«Зачистка» Майдану, радикали й відсутність бандерівців

«Зачистка» Майдану, радикали й відсутність бандерівців

23 Лютого 2016
2272
23 Лютого 2016
09:00

«Зачистка» Майдану, радикали й відсутність бандерівців

2272
Як ЗМІ подавали акцію, що так і не стала Майданом-3
«Зачистка» Майдану, радикали й відсутність бандерівців
«Зачистка» Майдану, радикали й відсутність бандерівців

Окрім других роковин розстрілів Небесної сотні, минулі вихідні на київському Майдані Незалежності відзначилися спробами окремих осіб зібрати так званий Майдан-3. Попри те, що мітинг був не надто численним і тривав всього два дні, йому приділили чимало уваги як в українських, так і в російських ЗМІ. При цьому деякі медіа помітно змінили свою риторику.

Активісти vs Хунта

Російський телеканал LifeNews, діяльність якого називають пропагандистською, породив чимало приводів для сатири під час самого Євромайдану та подальших подій на сході країни. Тоді українців називали «нацистами», «хунтою», а українські добровольці з легкої подачі російських журналістів стали «карателями».

Цього ж разу LifeNews називає мітингувальників радикалами, маніфестантами та активістами. «Как передает издание, сторонники организации "Революционные правые силы" устанавливают новые палатки на майдане, в бочках горит огонь. Обстановка на акции спокойная, манифестанты заявляют о недоверии действующим властям», — пише LifeNews у матеріалі «На "народное вече" в центре Киева вышло больше 1000 человек». Пишучи про погром у «Альфа-Банку», ЗМІ називає фігурантів «націоналістами», «радикалами» та «активістами».

Щоби порівняти емоційне забарвлення матеріалів, знаходимо кілька давніших публікацій на цьому ж сайті. Скажімо, в тексті «На площади Независимости в Киеве активисты напали на Виталия Милонова» за 23 грудня 2013 року, тобто під час Євромайдану, сайт пише: «Теперь депутат опасается, что бандеровцы смогут устроить новые провокации на встрече с ветеранами Великой Отечественной войны», а також: «Ранее Виталий Милонов уже выражал свое отношение к современным бандеровцам и провокаторам "евромайдана"».

Та ж ситуація й на сайті «Вести.Ru». Раніше видання називало учасників масових заворушень та акцій протестів в Україні «провокаторами», «екстремістами» й «бандерівцями» та писали про «незаконні дії провокаторів»:

Люди, що організували акцію на Майдані цими вихідними, — «маніфестанти» й «учасники акції».

Те ж саме й на сайті «РИА "Новости"». Раніше там полюбляли писати про бандерівців, тепер на Майдан виходять «радикали» й «активісти».

Звідки взялися радикали

Цікава тенденція простежується і в українських ЗМІ. Наприклад, газета «Вести» так само називає протестувальників «радикалами» й навіть присвячує детальний матеріал програмі руху РПС, яка виходила на Майдан із власними вимогами.

Хто ще називав учасників мітингу «радикалами»? Дивимося в Google — пошуковик за запитом «Радикали на Майдані» видає матеріали переважно на російських ресурсах або ресурсах проросійської спрямованості. Зокрема, бачимо тут «НТВ», «РИА "Новости"», «Дни.ру», а також «Подробности» від телеканалу «Інтер». Виняток у цьому пошуку — сайти «Еспресо ТВ» та канал «24».

Звідки взагалі взялися ці «радикали» на Майдані? Справа в тому, що назву руху РПС, представники якого й намагалися влаштувати власний «третій Майдан», медіа розшифровують у двох варіантах. В одних це Революційні праві сили, в інших — Радикальні праві сили. Причому обидві назви в медіапросторі використовуються однаково часто й різними ЗМІ.

 

Та, виявляється, не всі ЗМІ взагалі зрозуміли, хто ці «радикали» і звідки вони взялися. Наприклад, сайт «Обком» розмістив текст із заголовком «Какие-то "правые радикалы" в камуфляже заняли зал отеля на Майдане».

Деякі ЗМІ ж формулюють назву цього об’єднання як «так называемые Революционные правые силы». Подібні вислови — «так звані» — в медіа вживаються, наприклад, по відношенню до «ДНР» та «ЛНР», щоби підкреслити, що назва не сприймається як офіційна.

Як «зачищався» Майдан

Ще один момент, на який варто звернути увагу, — як українські медіа писали про завершення акції на Майдані. Новина полягала в тому, що комунальники почали прибирати територію під стелою.

Так виглядає емоційно незабарвлений заголовок на сайті видання «Фокус»:

Так пише «Lb.ua»

А от сайт «Ліга.нет», наприклад, у цій новині вживає слово «Антимайдан».

Натомість «РБК-Україна» публікує новину під заголовком: «На Майдане началась зачистка территории», маючи на увазі той самий факт — роботу комунальників.

Цей самий вислів вживають ще кілька видань, серед яких «Обозреватель», bigmir.net та низка сумнівних маловідомих порталів.

Фраза «зачистка Майдану» несе за собою певні асоціації. Під час подій на Євромайдані цей вислів використовували, маючи на увазі силовий розгін протестувальників.

Можна дійти висновку, що ЗМІ, які обрали такий заголовок для цієї новини, таким чином розраховували привернути більше уваги до своєї публікації шляхом часткового введення в оману читачів.

Від «ДМ»: Детальніший аналіз подачі теми центральними українськими каналами читайте незабаром.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2272
Читайте також
25.02.2016 10:00
Сергій Лефтер
для «Детектора медіа»
2 225
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду