 30 позовів у суди проти операторів кабельного телебачення, повідомляє газета «Дело».

 

Альянс має намір довести, що кабельники незаконно, без спеціальної угоди, використовують музичні твори, права на які належать об'єднанню. За словами директора альянсу Павла Калениченка, серед відповідачів – компанії «Альфа-медіа» та «Притекс» (Харків), «Пошук-ТБ» (Полтава), «Інформаційні технології» та «Юнікаст-інвест» (Київ).

 

Причиною претензій правовласників до кабельників стали ухвалені Кабінетом Міністрів у квітні 2009 року зміни до Постанови «Про затвердження розміру винагороди (роялті) за використання опублікованих із комерційною метою фонограм і відеограм та порядку їх виплати». Згідно з цими змінами, за ретрансляцію музики та кліпів у програмах кабельного телебачення оператори повинні перераховувати правовласникам до 5% свого річного доходу. Але на цей момент оператори відмовляються укладати подібні угоди.

 

Після рішень у вже поданих позовах «Український музичний альянс» має намір подати до суду на компанію «Воля-кабель». Тим часом у «Волі» вважають, що альянс просто хоче збагатитися за рахунок компанії. «Підвищення активності таких товариств колективного управління правами, як правило, припадають на періоди спаду економіки країни, і це не дивно. В період безгрошів'я шукають нових жертв, які спроможні прогодувати різноманітні адміністративні апарати», – коментує керівник піар-відділу «Волі» Аліна Сигда. За її словами, згідно з чинним законодавством, саме телерадіомовники під час створення програм зобов'язані самостійно врегулювати питання, пов'язані з виплатою авторської винагороди, безпосередньо з авторами творів.

 

«Але великі гравці телеринку не поспішають укладати угоди з ОКУ, розуміючи, про які гроші йдеться. Наразі ринок збору винагород розділено між двома суб'єктами: УААСП займається збором винагород за публічну трансляцію творів у барах, ресторанах та дискотеках, а УМА вирішив займатися телерадіомовниками, а заразом і провайдерами. Однак провайдери не використовують об'єкти авторського права, тому спроби послатися на підзаконний нормативний акт не є коректними і не призведуть до бажаних результатів», – каже пані Сигда.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14411
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
q
5406 дн. тому
в качестве контр-меры, на месте операторов услуг связи, коими выступают в частности кабельщики, отключил бы трансляцию музыкальных телеканалов в своих сетях.Тем более, что контент этих каналов -полный отстой и застой. с теми же "поданнями" в суд на операторов связи, можно тогда подать в суд на все телефонные компании. ведь через их сети миллионы пользователей интернет "качают" музыку. слушают и обмениваются ею, надо также подать в суд наминтрансвязи, т.к. через его подведомственные телевышки, без уплаты этим министерством "авторских" отчислений артистам, осуществляют вещание ряд телеканалов....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду