Нацрада попередила низку каналів і звернулася до Експертної ради щодо «РТР-Планета» (ОНОВЛЕНО)

11 Жовтня 2007
18519
11 Жовтня 2007
15:02

Нацрада попередила низку каналів і звернулася до Експертної ради щодо «РТР-Планета» (ОНОВЛЕНО)

18519
Нацрада попередила низку каналів і звернулася до Експертної ради щодо «РТР-Планета» (ОНОВЛЕНО)

11 жовтня на засіданні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення винесла попередження телеканалу «Студія «1+1» за недотримання визначеної законодавством квоти переривання телепрограм рекламою. В результаті моніторингу, проведеного аналітичним відділом, було встановлено, що окремі програми і кінопокази (зокрема, популярний цикл художніх фільмів «Анжеліка») переривалися рекламою по 5-7 разів за встановленого законом максимуму у 3 рази. Каналу винесено попередження, за місяць буде проведена повторна перевірка. Представники каналу, що були присутні на засіданні, утрималися від коментарів з причини відсутності відповідного доручення від керівництва.

 
У питанні про незбалансоване висвітлення передвиборчої кампанії в Україні каналом «РТР-Планета» члени Нацради не досягли одноголосного рішення. Російському каналу закидали участь у передвиборній агітації. Ігор Курус зазначив, що РТР «дозволив собі включити в інформаційний блок у програмі «Вести» включити агітаційні матеріали. Це втручання у виборчий процесс нашої країни, а РТР-Планета транслюється на близько 5 млн домогосподарств України». Слід зазначити, що канал РТР-Планета не повинен виконувати українське законодавство про вибори, тож відповідальним, скоріш за все, можуть визнати дистриб’ютора – компанію «ТОРСАТ».
 
В результаті було вирішено передати відповідні відеоматеріали до Експертної ради. За результатами розгляду можливе винесення рекомендації кабельним операторам при переоформленні ліцензії провайдера програмної послуги виключати канал із пакетів кабельного мовлення.
 
За порушення законодавства про політичну рекламу винесено попередження телеканалу ТОНІС. Приводом стало включення каналом до однієї з програм власного виробництва агітаційних сюжетів за одну з політичних партій – з відповідною символікою, але без титрування про розміщення матеріалу на правах політреклами. Віталій Шевченко назвав цей випадок джинсою власного виробництва.
 
Низку порушень, пов’язаних з політичною рекламою та агітацією, виявлено також у діяльності ТРК «Клас» (м. Київ). По-перше, ТРК не опублікувала розцінки на політичну рекламу. По друге, «надала невірні відомості щодо політреклами». Крім того, радіостанція розмістила політрекламу під своєю маркою на частоті, що їй не належить, а також незаконно збільшила зону покриття. Взявши до уваги, що ТРК «Клас» вже має два попередження, члени Нацради прийняли рішення звернутися до суду на анулюванням ліцензії ТРК «Клас» на підставі невиконання вимог Нацради.
 
Також члени Національної ради вирішили звернутись до суду щодо анулювання ліцензії радіостудії «Нова хвиля» (місто Снятин Івано-Франківської області) через низку порушень, серед яких – ретрансляція радіо «Мелодія», в ефірі якого лунала незаконна агітаційна інформація політичних сил. «Нова хвиля» відмовилась підписувати складений Нацрадою акт  за фактом порушень, що було розцінено останньою як перешкоджання їх діям. На засідання представник порушника не з’явився.
 
Було також винесено низку попереджень телерадіоорганізаціям за вихід агітаційних роликів політичних сил без титрування, використання інформаційних сюжетів і програм новин як рекламного часу і розміщення в них політичного пропаганди без зазначення назви замовника, за передчасне висвітлення даних соціологічних досліджень та багато інших порушень. Зокрема, з огляду на виявлені  порушення виборчого законодавства, Національна рада прийняла рішення про оголошення  попередження:
 
- ТОВ «Чорноморська ТРК», м. Сімферополь, АР Крим;
- ТОВ «ТРК «Вікка», м. Черкаси;
- ТОВ Незалежна ТРК «ІРТА», м. Луганськ;
- ТОВ ТРК «МТВ-плюс», м. Мелітополь Запорізької обл.;
- КП Телекомпанія «Прилуки», м. Прилуки Чернігівської обл.;
 
  про накладення штрафу:
- ТРК «Мелітополь», м. Мелітополь Запорізької обл.
 
Серед порушників Нацрада виділила Чернігівську обласну телекомпанію «Прилуки», яка розмістила багатохвилинну проплачену політичну агітацію в новинах. За словами голови Нацради Віталія Шевченка, такого ще не робив ніхто.
 
Під час затвердження звіту Нацради про дотримання телерадіоорганізаціями визначеного законодавством порядку мовлення під час виборчої кампанії 2007 року перший заступник голови Нацради Ігор Курус констатував, що всі ТРО порушували ті чи інші норми закону щодо трансляції передвиборної агітації. Затверджений звіт буде направлено Центральній виборчій комісії, Верховній Раді України, Президенту  України, а також розміщено на офіційному веб-сайті Національної ради та опубліковано в бюлетені «Вісник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18519
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду