Працівники «Укртелефільму» оскаржуватимуть злиття студії з «Фотоном»

20 Червня 2007
12527
20 Червня 2007
17:17

Працівники «Укртелефільму» оскаржуватимуть злиття студії з «Фотоном»

12527
Працівники «Укртелефільму» оскаржуватимуть злиття студії з «Фотоном»

Сьогодні, 20 червня, представники студії «Укртелефільм» заявили про те, що їх конфлікт із Держкомтелерадіо є політичним, а не юридичним протистоянням. За словами юриста кіностудії Олега Березока, Апеляційний суд міста Києва 29 травня відмовив у порушенні кримінальної справи за фактом зловживань службовими особами «Укртелефільму».

 

Як вже повідомляла «ТК», у січні 2004 року між кіностудією та ЗАТ «Міжнародна інвестиційна компанія «Інтерінвестсервіс» укладено договір «про спільне інвестування та залучення коштів щодо будівництва адміністративно-житлового комплексу з підземним паркінгом на земельній ділянці площею 1,45 га та ведення спільної господарської діяльності з продажу та іншої реалізації приміщень та отримання прибутку для учасників договору». Представники кіностудії заявляють, що цей договір має принести прибуток у розмірі 65 мільйонів гривень, що можна буде використати на виробництво телефільмів. Тим часом, у «Держкомтелерадіо» наголошують, що кіностудія здійснювала діяльність, не передбачену її статусом. Саме за повідомленням комітету Генеральна прокуратура 15 лютого 2007 року порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовими особами кіностудії.

 

«Відповідно до рішення Апеляційного суду, Укртелефільм має право укладати такі цивільно-правові договори, – наголошує Олег Березок, – Проблема в іншому. Олег Бірма та його колектив налагодили роботу на студії і законно побудували будинок (ми проаналізували всі договори і можна стверджувати, що там не було ніяких порушень), але прийшло нове керівництво Держкомтелерадіо, і тепер воно хоче взяти участь у розподілі активів цього будинку».

 

Руслан Смаков, член ради трудового колективу «Укртелефільму», наголосив, що працівники кіностудії й надалі відстоюватимуть свої права та оскаржуватимуть незаконні, на їхню думку, рішення комітету. Зараз у Шевченківському суді Олег Бірма оскаржує своє звільнення з посади генерального директора телекомпанії. За словами Руслана Смакова, суд не може розглядати справу через відсутність відповідачів – представників Держкомтелерадіо: «Останній раз засідання було перенесено через хворобу представника комітету. На це посилався і суддя Юрій Лаврентійович Кухалейшвілі. Але ж у складі Держкомтелерадіо є ціле юридичне управління, де не один, а аж 20 працівників. До речі, є серед них і юрист із одним “поширеним” прізвищем – Лаврентій Юрійович Кухалейшвілі».

 

Так само представники «Укртелефільму» збираються оскаржувати й рішення про злиття кіностудії з ДП «Фотон». «18 червня цього року вже було повідомлення державного реєстратора про те, що кіностудія припинила своє існування. Але ліквідаційна процедура відбулася з порушенням законодавства. Оскільки працівники “Укртелефільму” завчасно не були повідомлені про своє звільнення у зв’язку з ліквідацією підприємства», – зазначає Руслан Смаков.

 

Позицію «Укртелефільму» підтримав і Микола Жулинський, голова Національної ради з питань культури і духовності при Президентові України: «Мене турбує, що буде з кіностудією. Коли я працював в уряді Ющенка у нас була концепція розбудови Укртелефільм” як потужної кіностудії, яка мала забезпечувати національним продуктом наші телеканали. А для цього треба вкладати кошти і розбудовувати кіностудію. Уряд змінився, а Олег Бірма лишився один зі своїми планами». Як уже писала «ТК», Олег Бірма планував реорганізувати студію в студію для дітей та юнацтва або створити на її основі міні-Голівуд. А Держкомтелерадіо планує створити тут продакшн-студію, щоби створювати продукт для ОДТРК.

 

На думку Жулинського, на сьогодні немає «об’єктивної і точної інформації щодо дій Держкомтелерадіо»: «Чому саме злиття з “Фотоном”? Що станеться внаслідок цього? Чи залишиться Укртелефільм”? Ці питання не були відкрито проговорені Держкомтелерадіо».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12527
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду