Президент і мурахи

11 Березня 2013
17432
11 Березня 2013
08:00

Президент і мурахи

17432
Журналісти мають перед президентом зобов’язання, президент перед журналістами їх не має. Якщо це не типові стосунки «хазяїн – слуга», то що тоді?
Президент і мурахи

Не можу погодитися з тими, хто каже про повну відсутність змісту в телевізійному спілкуванні президента з громадянами, а чи то, радше, підданцями. Зміст цей завжди є, його навіть чимало - єдине, він полягає не в тому, ЩО, а в тому, ЯК. Це якраз той випадок, коли «сам процес» є важливішим і красномовнішим за результат.

 

Неодноразово доводилося чути думку, яку шановний Отар Довженко сформулював так: «...Витратити кілька коштовних ефірних хвилин на доведення того, що в телевізійному спілкуванні Януковича не було нічого цінного - досить дивне рішення. Адже це далеко не перший подібний захід, і висновки про специфіку телеефірів Віктора Федоровича можна було зробити вже давно».

 

Передусім, на моє стійке переконання, якщо проблема існує й навіть не гадає зрушувати з місця, про неї треба нагадувати за кожної нагоди. Привертати й привертати до неї суспільну увагу. Інакше це мало чим відрізнятиметься від замовчування. «Щось подібне вже колись було» - боюся, це не найпереконливіший аргумент. Зрештою, в Україні олігархи живуть за окремим правом, відмінним від права для посполитих, уже щонайменше півтора десятиліття. То, може, ну їх - тих олігархів? Усе ж воно вже було, геть нічого нового, суцільне дежавю! А те, що президент держави за чотири години не сказав анітрохи інформативного, - то не являє жодного інтересу для суспільства? То не є інформацією, причому інформацією ДУЖЕ промовистою, гідною тижневих підсумкових випусків?

 

Отже, завершальним актом трилогії «Президент виходить до народу» стала його прес-конференція 1 березня. Така от деталь: Віктор Янукович виголошує вступне слово. Зовсім не коротке, як і завжди. Поруч, тут само на сцені, за трибуною з мікрофоном стоїть і стоїть на своїх височезних підборах Дарка Чепак. Стоїть і мовчить, з ноги на ногу переминається - й так понад півгодини: у даний час, на даному етапі прес-конференції її присутність на сцені є надлишковою, їй нема чого робити. Але й сісти їй нема куди: судячи з картинки на екрані, стільця поруч немає.

 

За розповіддю оглядача «Детектор медіа» Світлани Остапи, журналісти, перш ніж потрапити до зали, мусили пройти шість кордонів безпеки. Може, я й помиляюся, але в будь-якій країні, де журналістів привчили поважати себе, вже на третьому кордоні більшість акредитованих вирішила б: «Служить бы рад - прислуживаться тошно». І в підсумку на президента чекав би порожній зал. Наступного разу він би вже точно вивчив: ставитися до журналістів із демонстративною зневагою - аби знали своє місце - не варто. Наступного разу він би вже зрозумів: у даній конкретній ситуації журналісти були потрібні йому більше, ніж він їм. Бо журналісти, зрештою, й без прес-конференцій можуть висвітлювати діяльність глави держави - що вони й робили довгих п'ятнадцять місяців Януковичевого «усамітнення».

 

Перед епохальним заходом глядачам подали розігрів - довгий репортаж про розширене засідання Кабміну 27 лютого. Приємний жіночий закадровий голос, зокрема, повідомив: «Була присутня опозиція, яка намагалася зірвати обговорення програми». Відвертий наклеп як розігрів до президентської прес-конференції - промовистіше не буває.

 

Президент: «Зменшили закупівлю вуглеводів. (У Росії. - Б.Б.) І зробили це без конфліктів». А як же виставлений рахунок на сім мільярдів? Цей та чимало інших епізодів залишили враження: президент просто не розуміє різниці між журналістами й пересічними обивателями.

 

І, варто сказати, сервільні журналісти давали йому для цього підстави. Запитання співробітниці луганської газети «ХХІ век» - спочатку розповідь про технології в металургії, нові установки на Алчевському металургійному комбінаті, а потім: «А что делают другие регионы?»

 

Це вже був повний абсурд. Здавалося б, ти журналістка. Здавалося б, «інші регіони» - це близькі Дніпропетровська й Донецька області та ще місто Запоріжжя. Ото й усе: далі на захід найближчий комбінат чорної металургії з повним виробничим циклом - аж у Кракові. То чи інші способи збирання інформації, окрім як почути від президента, вже зовсім не в пошані? Інформація - то офіційний синхрон і більше ніщо?

 

Янукович, до речі, відповів про металургію взагалі. Враження було сюрреалістичним: журналісти питають про одне - президент відповідає про інше. Але Мустафі Найєму та ще декільком журналістам «дотиснути» запитання не дозволили. Організатори заходу запрограмували нефаховість, заклали в регламент маніпуляції у відповідях. «Одне ЗМІ - одне запитання», - повторювала Дарка Чепак. «Одне ЗМІ - одне запитання - нуль відповіді» - так це виглядало. Журналісти мають перед президентом зобов'язання, президент перед журналістами їх не має. Якщо це не типові стосунки «хазяїн - слуга», то що тоді?

 

Запитання «регіональних ЗМІ» - то була окрема пісня. Ні, зрозуміло: їх можуть і навіть мусять цікавити специфічні місцеві проблеми. Але якого ж порядку, якого характеру? Будівництво шахти №10 у Нововолинську, оздоблення «центру хірургії області» у Вінниці... Якщо з такими питаннями фахові журналісти звертаються до президента, то або вони зеленої гадки не мають про механізм функціонування демократичної держави та розподіл повноважень у ній, або ж її не має президент. Одне з двох.

 

Учасники руху «Стоп цензурі!» прийшли на прес-конференцію в масках, що зображували Віктора Януковича. «Маски вже зняли» - це пролунало, які то були маски - на екрані так жодного разу й не показали. Так і не показали, що відбувалося з Тетяною Чорновіл; не чути навіть було, яке запитання вона поставила. Президент раптом узяв і почав відповідати на невідоме телеаудиторії запитання.

 

Як би мали поводитися журналісти? За словами Світлани Остапи, конфлікт полягав от у чому: пані Чорновіл не встигла встати до чільної частини черги, й до неї та черга вже точно не дійшла б. Тож вона й намагалася поставити своє запитання «з місця», в обхід черги.

 

І тут постає важлива проблема. Знаючи ставлення влади до ЗМІ, журналісти мали б демонструвати коректність. Таку, щоб не було за що їм дорікати, тицяти в них пальцем - мовляв, самі такі. Не вийшло опинитися на чолі списку? То можна було демонстративно залишити приміщення, показавши: журналісти тут - для вмеблювання, їм відведено лише функцію наповнювача зали, їх тут зневажають.

 

А ще «особливі» умови, створені владою для журналістів, вимагають чіткості й зібраності. Шановний Мустафа Найєм поставив президентові риторичне запитання. Він знав наперед, що відповіді не отримає. Але саме запитання було блискучим: воно створило разючий контраст зі змальованою Януковичем суцільною благодаттю. Це запитання було ціннішим за будь-яку можливу відповідь.

 

Запитання представниці ТВі Анастасії Станко могло бути так само влучним. Якби не зроблена нею передмова: «Як колега колезі, як журналіст письменникові». Позначивши іронію ДО ЗАПИТАННЯ, пані Станко надала президентові час зайняти бойову стійку. Фактично попередила: «Пане президенте, зараз я поставлю дуже й дуже незручне запитання, приготуйтеся». Очікуваного ефекту вже не було. І навіть той факт, що відповідав президент із папірця (приніс, аби хоч куди, та встромити звіт про свою благодійність?), уже було розмито.

 

Дивним в усьому цьому залишається єдина річ: невже в Адміністрації президента ніхто так і не зрозумів - що більше президент намагається сховатися за абстрактними й обтічними словесами, то наочніше він розкривається?

 

Фото із сайту президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17432
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кук
4073 дн. тому
Було б доречно "озвучити" запитання Найема (не всі мали можливість дивитися це дійство). А взагалі автор, як завжди, дуже влучно і іронічно аналізує подію.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду