«Паркетний» Порошенко та «жовтий» Лещенко: як новини центральних телеканалів відкрили політичний сезон

«Паркетний» Порошенко та «жовтий» Лещенко: як новини центральних телеканалів відкрили політичний сезон

17 Вересня 2016
3237
17 Вересня 2016
16:45

«Паркетний» Порошенко та «жовтий» Лещенко: як новини центральних телеканалів відкрили політичний сезон

3237
Канали уникають якісного аналізу важливих тем. Натомість виділяють максимум ресурсу для розкручування політичного інфотейнменту.
«Паркетний» Порошенко та «жовтий» Лещенко: як новини центральних телеканалів відкрили політичний сезон
«Паркетний» Порошенко та «жовтий» Лещенко: як новини центральних телеканалів відкрили політичний сезон

«Добре або ніяк» — так, за оцінкою одного з телеменеджерів, висловленій у матеріалі ресурсу VoxUkraine «(Само)цензура на ТБ: як найрейтинговіші телеканали України висвітлюють діяльність Петра Порошенка», українські канали висвітлюють діяльність Президента.

За висновками аналітиків, які досліджували підсумкові випуски новин на «1+1», «Інтері», «Україні» та ICTV з 7 червня 2014-го по липень 2016 року, «або редакційна політика чотирьох найрейтинговіших телеканалів упереджена, коли йдеться про особу Президента, або редактори й журналісти схильні до синхронної самоцензури».

Старт політичного сезону минулого тижня яскраво демонструє: тенденція триває. Канали у праймових випусках новин готові всебічно підживлювати дискурс навколо або незначних тем, або політичного інфотейнменту. Натомість активно уникають якісного аналізу чи конструктивної критики справді важливих тем.

Одразу спливають у пам’яті аналогії з висвітленням державними каналами під час президентства Віктора Януковича його робочих поїздок чи важливих («важливих») селекторних нарад та офіційних зібрань. У такі дні випуски рясніли «глибокими» кількахвилинними сюжетами, побудованими на синхронах Віктора Федоровича. Причому підводки до синхронів інколи повторювали зміст самого синхрону. Це стосувалося й таких подій, як щорічне послання під час відкриття чергової сесії парламенту.

Недоторканний Петро Олексійович

Виступ Президента України в парламенті 6 вересня з нагоди відкриття роботи нової сесії Верховної Ради є важливою подією. Адже оголошені меседжі, так історично склалося (попри формальну наявність в Україні парламентсько-президентської форми правління), є своєрідним дороговказом для політичного шляху держави. Отже, тема, щонайменше, є суспільно важливою і є приводом для аналізу з боку ЗМІ.

Наприклад, «РБК-Україна» вирішила порівняти «как за год изменилась риторика». Тобто в статті порівняли меседжі 2016 року з посилами, які Петро Порошенко виголошував минулого року під час відкриття попередньої сесії Ради.

Дмитро Мєндєлєєв з «Дзеркала тижня. України» взагалі пройшовся «катком». У статті «Паралельний світ оборонки» проаналізував виступ гаранта Конституції та вказав, де Президент, м’яко кажучи, кривить душею в цій темі. Зокрема, написав про нестиковки в інформації про витрати з Держбюджету на військо й зазначив, що «чомусь у глави держави не склалося з арифметикою».

Тобто сайти і преса — принаймні, деякі з них — намагалися проаналізувати послання Президента до Верховної Ради.

Якщо ж переглядати вечірні випуски новин загальнонаціональних каналів у прайм-таймі 6 вересня, можна дійти висновку, що якісного аналізу посланих Петром Порошенком меседжів не було. Жоден канал не намагався зв’язатися бодай із політологом, який би допоміг «розшифрувати» послання гаранта. Хоча найкращий варіант — подача рефлексій експертів у різних секторах (геополітика, економіка, внутрішня політика). Натомість редакції пішли найменшим спротивом — просто переповідали виголошені тези Петра Олексійовича.

6 вересня у «Фактах» на ICTV в підводці до сюжету про старт роботи парламенту ведуча на перший план винесла саме підтему президентського виступу. Так редакція визнала, що його тези були чи не головними цього дня. Втім, канал не знайшов нічого кращого, як просто переповісти меседжі Президента:

«Оксана Гутцайт, ведуча: Верховна Рада розпочала свою роботу. Зі щорічним зверненням до нардепів звернувся президент Петро Порошенко. Промова його була досить емоційною та насиченою. Говорив про повернення Криму, незмінність курсу на НАТО та перехід країни від режиму виживання до розвитку».

У самому сюжеті розширено переповідається майже півторагодинне послання Президента. У матеріалі — п’ять синхронів Порошенка. Тобто суцільна паркетна подача слів Петра Олексійовича — даність:

«Василь Саф'янюк, кор.: Новий політичний сезон і нові пріорітети президента в його посланні до Верховної Ради. Особлива увага обороні та армії, яка поступово стає професійною. Вже нині 50% солдатів та офіцерів — контрактники. Наступного року на оборону, як і цього, виділять 3% ВВП, хоча хотілося б 5. Але для цього потрібно ухвалити Закон "Про спецконфіскацію", який дозволить направити до держбюджету гроші режиму Януковича. А от зовнішньо-політичний військовий курс у нас незмінний, — наголосив Петро Порошенко.

Петро Порошенко, Президент України: Нашою стратегічною метою залишається вступ до НАТО. І я хочу наполягати, цей дороговказ для нас непорушний, як Полярна зірка на зоряному небі. І важливо, що за два з половиною роки кількість прихильників вступу України до НАТО значно зросла та вже істотно перевищує кількість противників.

Кор.: Змін до Конституції та місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей не буде, доки Росія повністю не виконає взяті на себе зобов'язання. Тобто, спочатку стійкий мир, виведення російських військ, контроль над кордоном. Президент також застеріг українських політиків від спроб зірвати мирний процес, на який спрямовані Мінські угоди та Нормандський формат.

Кор.: Військового варіанту розв'язання проблеми територіальної цілісності не існує, вважає Порошенко, адже потенціал нашої армії суто оборонний, а ворог окопався в найбільш урбанізованих та густо населених районах і постійно нарощує свої сили. Тому політико-дипломатичним шляхом за підтримки Заходу можна і миру досягти, і Крим повернути.

Кор.: Серед позитивних змін, окрім реформи правоохоронної системи та патрульної поліції, Президент відзначає широкомасштабний наступ на корупцію».

У цьому ж матеріалі кореспондент імітує аналіз виступу Порошенка — дає можливість кільком народним депутатам прокоментувати слова Президента.

Але долучення коментаря нового нардепа Сергія Шахова має ознаки джинси. Оскільки, по-перше, в підводці до його синхрону звучить фраза «сподобався він (виступ. — Авт.) і новообраним депутатам», але з семи нових депутатів, які цього дня склали присягу, коментує лише один. Крім того, його протитровано як представника партії «Наш край». Й це можна вважати рекламою партії, оскільки в рамках роботи в парламенті партійна приналежність є вторинною інформацією. Первинна — належність до якоїсь фракції, групи чи позафракційний статус. А, як ідеться на сайті парламенту, фракції чи групи «Наш край» немає:

«Кор.: Послання глави держави у більшості оцінили схвально. Сподобався він і новообраним депутатам, які вперше склали присягу.

Сергій Шахов, народний депутат України, партія "Наш край": Виступ Президента саме надихав на те, що ми повинні працювати, працювати на благо українського народу, на благо України. Але подивимося, шо буде далі до кінця року, як буде складений і прийнятий бюджет України і як буде розвиватися процес децентралізації в Україні.

Кор.: Опозиціонери ж так і не почули відповіді на ключові економічні питання і нарікають, що списувати всі негаразди на війну — не правильно».

«Критика» також лунає з боку представника «Батьківщини». Але варто нагадати, що лідер фракції «Батьківщина» 5 квітня 2016 року заявила про перехід в опозицію. Отже, ця критика представника опозиційної фракції потенційно може мати лише політичну мотивацію, а не об’єктивний аналіз, який мали б дати перш за все незалежні фахові експерти:

«Іван Крулько, народний депутат України, фракція "Батьківщина": Списання того, що в нас сьогодні є бідність, що не підвищуються соціальні стандарти, що є повна вакханалія з тарифами на питання війни — це найлегша відповідь і це, до речі, мене найбільше збентежило в сьогоднішній доповіді Президента.

Кор.: Щодо тарифів, Президент наголосив, альтернативи підвищенню не було, інакше державу чекав би повний економічний колапс. Він сподівається, що завдяки співпраці уряду та парламенту владі вдасться змінити ситуацію і Україна перейде від виживання до розвитку».

Фахових коментарів у матеріалі глядач так і не дочекався.

Цього дня в матеріалі каналу «112» також у центрі — виступ Президента Порошенка. Про це свідчить підводка до сюжету:

«Юлія Галушка, ведуча: Верховна Рада повернулася із канікул. Із годинним щорічним посланням під назвою "Про внутрішнє та зовнішнє становище України" перед нардепами виступив Петро Порошенко».

Сам сюжет, за стилем подачі, має спільні риси з матеріалом у «Фактах» — суцільний паркет із переповіданням тез Порошенка. Щоправда, його синхронів усе-таки менше (що, звісно, нічого не змінює):

«Валентина Желізняк, кор.: Новий політичний сезон стартував. Депутати планують розглянути понад сотню законопроектів. За словами лідерів фракцій, найгострішими моментами обговорення у сесійній залі стануть тарифи, початок нового опалювального сезону, держбюджет на наступний рік та соціальні стандарти. На першому засіданні 5-ї сесії цього скликання присутні президент, прем’єр разом з урядовцями та представники дипустанов. У своєму щорічному зверненні президент Петро Порошенко зосередився, зокрема, і на питаннях оборони. Аби за що було фінансувати армію, просить депутатів ухвалити закон про спецконфіскацію.

Кор.: Звернення Президента тривало майже годину. Порошенко, серед іншого, наголосив: зміни до Конституції про особливий статус Донбасу не ухвалять, доки не буде відповідних умов».

Автор так само, як і у «Фактах», не дає коментарів політологів чи фахівців у царинах, про реформи в яких говорив Президент. А тим часом завдяки таким коментарям глядач міг би отримати підтвердження чи спростування слів гаранта. Натомість «аналізують» у сюжеті виступ Порошенка депутати. Журналістка, за аналогом «Фактів», подає як позитивні коментарі, так і негативні. В цьому контексті баланс ніби збережений. Серед двох критиків — також представник «Батьківщини»:

«Кор.: Тим часом, виступ Порошенка обговорюють у кулуарах.

Володимир Парасюк, народний депутат України, позафракційний: Того, чого я не почув, напевно, суспільство хотіло би запитати, чому долар обвалився. Чому гривня по відношенню до долара, там, до іноземної валюти обвалилась майже там в 3 рази? Хотіли б почути, чому пальне таке дороге? Чому тарифи такі високі?

Сергій Соболєв, народний депутат України, ВО "Батьківщина": По зовнішній політиці: Нормандській формат чудовий, все добре і все гарно. Ну, якщо все добре і все гарно, що далі відбувається. Чому ніяких реальних зрушень?»

На «Україні» вирішили, що мало Президента не буває. І ледь не половину сюжету побудували на «скелеті» з синхронів Порошенка. Їх аж чотири:

«Виктория Потапова, кор.: Аплодисментами встречают депутаты президента Петра Порошенка. Но, едва тот садится, как тут же поднимается — звучит гимн. После церемоний, выступление о внешних и внутренних перспективах Украины, Пётр Порошенко говорит почти час, много внимания посвящает обороне страны. Признаётся — 3% ВВП на армию не достаточно, но больше себе Украина пока не может. Найти деньги на военно-промышленый комплекс помог бы закон о спецконфискации.

Петро Порошенко, Президент України: Це борг, це наш з вами борг перед країною. І я вкотре закликаю проголосувати закон в такій редакції, яка знімає всі ваші побоювання. Але прийміть цей закон і забезпечте фінансування державного оборонного замовлення.

Кор.: Усиливать оборону Украина будет, но в разрешении конфликта на Донбассе не отступит от Минских соглашений, пообещал Президент.

Петро Порошенко: Температура конфлікту зараз нижча ніж була минулого і позаминулого років. І наголошую, що ми дотримуємося Мінських угод якби важко нам це не давалося.

Кор.: Не забыл гарант и о Крыме.

Петро Порошенко: Заява Путіна про те, що нібито питання Криму закрите — це його мари. Крим є, Крим був і Крим буде українським! І ніякої іншої розмови не буде!

Кор.: И в который раз президент подтвердил — курс страны на вступление в НАТО. Ещё один фронт — борьба с коррупцией. "Это одна из самых тяжелых реформ" — признался Пётр Порошенко. Но она позволит повысить благосостояние людей. А вот Кабмин, по мнению главы государства, должен перейти от политики выживания к политике развития.

Петро Порошенко: Я не пропущу бюджет на наступний рік в якому будуть скасування стипендій, скасування державного фінансування навчання в магістратурі і інші експерименти».

5 канал, власником якого залишається Президент України, також не залучає фахівців прокоментувати тези Петра Порошенка. При цьому й не імітує критики — в матеріалі відсутні навіть коментарі від політичних соратників чи опонентів:

«Віталій Гайдукевич, ведучий. До роботи. Нові депутати присягнули бути корисними країні, Президент виголосив з трибуни Парламенту ключові тези нового політичного сезону, ну, а, можливо, й найближчої перспективи. НАТО — стратегічна мета для України, відновлення територіальної цілісності України відбуватиметься політико-дипломатичним шляхом, але спираючись на постійне підсилення війська. Крим ніхто не забув, гроші Януковича треба повертати, а гроші нинішніх посадовців електронно декларувати.

Анна Мірошниченко: Мир, безпека і реформи — три ключових слова у промові Президента. Градус конфлікту на сході, порівняно з минулими роками, каже, дещо збили, обороноздатність підсилили. Мінських домовленостей Україна дотримується. Крим і Донбас були, є й будуть українськими. Мир в обмін на ці території — не варіант.

Анна Мірошниченко: Двічі категорично кулаком по трибуні Президент відбив, коли заговорив про Північноатлантичний альянс. Україна, каже, продовжує співпрацю, фіналом має бути членство.

Анна Мірошниченко. Майже годинне послання Президента депутати підтримали оплесками. Усі, окрім депутата із “Опоблоку” Вадима Новінського, як побачили журналісти, після виступу глави держави підвелися».

Із підводки до сюжету на «1+1» не зрозуміло, чи виступ Президента є першочерговою за важливістю подією:

«Наталія Мосійчук, ведуча: Старт нового політичного сезону. Верховна Рада відкрилася, заслухала послання президента і дозволила заарештувати суддю Чауса, який зажив славу тим, що консервував валютні запаси в банці. Політична осінь обіцяє бути гарячою, очікується традиційна битва за бюджет і тарифи, корупційні викриття і політичні чвари. Які настанови дав депутатами Петро Порошенко? І що ще робили сьогодні засмаглі народні обранці? Марія Васильєва розкаже».

Натомість журналістка в сюжеті ставить послання на другий план. Але цікаво: спочатку кореспондентка в стилі інфотейнменту розповідає про атмосферу в парламенті (хто з якою зачіскою та засмагою прийшов), але коли доходить час до Президента — вмикає паркетний стиль:

«Марія Васильєва, кореспондентка: Засмаглі і усміхнені, депутати знову збираються у залі. Юлія Тимошенко укотре змінила зачіску, цього разу це жіночні локони. У залі з цікавістю розглядають і новачків, 7-х депутатів, яких було дообрано у липні. Раду поповнили двоє депутатів від "Батьківщини", двоє самовисуванців, представник партії "Наш край" та двоє укропівців.

….

Кор.: Влітку політичне життя країни ніби стає на паузу. Найнагальніші питання відкладаються до осені. І кожного вересня парламент відкриває нову сесію із величезним списком боргів, від яких постійно відволікає феєрверк нових політичних пригод. Про старі хвости президент нагадав депутатам у своєму посланні. Наприклад, що до закону про спецконфіскацію, якій можна редагувати, але слід ухвалити. Бо він, фактично, єдине джерело фінансування оборонного замовлення. Взагалом, з сумом каже Порошенко, військо може розраховувати на бюджет не більше 3 % ВВП, бо більше країна не здужає. Армії й досі потрібна допомога волонтерів. Водночас, військо продовжуватиме отримувати нові зразки техніки та допомогу Заходу, бо широкомасштабне вторгнення Росії, яка весь час нарощує сили на кордоні, може статися будь якої миті. Проте, і відсіч, зміцніле українське військо, дасть гідно, запевняє президент.

Петро Порошенко, Президент України: Зараз, тепер, все інакше. Нехай тільки сунуться!

Кор.: Українське військо невпинно модернізується і наближається до стандартів НАТО. Вступ до Альянсу, мета не змінна як Полярна зірка на небосхилі. Проте, міжнародний клімат для України холоднішає, попереджає Порошенко. Європа, поки що, говорить єдиним голосом, проте, подекуди, в ньому вже звучить російський акцент. Бо лояльні Кремлю популісти набирають ваги в ЄС. Зараз Києву вдалося переконати партнерів, що вибори на Донбасі і зміни до Конституції не на часі.

Кор.: Порошенко похвалив нового генпрокурора. І наступ всіх силових відомств на корупцію. Зазначив, що не ділить правоохоронні структури на старі і нові, процес очищення триває. Лише з СБУ, де було повно зрадників, звільнили понад 2000 співробітників. А незабаром почнеться і оздоровлення судів».

«Інтер» також значну увагу в матеріалі приділяє виступу Петра Порошенка. Але теж просто переповідає слова з його виступу:

«Катерина Лисенко: Но вернемся к Верховной Раде. Помимо кулуарного обсуждения темы "Интера", нардепы сегодня праздновали и слушали главу государства. Президент приехал в здание под куполом по случаю открытия пятой сессии. Приехал дать наставления и расставить акценты. Традиционный праздничный гимн открывает пятую сессию Верховной Рады. 367 депутатов зарегистрированы. Кто успевает до обращения Президента, делится воспоминаниями об отдыхе и планами на будущее. Первым поздравить парламентариев выходит спикер с короткой речью, а дальше перед нардепами выступает Президент.

Кор.: При этом Президент призвал покончить с фантазиями о мире без территорий, Порошенко против мобилизации, но будет ли она, зависит от страны-агрессора. Со своей стороны Украина будет придерживаться Минских соглашений, как бы сложно это ни было. После Президент переходит к внутренним реформам.

Кор.: При этом глава государства призвал не делить структуры на новые и старые. И ждет мгновенной реакции руководства полиции на скандалы последних недель. Говорил Порошенко и о бюджете, и о тарифах . А в итоге попросил нардепов не спорить по мелочам.

Кор.: Порошенко говорил почти час, а после спикер внепланово объявил о перерыве».

За прикладом ICTV та каналу «112» редакція імітує критику, даючи синхроном слова представника фракції «Батьківщина», яку канал «любить» протягом останніх місяців:

«Кор.: А депутаты в перерыве шифровали послание Президента.

Сергей Соболев, народный депутат, "Батькивщина": Що саме треба робити в економіці, як виходити з економічної кризи, що безпосередньо треба робити зі стандартами НАТО, а не просто заяви про вступ в НАТО. Бо саме цього, можливо, не вистачало».

СТБ вирішив піти шляхом найменшого опору та не аналізувати виступу Порошенка ніяк. У сюжеті — п’ять синхронів Петра Олексійовича. Закадровий текст більш ніж стриманий:

«Кор.: Нову сесію парламенту розпочинають зі звернення Порошенка. Він вітає з річницею незалежності та каже: військовий парад був символом української боєздатності.

Кор.: Саме про оборону із парламентської трибуни він говорить найбільше. Звітує про оновлення армії. Каже, видатки на її модернізацію лише зростатимуть, адже рівень воєнної загрози з боку Росії лишається дуже високим.

Кор.: Якщо там усе ж наважатся на велике вторгнення, каже, Україна проситиме летальної зброї. Про вступ до НАТО Президент говорить чітко.

Кор.: Тому тут, запевняє, кожен крок буде виваженим, як і в змінах до Конституції.

Петро Порошенко: Будь-яким кроком з політичного врегулювання має передувати очевидний і беззаперечний прогрес в безпекових питаннях — стале припинення вогню, вивід російських військ і техніки з окупованої території, роззброєння бойовиків і врешті-решт, відновлення нашого контролю за нашим же кордоном. І другого читання конституційних змін, примара, яких постійно блукали цією залою, не відбулося, як бачите. І не відбудеться, поки для того не визріють і відповідні умови.

Кор.: Зала уважно слухає. Раз за разом, Президента переривають оплески. Від зовнішньої загрози, він переходить до внутрішньої — корупції.

Кор.: Для цього, каже, треба реформа усієї судової системи. Вона, запевняє, запрацює за кілька років. Порошенко перечисляє досягнення, вдалі реформи, говорить про бюджет на наступний рік. Каже, стипендії ніхто не скасовуватиме. Від депутатів просять єдності. Адже роботи, мовляв, попереду багато. Говорить Порошенко, як ніколи, довго, перебирає Регламент. Виступ триває рівно годину».

При цьому все, що не стосувалося самого послання, авторка подає на лайфовий манер. Чим у цій подачі теми стали майже близнюками «ТСН»:

«Євгенія Токар, кор.: 9:30 ранку. В напівпорожній залі парламенту останні приготування — розправляють президентського штандарта, готують підказчики для виступів з трибуни. На горі, в чеканні, чоловічий хор. Кулуари, тим часом, неспішно заповнюють загорілі, усміхнені нардепи».

«UA: Перший», переповівши кілька тез Порошенка, теж пропонує глядачу імітацію критики. Але навіть ця псевдокритика має дисбаланс. Двоє спікерів хоч формально й представляють різні політичні табори (Сергій Лещенко з БПП, а Олександр Вілкул із «Опозиційного блоку»), у їхніх синхронах присутні тільки антипрезидентські думки. Крім того, не варто забувати, що Сергій Лещенко давно вже є «чужороднім тілом» у пропрезидентській фракції БПП:

«Кор.: Також Порошенко сказав, що не підпише бюджет на 2017 рік, якщо в ньому не будуть передбачені стипендії студентам і державне фінансування навчання на магістратурі. Президент розказав, що найскладніша реформа — антикорупційна. Закликав правоохоронців разом боротися із корупцією. Депутат Сергій Лещенко цією частиною промови не перейнявся.

Сергій Лещенко, народний депутат, фракція партії "Блок Петра Порошенка": Я хотів почути набагато більше про боротьбу з корупцією, замість цього була знову риторика про агресію Росії. Це є справді, ну, важлива тема, але я дедалі більше переконуюсь, що під цією риторикою намагався виправдити власну бездіяльність. Він чомусь вважає, що старі корупційні правоохоронні органи, та нові, які є чистими, вони повинні працювати в тандемі. Для того, щоб з корупцією боротися. Насправді, нові повинні боротися зі старими.

Кор.: За словами Президента, сільське господарство — одне з основних джерел валютних надходжень. Порошенко закликав депутатів створити в Україні ринок землі. Частина нардепів — проти такої ідеї.

Олександр Вілкул, народний депутат, фракція партії "Опозиційний блок": Очень тревожным сигналом в сегодняшних выступлениях был сигнал о том, что все-таки будет делать действующая власть попытки ввести рынок сельскохозяйственной земли. Выставить на продажу украинскую землю. “Оппозиционный блок” — резко против. Мы будем предпринимать все возможные действия в законодательном и правовом поле для того, чтобы этого не допустить».

11 вересня канали, які в ефіри транслюють підсумкові випуски новин, мали всі шанси виправити ситуацію. Але серед усіх подібних каналів лише «Україна» наважилася проаналізувати виступ Президента за допомогою синхронів фахівців-політологів. Але при цьому в закадровому тексті місцями журналістка зберігає пієтет щодо гаранта. Наприклад, спочатку каже, що Президенту аплодують:

«Ірина Смирнова, кор.: Пятая сессия Верховной Рады восьмого созыва начала свою работу во вторник, 6-го сентября. Депутаты в парадных костюмах, приподнятом настроении, как школьники после летних каникул. Выступление слушали внимательно, периодически аплодировали. Местами, казалось, искренне (Зал аплодує).

Петро Порошенко, Президент України. Дякую».

А потім оцінно каже, що виступ — «почти идиллическая картинка». І порівнює виступ Петра Олексійовича з виступами попередніх глав держави:

«Ірина Смирнова, кор.: Почти идиллическая картинка, особенно если припомнить послание к Парламенту Президента Януковича с обязательными ляпами или способность Ющенко не явиться в Раду в назначенный день. Петро Порошенко выступал за депутатской трибуной почти час».

Переповівши кілька меседжів Порошенка, вона дає думки політологів:

«Ірина Смирнова, кор.: Похожие требования озвучил и Президент — власти крайне необходимо продемонстрировать результаты.

Володимир Фесенко, політолог. Очень реалистичное послание. Больше того, там основная масса обращения Президента — это отчет. И ему было чем отчитаться на этот раз, в отличие от прошлого года, когда был пик экономического кризиса. А сейчас есть возможность отчитаться о возросшей активности Генпрокуратуры и антикоррупционных институтов новых, есть возможность отчитаться об укреплении армии, потому что прогресс очевиден.

Леонід Швець, політичний оглядач: Когда Президент говорит о победах и, в принципе, по его речи можно судить, что ему все нравится, а народу на самом деле вообще мало что нравится, от Президента вообще мало что ждут. Вот боюсь, что вот этот уровень доверия понизился настолько, что чтобы он ни говорил, какие бы замечательные вещи он ни говорил, уже нет веры. Возникает вот этот вот разрыв, очень нехороший разрыв, да, который и подготавливает всякие, всякого рода неожиданности».

В оглядовому парламентському сюжеті в стилі інфотейнменту ICTV взагалі «забув» про виступ Порошенка. Зате знайшов час, щоби в цьому ж матеріалі розповісти про відпочинок нардепа Михайла Гаврилюка:

«Володимир Соколов, кор.: Засмаглі, оздоровлені, веселі та щасливі. Після літніх канікул народні обранці ще довго не могли включитися у роботу — усе ділилися враженнями від відпочинку. А нардеп Михайло ГАВРИЛЮК навіть розмістив фотознімки у соцмережах зі своєї першої закордонної відпустки на Чорноморському узбережжі Болгарії.

Михайло Гаврилюк: Дуже гарні, приємні люди, гостинні. Море чисте, пляж чистий».

У цьому ж матеріалі є політологи (наприклад, Володимир Фесенко), які аналізують новий політичний сезон. Але — жодної уваги виступу Порошенка:

«Кор.: Посилилися тертя і в середині "Народного фронту", який нині намагається повернути втрачені позиції.

Володимир Фесенко, політолог: Є така спроба — розхитати ситуацію в коаліції, створити протиріччя, посилити взаємну недовіру між БПП й "Народним фронтом". Зверніть увагу, після скандалу з "Інтером", Аваков в одному з інтерв'ю сказав: "А чому це критикують всі мене? Чому ніхто не згадує БПП?»

Водночас у цьому ж випуску «Фактів тижня» редакція окремим блоком подає «Топ-п'ятірку цитат» Президента. Рейтинг складено за версією самої редакції. І ці «основні» посили подаються без жодного аналізу з боку фахівців чи рефлексії редакції:

«Оксана Гутцайт, ведуча: Про гарячий політичний сезон. Відкриваючи п'яту сесію парламенту, говорив і Президент Петро Порошенко. У своїй промові, яка тривала більше години і була достатньо емоційною, Порошенко торкнувся і зовнішньо-політичної ситуації і ситуації всередині країни. Ми обрали топ-5, на наш погляд, цитат президента із послання до Верховної Ради.

Кор.: Про сезон полювання на корупціонерів.

Кор.: Про електронні декларації.

Кор.: Про курс на Північну Атлантику.

Кор.: Про Мінські домовленості.

Кор.: Про статус окремих районів Донбасу».

На «1+1» виконали подібну роботу. «Паркетно» подали в начитці думки Президента, оголошені в парламенті. Без жодного його синхрону:

«Алла Мазур, ведуча: Власне думка героїв Андрія Капрієнка збігається із офіційною позицією президента України. Відновлення українцями контролю за кордоном з Росією — ключова умова досягнення миру. Про це Петро Порошенко заявив у своєму посланні Парламенту, який цього тижня відновив роботу після канікул. Принцип "Мир в обмін на території" неприйнятний для нас — заявив Порошенко. Він вважає, що Кремль хоче встановити на Донбасі свій протекторат, коли місцеві лідери будуть виконувати накази з Москви і підриватимуть Україну з середини. Наше завдання цього не допустити — каже Президент, і покладається на дипломатичні зусилля в Мінську і в Нормандському форматі, тобто Україна, Німеччина, Франція, Росія. Але запорука успіху — міцна армія. Тому наступного року військовий бюджет не зменшиться. Додаткової мобілізації поки що не буде, але тут все залежить від дій Москви — визнав Порошенко. Зараз на кордонах з Україною вона зосередила майже сорок тисяч військових і шалену кількість наступальної техніки. Армії і досі потрібна допомога волонтерів, хоча вона й отримує військову допомогу заходу. Армія хоче наблизитися до стандартів НАТО. Вступ до Альянсу мета незмінна, як Полярна зірка на небосхилі. Ось так тверезо оцінив наші перспективи Президент. Утім міжнародний клімат для України холоднішає — визнає він, — до влади в Євросоюзі пробираються любителі Путіна, тож розраховувати треба тільки на себе».

На 5-му каналі тези з виступу Петра Олексійовича — лише невелика частина матеріалу. Без жодного аналізу їхнього змісту та посилу:

«Кор.: Але поки що депутати після відпустки лише розгойдуються. Трибуна вільна. в інтер’єрі відсутні плакати з гаслами, а наж президією ікона. Така єдність для українського парламенту радше виняток, хоч як того хотів спікер.

Андрій Парубій, голова Верховної Ради України: Вже є певна стереотипна звичка, що парламент має бути розбурханий і має бути конфліктний.

Кор.: І Президент.

Петро Порошенко, Президент України: Слід навчитися спокійно і без драми сприймати ситуаційні голосування в парламенті, коли президентські чи урядові ініціативи підтримують різні фракцій, опозиція чи позафракційні групи. Яка ж це трагедія, це навпаки позитив, коли важливі для країни рішення спираються на підтримку часом навіть конституційної більшості.

Кор.: Ситуативність у голосуванні на цій сесії однозначно збережеться. Коаліція крихка, опозиція різношерста, чи не кожен у новий політичний сезон зайшов зі своїм камінням у городи колег».

«Інтер» узагалі «забув» згадати про виступ Порошенка. Можливо, тому що цей епізод не поміщався в звичну за останній місяці картинку парламентських сюжетів на цьому каналі, де журналісти систематично «протискують» думку про «імпотенцію» парламенту та концентрують увагу на скандалах:

«Алексей Лихман, ведущий: О политике. Все мы ждали нового сезона в Верховной Раде. Помните, как они расстались? Народные избранники летом — с заблокированный трибуной, радикалы сидели, Батькивщина стояла, Народный фронт шантажирова всех законом о спец конфискации — начался, мол, развал коалиции.... Но предположения о том, какие страсти будут бушевать в парламенте уже скоро можно сделать. Говорит наш парламентский корреспондент, ну а теперь еще и ведущая «Подробностей» Екатерина Лысенко.

Екатерина Лысенко, кор.: Начало этой субботы ждали почти два месяца. Все законопроекты, которые нужно рассмотреть, пошли на сотни. Комитеты начали настаивать на рассмотрении своих документов. А журналисты ждали, кто же первым заблокирует трибуну и готовились к скандальным противостояниям. Гадали только, что на сей раз рассорит политсилы».

Лещенко під прицілом

Ще одним «героєм» початку політичного сезону став народний депутат Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко.

Процес розкручування теми виглядав досить дивно з редакційного та інформаційного погляду. Народний депутат купив квартиру. Корупційної складової цієї дії ніхто ще не довів. Явних корупційних ознак у накопиченні грошей, за які купив нардеп квартиру, немає. Все виглядало так, що канали просто чіплялися за будь-яку волосинку. І в цьому випадку знаходили всі можливості, щоби проаналізувати цю тему. Причому робили це майже так само, як і в псевдоаналітиці тез із виступу Президента в парламенті — давали висловитися політикам, переводячи дискусію в політичну чи «жовту» площину. Тільки в темі квартири Лещенка розмах каналів був значно більшим.

З одного боку, логіка редакцій зрозуміла: Лещенко, який має імідж антикорупціонера, купив квартиру за гроші, в чесності заробітку яких виникає сумнів. Адже сума велика — 7,5 млн грн.

В інтернет-сегменті чи не найякіснішніше підійшла до теми «Ліга», яка опублікувала статтю «Квартира Лещенко: юридический анализ громкого скандала». У ній стверджується: «в настоящей статье мы утверждаем, что дело Лещенко хотя и не содержит убедительных доказательств каких-либо нарушений, однако заслуживает расследования». Розслідувати доходи взялося НАБУ. Про що стало відомо першого дня скандалу. Оскільки станом на минулий тиждень ніяких результатів не було — зайвий раз «розкручування» істерії є невиправданим витрачанням ресурсу: як грошового на каналах, так і часового у глядачів.

Крім того, цікавий факт: жоден канал у перші дні розвитку теми не здогадався стати в позицію стороннього глядача та не додумався з цієї «жовтої» теми зробити якісний матеріал — наприклад, розширити й розказати про невідповідності доходів зі способом життя інших депутатів. Винятком є лише сюжет на «Плюсах» 8 вересня, але він зроблений у тому ж інфотейнменті — журналістка в жартівливому тоні розпитує кількох нардепів про наявність нерухомості. Звісно, «жовтий» формат не передбачає перевірки слів.

7 вересня «1+1» «розмусолив» тему квартири Лещенка як тільки міг. Ведуча в підводці тонко натякнула, що Лещенко міг заробити на квартиру корупційним шляхом:

«Наталія Мосійчук, ведуча: Скласти мандат народного депутата — таку пропозицію зробили Сергію Лещенку колеги з "Народного фронту", а детективи антикорупційного бюро вже отримали від свого шефа Назара Холодничко доручення перевірити законність придбання колишнім журналістом квартири за 7,5 мільйонів гривень в клубному домі в центрі столиці. Скандал розгорівся напередодні, коли активісти виявили факт купівлі і виклали докази в інтернет — в користувачів соцмереж це викликало бурхливу реакцію, адже Лещенко зробив кар'єру саме своїми антикорупційними розслідуваннями».

А авторка сюжету тенденційно обрала насмішкувату реакцію користувачів в соцмережах та сказала, що купівля квартири викликала «обурення і кепкування»:

«Кор.: Обурення і кепкування в соцмережах — таку реакцію викликала нова квартира на 192 кв. м народного депутата Сергія Лещенка, яку кілька днів тому він придбав у самому центрі столиці. Походження коштів на неї сам колишній журналіст пояснив так — частину заощадив із прибутків від ресурсу "Українська правда", як його співзасновник, частину позичив у колеги, частину взяв у коханої, яку в себе на сторінці в соцмережі називає улюбленою людиною. На такі пояснення нардепа болісно відреагувала дружина засновника того самого ресурсу, який приніс Лещенку, за його словами, частину статку для придбання квартири».

Серед низки політиків авторка для коментаря чомусь обирає саме головного радикала в парламенті — Олега Ляшка. Без пояснень мотиву долучення саме його синхрону виникає враження спрямованої інформаційної атаки на колишнього журналіста:

«Кор.: Не добирає слів на адресу Лещенка головний радикал Олег Ляшко і вимагає від працівників Національного антикорупційного бюро перевірити статки колеги.

Олег Ляшко, лідер радикальної партії: Це як треба народ за лохів тримати, щоб такі легенди розказувати. Там позичив, там позичив, у тієї дівчини позичив, у тієї дівчини позичив — що це за альфонс? Брехун!»

Водночас у цій «жовтій» темі, на відміну від серйозної (тези з виступу Порошенка), журналісти «Плюсів» не полінувалася знайти людей, які глибше копають тему. Це керівник компанії, в якій неофіційна дружина Лещенка стала популярною:

«Дмитро Феліксов: Настю можно причислить именно к рангу суперзвезды.

Кор.: Це Дмитро Феліксов, керівник компанії з організації фестивалів діджеїв. Саме він 10 років тому з Анастасії зробив зірку. Каже, сьогодні вона входить у трійку найпопулярніших діджеїв України. Її робота в нашій державі лише за кілька годин вартує до 25 тисяч гривень, у Москві — 50-100 тисяч гривень, у Європі ще дорожче.

Дмитро Феліксов: От тысячи до десяти тысяч евро. Это дискжокеи высокого уровня, но при этом это не супер поп-звёзды — это артисты, у них гонорары сотни тысяч».

Крім того, журналістка не полінувалася й поїхати в новобудову, в якій купив квартиру Лещенко:

«Кор.: Це той самий елітний будинок у столиці на вулиці Івана Франка, 11, де міститься нове помешкання нардепа. Сюди журналістів без проблем пускають робітники. Вони наразі закінчують будівництво. Тут на шостому поверсі і міститься квартира, у якій мріятимуть про велику родину Лещенко з Топольською. Усі двері зачинені, знімати двері самого помешкання нардепа раптом забороняє охоронець».

Отже, з цього можна зробити чіткий висновок щодо роботи новинарів на телеканалі — можуть, коли хочуть. Але, очевидно, з темою виступу Порошенка канал не хотів. Або не міг.

Канал «112» також присвятив темі окремий сюжет. Редакція, як і колеги з «Плюсів», знайшла змогу (час і гроші) відрядити журналістку в будинок, де купив квартиру Лещенко. Аби відзняти відеоряд та спробувати показати хороми. При цьому, як і «1+1», невиправдано подає думку Ляшка з критикою. Та ще й у склейці з критичним синхроном однофракційця Лещенка. Хоча й дає для балансу думку іншого депутата Рибчинського на захист Сергія Лещенка. Але це не перетворює автоматично обговорення теми на фаховий дискурс, а лише на черговий «цирк»:

«Валентина Желєзняк, кор.: Ось у цей будинок на вулиці Івана Франка незабаром переїде нардеп Сергій Лещенко. Квартира у центрі Києва площею майже 200 квадратних метрів. Її вартість оцінюють у 7,5 мільйонів гривень. Після оприлюднення інформації про те, що парламентарій став власником недешевої нерухомості, розгорівся скандал. Депутати звинуватили колегу в корупції.

Олег Ляшко, голова фракції Радикальної партії: Це аморально і безвідповідально. Це обман українского суспільства. Там позичив, там позичив, у тієї дівчини позичив, у тієї дівчини позичив. Що це за альфонс?

Іван Вінник, народний депутат України (фракція БПП): Квартири розміром з поле для міні-футболу під час війни, безумовно, купувати можна, коли ти маєш задекларовані доходи, якщо ти їх чесно заробив. А якщо ти вдавав з себе абсолютно святу, прозору людину і тут, зненацька, в російському "Сбербанку" на рахунку опинилися чималі гроші.

Кор.: Євген Рибчинський каже, у такий спосіб самі корупціонери намагаються вплинути на розслідування, які веде Лещенко.

Євген Рибчинський, народний депутат України (депутатська група "Воля народу"): Ми в демократичній державі живемо. Кожен має право мати те, що він хоче, за зароблені ним гроші. В даному випадку, ну, що я можу сказати? Звичайно, Лещенко бореться з одними хлопцями, ці хлопці борються з ним».

«Україна» винесла обговорення теми в окремий блок. Серед коментаторів — той же Олег Ляшко:

«Елена Кот, ведущая: Обсуждали в парламенте и квартиру народного депутала Сергея Лещенка. Накануне нардеп купил жилье в новостройке, в самом центре столицы площадью 192 квадратных метра. По оценкам экспертов, цена такой недвижимости более 300000 долларов. В декларации за прошлый год Лещенко указал, что своей преподавательской, научной и творческой деятельностью заработал 10000 долларов. Откуда у него деньги на квадратные метры? Представители «Народного фронта» и Радикальной партии призвали проверить НАБУ, а самого Лещенко призвали сложить мандат.

Павел Пинзеник, народный депутат, фракция "Народный фронт": Складається враження, що ми в цьому обговоренні опускаємося до рівня попси і "жовтухи". Хто з ким живе, яку квартирку купив. Ми хотіли б почути від національного та корупційного бюро про наявність чи відсутніть підстав до притягнення до кримінальної відповідальності, зазначених у моєму повідомленні.

Олег Ляшко, народный депутат, председатель фракции Радикальной партии: Я раджу вам: підніміть декларації, які подавав Лещенко про доходи і про сплачені податки, як громадянин України. І ви побачите, що там зарплата 0, там нема зарплати. В звіті до Пенсійного фонду прочерки у графі зарплата, тому що в конвертах отримували бабки за замовні статті. Це аморально, це безвідповідально, це треба скласти мандат і піти в монастир».

СТБ також вирішив розкрутити тему. І підводка до сюжету демонструє дивний підхід до формування інформаційного порядку денного. Приводом для розповіді про «скандал» стало те, що тема ця «добу вирує в соцмережах». Варто лише нагадати, що соцмережі не репрезентують думки всієї України. Редакція загрузла ще більше в «жовтизні», занурюючись у фейсбук-розбірку між Мирославою Гонгадзе (дружина засновника «Української правди», де працював до депутатства Сергій Лещенко) та Лещенком:

«Тетяна Висоцька: Скандал, який уже добу вирує в соцмережах. Народний депутат, відомий як непримиримий борець проти корупції, Сергій Лещенко, купив квартиру в новобудові в центрі столиці за майже 300 тисяч доларів. Про ризики для репутації та звідки гроші у прихильника прозорих електронних декларацій? Євгенія Токар.

Євгенія Токар, журналіст: Усі вчорашні розмови про відкриття нової парламентської сесії вмить обірвала ось ця вечірня новина.

Андрій Дзиндзя: Друзі, давайте всі дружньо привітаємо Сергія Лещенко з придбанням чергової квартири за сім з половиною мільйонів.

Кор.: І з нею документ. Витяги з державного реєстру нерухомості. Квартира майже на 200 квадратів, у самісінькому центрі. Власник Сергій Лещенко. Тут же антикорупційник вмить опиняється в епіцентрі скандалу. Мережу охопила справжня істерія, мовляв, звідки в чесного нардепа такі гроші? Той на своєму фейсбукові відписує, десь заощадив, щось позичив, решту дала кохана.

Сергій Лещенко, народний депутат: Частина коштів — це мої заощадження, як колишнього співвласника «Української правди». Половина суми — позика від засновника “Української правди” Олени Притули. Інше — гроші моєї улюбленої людини.

Кор.: Сама Олена Притула, яка, за словами Лещенка, дала йому позику на 10 років, коментувати будь-що відмовилася. Натомість дружина засновника “Української правди” Георгія Гонгадзе змовчати не змогла.

Мирослава ГОНГАДЗЕ (Цитата): Сергій, ти знаєш, я тішуся за тебе, але хочу таки відмітити, що діти Георгія Гонгадзе не отримали навіть однієї гривні від заснованого їхнім батьком проекту. Може, як співвласник створиш протекцію мені перед Оленою, може, хоч на оплату, на навчання мені позичить на 10 років».

Утім, варто зазначити, що «Вікна» — єдині, хто послався на джерело інформації про купівлю Лещенком квартири (фейсбук-сторінка активіста Андрія Дзиндзі).

Натомість «Інтер» і цього дня, і в усі інші виправдано приділяє мало уваги «квартирі Лещенка». Виправдано — тому що й не згадати немає як, і зайвий раз «розкручувати» цю тему теж було недоцільно. Водночас не відомо, яке би ставлення до нардепа Сергія Лещенка проявляла редакція, якби не підпал офісу НІСу. На її висвітлення минулого тижня канал витрачав ледь не весь ресурс:

«Катерина Лысенко, ведущая: Заседал сегодня и парламенсткий комитет по свободе слова. Главной темой стала ситуация с Интером. Дискуссия выдалась жаркой. Какие мнения звучали и к чему пришли? Анна Каменева. А зоркий взгляд национального антикарупционного бюро в этот раз остановится на новой квартире нардепа Лещенка и проверит законность не дешевой покупки. О б этом сообщил руководитель специализированой прокуратури Назар Холодницкий. Обратился в Набуг глава регламентного комитета ради Павел Пензеник считает затронута репутация парламента. Да и сам Лещенко просил детективов проверить его покупку. Как известно, нардет купил почти двести квадратных метров, в центре Киева. За семь с половиной миллионов гривен. Новость взарвала соцсетьи А сам Лещенко позже пояснил -деньги на покупку собирал с миру по копейке. Часть накопил, а часть одолжил».

Цікаво, що цього дня не висвітили теми три канали — ICTV, 5 канал та «UA: Перший». Якщо 7 вересня хоч якось можна було виправдати висвітлення теми, оскільки наявні ознаки суспільної значущості, то вже наступного дня, 8 вересня, дивно було спостерігати за каналами, які продовжили мусолити «квартиру Лещенка». Адже цього дня нічого нового для якісного розвитку дискурсу не було. Крім того, що окремі політики використовували можливість «наїхати» на ворога-Лещенка. Наприклад, заява колишнього нардепа «Народного фронту» Миколи Мартиненка, що «Лещенко заробив на квартиру, виконуючи "замовлення" проти нього». Або вимога лідера «Народного фронта», який у контексті давніх «сутичок» Лещенка з однофракційцем Мартиненком, посів зрозумілу політичну позицію як противника Сергія Лещенка.

Доповненням можна назвати інформацію про наявність ще однієї квартири, про що цього дня повідомив той же Андрій Дзиндзя. Але це вже канали не цікавило. Ті, хто продовжив «копирсатися», робив це в купленій нардепом за 7,5 млн грн квартирі.

Натомість виглядає так, що приводом продовжити цього дня дискусію для них стала можливість взяти синхрон у Лещенка, який був відсутній в Україні до цього і який подавав свою позицію у «скандалі» через сторінку на Фейсбуку.

Цього дня 5 канал, який попереднього дня не обмовився ані словом про купівлю квартири Лещенком, раптом згадав про цю подію. Інформаційним приводом стало те, що «в кулуарах гуляє ще одна резонансна тема»:

«Тим часом у кулуарах гуляє ще одна резонансна тема — спокою не дають квадратні метри, придбані депутатом Сергієм Лещенком. Журналісти вкотре рахували, як на депутатську зарплату той придбав за 7,5 мільйонів майже 200 квадратів у центрі столиці. Депутат у відповідь публічно зводив дебет-кредит, каже — заощаджував, узяв позику на 10 років, ще й кохана дівчина підсобила.

Сергій Лещенко, народний депутат, Блок Петра Порошенка: Ця ціна, як дехто каже вона висока, насправді для цього району — ця ціна адекватна. Буде перевірка Національного антикорупційного бюро, і я вважаю, що це компетентний орган, який має провести і зробити свої висновки.

Кор.: Деякі колеги Лещенка давати спуску цій справі не мають наміру.

Максим Бурбак, голова фракції "Народний фронт": Лещенко, який рве на собі сорочку і вважає, що він — "ум", честь і совість цього парламенту і цієї країни, що він єдиний борець з корупцією, то він повинен здати мандат».

Канал «112» подав окремий сюжет. І також нічого нового для глядача не каже:

«Юлія Галушко, ведуча: Про свої доходи публічно у Верховній Раді прозвітував Сергій Лещенко. Уточнив, нині заробляє 50 тисяч на місяць. А історію з купівлею квартири називає інформаційною атакою. За розвитком подій довкола елітної нерухомості нардепа спостерігала Ганна Куріна.

Ганна Куріна, кор.: Він з'явився у Верховній Раді за десять хвилин до початку засідання. Натовп журналістів супроводжував Сергія Лещенка від дверей до столика реєстрації, а потім до картини, де за словами нардепа, найкращий слот для інтерв'ю.

Сергій Лещенко, народний депутата України, Блок Петра Порошенка: Ні, чекайте, хай ще трохи підійдуть, щоб я не повторювався.

Кор.: Журналісти ледь не цитували декларацію про доходи Сергія Лещенка за той час, коли він був кореспондентом і співвласником медіа. Депутат розповідає, дані про його доходи, які з'явилися у ЗМІ не повні, мовляв, є і інші декларації. Суб'єкта підприємницької діяльності

Кор.: Також парламентаріїв зацікавили податкові декларації нареченої Сергія Лещенка — Анастасії Топольської. Напередодні вона повідомила, заробляє близько 7 тисяч доларів за сет у нічному клубі.

Сергій Власенко, народний депутата України, "Батьківщина": Хай вона покаже свою декларацію, скільки коштів вона задекларувала, де вона сплатила ці податки і якщо ці кошти були зароблені за межами України чи вони зароблені там легально з точки зору українського законодавства, і як вона їх ввезла на територію України».

«Україна» майже наприкінці сюжету згадала про квартиру Лещенка. Складається враження, що редакція зробила це заради самої згадки. Адже нічого суттєво нового для розвитку теми не подає:

«Кор.: Между тем в кулуарах продолжают обсуждать скандал с депутатом-антикоррупционером Сергеем Лещенко, покоя не дает его 200-метровая квартира в центре Киева.

Сергей Лещенко, народный депутат, фракция партии "Блок Петра Порошенко": У мене були доходи від підприємницької діяльності, які вимірювалися по 50 тисяч доларів на рік. Звичано, у податковій ці дані є, але свідомо ці дані були використані для того, щоб зробити чергову інформаційну бульбашку.

Максим Бурбак, народный депутат, председатель фракции партии "Народный фронт": Вважаю, що Лещенко, який рве на себе сорочку і вважає, що він “ум, честь и совесть” цього парламенту і всієї країни, що він єдиний борець з корупцією, то він повинен здати мандат, як зробив, до речі, наш колега з "Народного фронту" Микола Мартинов, і в суді доказувати, звідки ці гроші він взяв, у кого він позичав».

«1+1» же продовжив максимально розвивати дискурс на порожньому місці. Редакція «ТСН» видала окремий сюжет про повернення Сергія Лещенка в Україну. Журналістка навіть не полінувалася зустріти в аеропорту «героя» попереднього дня. Хоча знову ж таки — нічого нового глядач з сюжету не дізнається. Щоби пересвідчитися в цьому, достатньо звернути увагу на підводку, яка в теорії має абсорбувати щось нове. Але новим для редакції став коментар Лещенка про те, що вважає покупку дешевою:

«Наталія Мосійчук, ведуча: Квартира за 7,5 мільйонів гривень в центрі Києва — це дешево. Так прокоментував своє скандальне придбання нардеп-єврооптиміст Сергій Лещенко. Каже, заощадження на житло тримав готівкою в банківській скринці, аби вдома не вкрали. Ну, а майже 100 тисяч доларів на квартиру взяв у діджейки Анастасії Топольскої. Чому пасія нардепа не сплачує податки від своїх великих гонорарів і чи планує Лещенко женитися на щедрій дівчині після її розлучення з нинішнім чоловіком? Валентина Мудрик, з подробицями.

Валентина Мудрик, кор.: Додому він повертається не сам, а зі своїм колегою, Мустафою Найємом. Це перша поява Сергія Лещенка перед камерою після резонансної покупки житла. Із терміналу він виходить усміхнений, хоча і скаржиться, що не виспався».

Водночас в одній із частин сюжету простежується, як авторка матеріалу «по-жовтому» розвиває тему. Вона підводить до синхрону, в якому нардеп обурюється, що його називають альфонсом. Тож можна дійти висновку, що про це питала сама журналістка, хоча в ефірі цього запитання й не чутно. Звісно, це жодним чином не стосується підтеми законності чи незаконності факту купівлі квартири. Чи можливого корупційного джерела доходу грошей:

«Кор.: Жінок, які начебто оплатили депутатові ще дві третини вартості квартири, він називає майже членами родини. Каже, повертатиме 100 тисяч доларів тільки колишній колезі по роботі. Власниця "Української правди" Олена Притула дала йому безідсоткову позику на 10 років. Решту грошей за житло — від коханої Насті Топольської, поверненню не підлягає.

Сергій Лещенко: Квартира, вона купується разом із близькою для мене людиною. І як можна взагалі казати там "альфонс", якщо це передбачає зовсім інші цінності, європейські цінності, передбачають спільну участь в побудові сімейного життя».

Аби глибше попортатися в білизні Лещенка, журналістка навіть додзвонилася колишньому чоловікові дівчини нардепа, частина грошей якої, за твердженням самого Лещенка, й пішли на купівлю житла:

«Кор.: Роман Сергія із зіркою дискотек розпочався на початку літа. Щойно про це стало відомо, Топольська уславилася тим, що не змогла відповісти на запитання, що таке Іловайський котел. А от її офіційний чоловік, із яким вона вже сім років не живе разом, новітню історію України знає не з підручників. Діджей Топольський воює добровольцем в АТО. На своїй сторінці у Фейсбуку він запрошує всіх на свій концерт та жартує, що на ньому, навряд чи заробить на квартиру, хіба що на велосипед. Коментувати ж скандал телефоном відмовляється.

Анатолій Топольський, діджей, боєць АТО: Я не готов ничего комментировать. Я вообще не в курсе этой ситуации, мне она не очень интересна, потому что не копаюсь в чужом грязном белье я вообще никогда».

«Інтер» хоч і не присвятив темі цілого сюжету, а лише розказав про цю історію в рамках оглядового парламентського матеріалу, все ж новизна є надуманою — «в кулуарах говорят о парламентском скандале последних дней — квартире нардепа Лещенка»:

«Екатерина Лысенко, кор.: Верховна Рада придерживается традиций. По четвергам у депутатов максимальная мобилизация. Так у повелось в этот день недели день голосований. Что у депутатов оказалось первоочередным и не скандальным? Все подробности в сюжете.

Екатерина Лысенко, кор.: Утром у кулуарах говорят о парламентском скандале последних дней — квартире нардепа Лещенко. Сегодня избранник в Раду пришел. Вчера, по его словам, летал в командировку. О недешевой покупке, ценой в 7 с половиной миллионов гривен, занимает по квадратуре практически 200 метров — говорит с иронией, подчеркивая: ничего ни от кого не прячет, мол, велком, детективы, разбирайтесь.

Сергей Лещенко, народный депутат, Блок Петра Порошенко: Квартира має відповідний метраж з огляду на те, що там буде музична студія, от і все. Ну, я не знаю. Мені здається жодна операція з нерухомістю в нашій державі не проходила такий моніторинг, таку перевірку і такий ажіотаж як ця. Ну, мені приємно, тому що будь-яка, будь-яка, будь-який піар — це завжди позитив. Я відкрито все роблю, розумієте? Але так само це привід замислитися, що проти мене ведеться інформаційна війна, а ведеться вона людьми, які є предметом моїх журналістських і депутатських викриттів».

Для «України» також інформаційний привід — «обсуждать скандал с депутатом-антикоррупционером Сергеем Лещенко, покоя не дает его 200-метровая квартира в центре Киева»:

«Кор.: Между тем в кулуарах продолжают обсуждать скандал с депутатом-антикоррупционером Сергеем Лещенко, покоя не дает его 200-метровая квартира в центре Киева.

Сергей Лещенко, народный депутат, фракция партии "Блок Петра Порошенко": У мене були доходи від підприємницької діяльності, які вимірювалися по 50 тисяч доларів на рік. Звичайно, у податковій ці дані є, але свідомо ці дані були використані для того, щоб зробити чергову інформаційну бульбашку.

Максим Бурбак, народный депутат, председатель фракции партии "Народный фронт": Вважаю, що Лещенко, який рве на себе сорочку і вважає, що він “ум, честь и совесть” цього парламенту і всієї країни, що він єдиний борець з корупцією, то він повинен здати мандат, як зробив, до речі, наш колега з "Народного фронту" Микола Мартинов, і в суді доказувати, звідки ці гроші він взяв, у кого він позичав».

10 вересня серед усіх каналів знову заговорили про куплене помешкання Лещенком лише на каналі «112». При цьому інформаційний привід був реальний — обіцянка глави НАБУ Артема Ситника провести перевірку покупки «до кінця наступного тижня»:

«Юлія Галушка, ведуча: Законно чи ні нардеп Сергій Лещенко придбав квартиру? Детективи НАБУ перевірять до кінця наступного тижня, — пообіцяв директор бюро Євген Ситник. Попередні пояснення, каже, Лещенко уже дав. Квартиру по вулиці Франка площею майже 200 квадратів купив частково із своїх і коханої Анастасії Топольської заощаджень, половину суми позичив. Загальна вартість помешкання згідно з документом купівлі-продажу 7,5 мільйонів гривень.

Артем Ситник, директор НАБУ: Лещенко уже був, дав попередні пояснення з цього приводу. Зараз він буде надавати документи і ті документи будуть перевірятися на предмет їх достовірності, і в наступний тиждень ми дуже щільно цьому питанню присвятимо увагу і закінчим цю перевірку до кінця тижня».

Інші ж канали, які витягували «жовті» деталі історії раніше, на це серйозне та важливе повідомлення вже не звернули уваги.

Натомість окремі канали повернулися обговорювати цю тему 11 вересня в підсумкових випусках новин. Окремі канали, які в цих же випусках серйозну тему — тези послання Президента — подавали в паркетному стилі. А про «висмоктану з пальця» тему купівлі квартири Лещенком говорили в стилі інфотейнменту.

«Факти тижня» в оглядовому сюжеті (де, нагадаю, не знайшлося місця аналізу виступу Петра Порошенка) левову частину сюжету присвятили саме Лещенку. Ведуча оцінно назвала цю тему «головним скандалом тижня». Тобто скандал тижня редакція готова детально розбирати. А один із найважливіших політичних виступів — ні:

«Оксана Гутцайт, ведуча: …Головним скандалом цього тижня, стало придбання депутата від БПП Сергієм Лещенком дорогої нерухомості. Володимир Соколов, про новий політичний сезон в Україні».

Розвиток подій у сюжеті — мінімальний. Зате висловлюється на цю тему всі, кому не лінь: і Борислав Береза, і Олег Ляшко, і Мустафа Найєм, і Вадим Рабінович.

Єдиний позитивний момент, який якісно виділяє цей сюжет із-поміж усіх інших на всіх каналах протягом тижня: автор прямо каже (щоправда, оцінно), що критикують Лещенка ті, більшість із яких і самі мають закордонні вілли. Таким чином кореспондент вийшов на якісно новий рівень дискусії навколо теми:

«Кор.: Опоненти парламентського борця із корупцією Сергія Лещенка дізналися про його недешеву покупку — нову елітну квартиру в центрі столиці площею 192 метри. Депутат її придбав за 287 тисяч доларів. І, почалося!

Кор.: "Фронтовики" разом із радикалами навіть закликали Антикорупційне бюро провести перевірку купівлі квартири. Зокрема, на які кошти придбав і чи за ринковою ціною?

Кор.: Сергій запевняє, йому нічого приховувати від громадськості. Адже на відміну від багатьох депутатів, не оформяв нерухомість на підставних осіб. А тому, всі звинувачення називає реакцією на його антикорупційні розслідування. І насамперед, помстою "Народного фронту" за Мартиненка.

Кор.: Що ж до походження грошей, то Лещенко пояснив, квартиру придбав на свої заощадження, зароблені під час журналістської діяльності. Крім того, свій внесок зробила і його кохана дівчина Анастасія Топольська, яка працює діджеєм. А також, частину коштів йому позичила на 10 років, засновниця Інтернет-видання "Українська правда" Олена Притула.

Кор.: Але нардепи не заспокоїлися. Не упустили шансу потролити Сергія Лещенка навіть його колеги по фракції, яких він звиннувачував у корупції.

Кор.: Олексій Гончаренко, напевне забув, як його самого затримали в Росії, з великою сумою доларів.

Чоловік: Вы будете пересчитывать?

Олексій Гочаренко: Не буду я пересчитывать!

Чоловік: Он отказывается пересчитывать, сколько здесь!

Кор.: Весь тиждень квартира Лещенка не давала спокою депутатам. Хоч у більшості з них ще йі не такі апартаменти. А ще закордонні вілли, яхти і приватні літаки. Та навіть у деклараціях і хатинок вистачає, і машинок».

На «1+1» у підсумковій програмі повернулися до теми в одній із рубрик, яка має ознаки відеоколонки. Журналіст у студії стоїть біля плазми та дає власну оцінку певним подіям, які сталися впродовж тижня. Наприкінці цієї рубрики — «квартирне питання» Лещенка. Сам журналіст визнав, що його «найбільше цього тижня… тривожив інший компромат». У виступі автор рубрики навіть не приховує критичного ставлення до покупки нардепа:

«Утім, найбільше цього тижня мене тривожив інший компромат. Як сказав класик, була хороша людина, але її зіпсувало квартирне питання. Це я про Лещенко та його спосіб стати власником пентхаусу. Рецепт простий. А — частину голодними роками накопичуєш сам з непосильної роботи. Б — заводиш правильних друзів та коханок і решту позичаєш в них. Принаймні так Сергій пояснив придбання 200-метрової квартири в елітному будинку в центрі Києва. Заробітки журналістів я знаю. Про народних депутатів здогадуюсь. Я б за таким рецептом пентхаус купити не зміг би. Але може це тільки я. Хоча, ні. Мирослава Гонгадзе теж. Принаймні вона заявила, що дітям Георгія Гонгадзе позика на навчання від заснованої ним «Української правди» теж не завадила би. Але її немає».

Крім того, інтонаційно та смислово змушує глядача засумніватися в щирості Лещенка, який сказав — корупційної складової в покупці немає. І далі каже: «Але спеціальна Антикорупційна прокуратура вже взялася за перевірку його доходів та доходів партнерок Сергія. Так чи інакше Сергія Лещенка запідозрили в нечистих заробітках. І спалахнув скандал. Лещенко заперечує політичну корупцію. Але спеціальна Антикорупційна прокуратура вже взялася за перевірку його доходів та доходів партнерок Сергія».

Цим самим протиставляє слова нардепа з перевіркою НАБУ щодо корупційної складової покупки.

Утім, автор забуває, що Антикорупційна прокуратура зобов’язана перевірити слова заявників. Але сам факт перевірки ще не означає наявності корупційної складової в діях нардепа. Саме це й повинна встановити НАБУ. І чомусь, аналізуючи далі, каже впевнено, що «репутація Лещенка похована»:

«Співзасновника “Української правди” Олени Притули та діджейки Анастасії Топольської. Що воно дасть, будемо бачити. Однак перші результати очевидні. Навіть якщо його виправдання підтвердяться, репутація Лещенка похована. Значно гірше, що завдано непоправної шкоди і журналістиці розслідувань. І сподіванням людей у прихід нових чесних політиків».

І все це, варто нагадати, відбувається в одному й тому ж випуску, де редакція лише паркетно переповіла меседжі Президента.

«Інтер» же згадав тему не для забавки. А знову використав можливість показати, як бурхлива дискусія таких тем тільки доводить істинність меседжів про «бардак» у парламенті, що канал систематично робить останні місяці:

«Кор.: Но дай же повод парламенту для скандалов и его как минимум зашатают. Вот, к примеру, квартирный вопрос нардепа Лещенко. Всю неделю только и разговоров. Только ленивый не обсуждал недвижимость ценой в семь с половиной миллионов гривен. Да что там обсуждали. «Народный фронт» даже вышел с призывом разобраться. Мол, не гоже депутатам жить не скромно.

Павел Пинзеник, народный депутат, “Народный фронт”: Йдеться про інші речі і дуже серйозні речі. Йдеться про репутацію українського парламенту.

Кор.: Но если бы так сильно переживали и через репутацию украинского парламента в других вопросах. О тех же делах внутри коалиции, только как голосования, так и приходится рассчитывать не на большинство, а на карточки сидящих рядом фракций».

«Україна» теж побачила в цій темі головний скандал тижня. Про це каже журналістка в оглядовому парламентському сюжеті:

«Ірина Смирнова. Пока же первая сессионная неделя ознаменовалась скандалом вокруг элитной квартиры депутата Сергея Лещенко и дружным голосованием за лишение неприкосновенности и арест судьи Чауса, погоревшего на взятке 150 тысяч долларов».

Після цього матеріалу — окремий блок редакція приділяє, аби «розмусолити» остаточно покупку нардепа. Цим самим встановлюючи вищий пріоритет порівняно з темою виступу Порошенка, який хоч і якісно аналізували (якщо порівнювати з іншими каналами), але в рамках одного оглядового сюжету. Заразом канал і рекламує Олега Ляшка, подаючи його синхрон, який не містить жодної інформації:

«Олег Панюта, ведущий: Новая квартира депутата Лещенка — самый громкий скандал на этой неделе. элитной недвижимостью, автомобилями и прочими благами слуг народа украинцев не удивишь. Общественность возмутило то, что дорогое жилье позволили себе один из самых активных борцов с коррупцией. Будучи журналистами "Украинская правда" Сергей Лещенко сделал себе имя обнародовав скрытые доходы политиков. Теперь, когда написали о его покупке, обиделся. Квартира депутата площадью 192 км. м. в новостройке в самом центре столице. Эксперты оценивают такую недвижимость в более чем 300 тысяч долларов. В декларации Лещенко за прошлый год доходов на 10 тисяч долларов, а за свою новую квартиру, по словам демутата, он заплатил только треть, ещё треть дала его девушка, ди-джей Анастасия Топольская, и ещё 100 тысяч одолжила главный редактор "Украинской Правды" Алёна Притула.

Ведущий: Все эти объяснения не убедили в честности депутата и его коллег по парламенту. В итоге представители Народного фронта, Радикальной партии призвали НАБУ проверить доходы бывшего журналиста. Сам Лещенко такую инициативу поддержал.

Олег Ляшко, народный депутат, председатель фракции Радикальной партии: Я раджу вам, підніміть декларації, які подавав Лещенко, про доходи і про сплачені податки і як громадянин України. І ви побачите, що там зарплата ноль, там нема зарплат у звітах до пенсійного фонду, прочерки у графі зарплати, тому що в конвертах отримували бабки за замовні статті».

5 канал у «Підсумках тижня» чи не найбільш виважено спрацював — не замовчав теми, але й не приділяв їй зайвої уваги. Про нову покупку дотично йдеться в загальному оглядовому сюжеті:

«Кор.: Ситуативність у голосуванні на цій сесії однозначно збережеться. Коаліція крихка, опозиція різношерста, чи не кожен у новий політичний сезон зайшов зі своїм камінням у городи колег. Під прицілом опинився гаманець народного депутата Сергія Лещенка. Бо він, як з’ясувалося, під час канікул став щасливим власником майже двохсот квадратних метрів в елітній новобудові у центрі столиці. Ця покупка за сім з половиною мільйонів не дає спокою колегам.

Павло Пинзеник, народний депутат, "Народний фронт": Я би хотів ще раз звернутися до наших правоохоронних органів. Все, про що ми тут говоримо, це не просто так розмови. І коли ми говоримо, що народний депутат Лещенко може бути причетний до корупції, це потрібно розслідувати.

Сергій Лещенко, народний депутат, Блок Петра Порошенка: Мені немає чого приховувати, більше того, моя позиція відкрита, тому що я знову ж кажу, корупціонери роблять зовсім інше, вони оформлюють це на підставних осіб.

Кор.: НАБУ вже вивчає тонкощі резонансної покупки. А депутатам не йметься, в кулуарах вони закликають Лещенка скласти мандат і не лише його».

Отже, аналіз висвітлення старту нового політичного сезону підтверджує тенденцію: наразі канали уникають якісного аналізу діяльності Президента України Петра Порошенка. Натомість виділяють максимум ресурсу для розкручування політичного інфотейнменту. Прикладом стало висвітлення теми купівлі народним депутатом України Сергієм Лещенком квартири за 7,5 млн грн.

Фото - radiosvoboda

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3237
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду