«Діалог з країною»: спецоперація проти Києва?

25 Лютого 2013
22941
25 Лютого 2013
13:58

«Діалог з країною»: спецоперація проти Києва?

22941
Дискредитувати киян в очах усіх українців, дискредитувати їхній вибір і їхню політичну позицію – от якою видається мета авторів «Діалогу»
«Діалог з країною»: спецоперація проти Києва?

Не помилюся, якщо скажу: найяскравішим враженням від президентського «Діалогу з країною» 22 лютого було включення з майдану Незалежності в Києві. І це враження було дуже далеким від приємного.

 

Наважуся стверджувати: саме таким був сценарний задум. Саме такого враження автори сценарію й прагнули.

 

Не можу погодитися з думкою шановного Валерія Калниша: «Лучше выслушивать регионы. Это дает больше возможности людям, которые там живут и никогда не приедут в Киев, никогда не увидят больше президента, кроме как по телевизору, хоть как-то попытаться решить свои проблемы». Може, панові Калнишу це видасться дивним, але кияни так само не мають змоги побачити президента, окрім як по телевізору. А тим паче поплакатися йому в жилетку й висловити наболіле. Тут вони геть нічим не відрізняються від мешканців регіонів, бо так само живуть із президентом у різних світах, у різних Українах.

 

Але річ зовсім не в тім, що Києву віддали три хвилини, а непристойно лизоблюдському сюжету з Кіровограда - десять. Хронометраж у даному разі не має жодного значення.

 

Включення з Києва було побудовано на контрасті з усією рештою «Діалогу». І за формою: скрізь це були передові трудові колективи, в Києві - майдан Незалежності, вільний (а чи буцімто вільний) мікрофон. І за змістом: включення з Києва було єдиним, де йшлося не про видатні успіхи влади в «покращенні», не про «окремі недоліки» й об'єктивно несприятливі умови, не про завдання й райдужні перспективи, а про те, що держава бодай в одному конкретному випадку порушила конституційні зобов'язання перед громадянами, порушила права громадян; бодай в одному конкретному випадку держава не спрацювала так, як належить.

 

Усе це зі стовідсотковою ймовірністю гарантувало: до включення з Києва буде прикуто увагу навіть тих глядачів, які решту «Діалогу» переглядали краєчком ока й слухали краєчком вуха. Це гарантувало зміну темпоритму з монотонного grave на бадьоре presto. Це гарантувало зміну теми розмови з гаслоподібного навіювання на живий діалог. Включення з Києва неодмінно мусило вивести глядачів із блаженної дрімоти й розбудити в них живе зацікавлення. А отже, гарантовано мусило запам'ятатися, стати найстійкішим враженням від усього побаченого й почутого.

 

Отут і виникло запитання: навіщо було зроблено саме так? А чи ніде, окрім Києва, не знайшлося своїх майданів? Ніде, окрім Києва, не знайшлося людей, готових поставити президентові свої запитання? А чи кияни розумніші за всіх решту українців? Та ні, напевне, ні. А чи в Києві не можна було все зробити «чинненько й благородненько», як скрізь?

 

А може, включення з Києва готувала й випускала в ефір інша команда телевізійників, ніж усі решту включень? Тобто, інша команда не виконавців, а авторів? Про це теж нічого не відомо. Навіщо ж тоді було застосовано дві діаметрально протилежні методики, два діаметрально протилежних журналістських підходи? Відповідь уявляється однією-єдиною: саме так було потрібно, саме в цьому полягала ідея.

 

За численними повідомленнями, насправді мікрофон на майдані Незалежності був не такий уже й вільний. Що зайвий раз доводить: те, що ми побачили в ефірі, було запланованим. Саме такий перебіг подій автори й передбачали.

 

І справді: хай би Києву дали не три, а ті самі десять хвилин - та хоч двадцять. Однаково «вільний» мікрофон був би лотереєю з майже нульовими шансами на виграш. Імовірність поставити президентові своє сокровенне запитання для кожного з присутніх практично дорівнювала нулю - враховуючи, до того ж, традиційну манеру Віктора Януковича, як і попереднього президента Віктора Ющенка, відповідати, не звертаючи уваги на годинник.

 

Тож передбачити, що виникне тиснява, - для того не треба було бути великими стратегами. Іншого просто не могло статися.

 

Цікавим було й те, кому зрештою дістався мікрофон: жінці-пенсонерці інтелігентного вигляду, не з Києва, а з Білої Церкви, яка розмовляла бездоганною українською мовою й «на виборах голосувала за вас». Хай пробачить мені ця пані, але відведена їй роль - то був не характер, не персонаж, а типаж. Стереотипний типаж такого собі середньостатистичного мешканця українського центру, і типаж аж ніяк не без ідеологічного навантаження.

 

Отже, контрасти. Звідусіль включення були з трудових колективів, у Києві - з вулиці. У створеному в такий спосіб контексті кияни виглядали ледь не «праздношатающимися» - нагадаю: був розпал робочого дня. Пересічному українському глядачеві мало стати зрозуміло: у столиці передових трудових колективів не існує, таких просто не змогли знайти. «Уся Україна працює, а кияни на Майдані товчуться», - пам'ятаєте ці закиди часів Помаранчевої революції? Ото ж воно й було, воно самісіньке.

 

«Київ - місто-паразит», - неодноразово доводилося чути від донеччан. Тепер донеччани отримали наочне підтвердження своїм уявленням.

 

Звідусіль включення були організованими й спокійними. У Києві ж виникла тиснява, виник базар, і оператори навіть не намагалися цей факт заретушувати. Навпаки: склалося враження, що цей момент прагнули підкреслити. Таким чином кияни постали перед усією Україною людьми малокультурними, невихованими й такими, що «й сам не гам, й іншому не дам».

 

Вийшла карикатура на киян, причому карикатура дуже зла. І знову насмілюся стверджувати: саме так і було задумано, саме так навмисне й було організовано.

 

А тепер пригадаймо: на парламентських виборах у Києві в жодному з 14 округів перемога не дісталася представникові Партії регіонів. «Діалог з країною» чітко й просто пояснив цей феномен: «Ви ж бачите, що то за публіка - ті кияни!» - скажуть тепер донеччани, луганчани, кримчани й жителі інших регіонів України. І будуть праві: саме такими їм киян і показали. Тож навіщо рівнятися на цих базарних нероб, навіщо брати до уваги їхню думку й їхні політичні вподобання? - таким і саме таким мало стати враження глядачів від київського включення. «Бач, вільного мікрофона захотіли! Їм можна, а нам ні!» - таке враження мали винести ті з глядачів, для яких політична позиція киян була орієнтиром.

 

Заздрість, зневага й неприязнь - от що відчувають до жителів Москви чимало росіян. Чи не таке саме ставлення до киян прагнув посіяти у свідомості українців «Діалог з країною»?

 

Дискредитувати киян в очах усіх українців, дискредитувати їхній вибір і їхню політичну позицію - от якою видається мета авторів «Діалогу».

 

Але й це не все. Те, що ми бачили, - це був перший крок до насадження серед жителів сходу й півдня України колоніальної психології й ідеології. Глядачів підвели до думки: існують два Києви. Перший - респектабельний і ошатний. Це Київ президента, Київ уряду, Київ чималої кількості інших офіційних установ, «населених» поважними вчорашніми переселенцями з Донецька.

 

Другий Київ - галасливий, сварливий і базарний. Це Київ аборигенів, диких, невихованих і некультурних. І саме такі персонажі влаштували 2004 року Помаранчеву революцію.

 

«Діалог з країною» - це був перший крок із деконструкції Києва як громадсько-політичного, а не лише офіційно-політичного центру. Спецоперація - от чим було «вільномікрофонне» включення зі столиці.

 

Фото - tvi.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22941
Коментарі
17
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
комо
4084 дн. тому
Несподіваний погляд. І я повністю з ним згоден. Кияни різко контрастували на тлі загальної благопристойності. Але те, що в натовпі навколо мікрофону були міцні хлопці в чорних шапочках, говорить про те, що влада все ж боїться киян.
Главному итогу
4084 дн. тому
"Федорович совершил одно безоговорочно полезное дело. Он посадил Юлию Тимошенко". Ну, вы довольны, цель всей жизни достигнута и реализована. Больше и стремиться некуда, больше и жить незачем. Тимошенко сидит - вот же оно, всенародное счастье. А мы и не заметили.
Rublik
4084 дн. тому
Засцали рагули бывший Киев еще в 2004 году. И заселили. Теперь это не город, а гадюшник.
главный итог трех лет
4084 дн. тому
Федорович совершил одно безоговорочно полезное дело. Он посадил Юлию Тимошенко. И 5 августа 2013 года Арсений Яценюк понесет то ли в харьковскую больницу железнодорожников, то ли в Качановскую исправительно-трудовую колонию букет из 730 роз. Это традиция у них такая. Именно подобного поступка ждали от Виктора Януковича избиратели, проголосовавшие за него. Мне могут возразить: что это за достижение такое? Ну посадил. Делов-то. Да не скажите. До сих пор приходится откашливать остатки «бютовского» дерьма. Правда, дело Тимошенко уже давно отошло на второй план и воспринимается как трагикомический фарс. http://www.versii.com/news/273627/
panturion
4084 дн. тому
Версія має право на існування, але більше скидається на конспірологію. Могли бути й інші причини. Наприклад: зробити вільний доступ до мікрофону всюди - не могли. Так само не можна було і взагалі без нього. А один вільний мікрофон - вже щось, вже невелика "потемкинская деревня". Тим більше, що символічно: в столиці, та ще й на Майдані. > враховуючи, до того ж, традиційну манеру Віктора Януковича, як і попереднього президента Віктора Ющенка, відповідати, не звертаючи уваги на годинник. автор забув, як Віктор Андрійович відповідав на півтора питання за годину?
Noser
4084 дн. тому
Думаю, що такої задумки, про яку каже автор, там не було. Навпаки, Києв показав, що було б, якби скрізь був більш-менш вільний доступ до мікрофону.
Для Вика
4084 дн. тому
...А я никого не предавал: ни веры предков, ни традиций, ни русскорязычности своего города.... Не в обиду. Я родился и вырос в русскоязычной Макеевке, Донецкой области. О каких традициях ты можешь говорить? Ты называешь себя интиллигЭнтом? Мне очень жаль и тебя и твоих внуков. но больше всего жаль моих, которые вынуждены учиться в школе и гулять на улице рядом с твоими. Не "пишись" (кстати на твоем понятном языке) за всю юго-восточную Украину! И в ней есть умные, давно понявшие "ху из ху" депутаты из ПР и коммунистов (росли и учились рядом). А раскол Украины выгоден хозяевам шахт,заводов,пароходов -дабы рабы, за нищенскую зарплату и подачку к выборам в 100гривен руки целовали, а между выборами ходили на футбол и хоккей. Фамилии твоих "хозяевов" перечислять?
Вик
4084 дн. тому
ujcnm // 25.02.2013 10:30:23 "...Сомниваюсь что так будет бесконечно, любому терпению есть придел" ///////------ Русскоговорящий Киев никогда ТАК не напишет, ибо: "сомнЕваюсь" и "прЕдел". А по поводу зазомбированности, то вы и есть жертва пропаганды украинских нацскособоченных СМИ, т.к. других у нас просто нет. Вами высмеивается порядочность, а предательство считается нормой. Вот вы же предали свои русский Киев и "терпимо" относитесь к фашистам. А я никого не предавал: ни веры предков, ни традиций, ни русскорязычности своего города. И Януковича презираю не меньше вашего. Только толпой не хожу и ненавижу слова толпы "геть" и "ганьба".
ujcnm
4084 дн. тому
Вот вам первая зазомбированная особь ФСБшной пропагандой и риторикой Колисниченкова и и всех холуёв этой конторы, с поганялом "вик". Откуда в этого убогого в мозгах возникло мнение, что Киев весь, только и думает о шароварах, вышиванках и Бандере? Да, приимущественно русскоговорящий Киев терпим к той же "Свободе",как и терпим к нормальным людям с того же Юго-Востока, но на сто процентов уверен, за три года в Киеве, как ни где, люди прочувствовали беспредел этой орды с востока, этого гибрида нафталинового совка и блатняцкого люмпена, для которых одна ценность это бессовестный грабёж, ментовский беспредел, азиатское чинопочитание с холуйством. Сомниваюсь что так будет бесконечно, любому терпению есть придел.
pnhpr
4084 дн. тому
ДЛЯ ВИК. Якщо ті "гебельсы", про яких писав "киев" - инакомыслящие, то ти, Вик, - придурок
Вик ////опечатка
4084 дн. тому
Правильно читать "нациоозабоченных". Вместо "религии денег Тягнибока" читать "религией денег И Тягнибока"
pnhpr
4084 дн. тому
Достойні аргументи. Важко повірити, що ці дубоголові можуть до такого додуматись, хоча, на жаль, є й розумні люди, які на них працюють... Від себе додам, що мені сподобалась перша асоціація, яка прийшла мені в голову коли я побачив включення з Майдану: всюди цілують в сраку, а в Києві люди вже не бояться відстоювати свої права. Та й янукович помітно занервував після включення з Майдану.. Може йому піарщики не повідомили про задум )) Або він не втямив )))))))))))))))))))))))))))))) Як вже було сказано вище, яка різниця хто там що подумає. Я, наприклад, був на роботі, але не міг такого пропустити, тому весь "діалог" фонив на комп'ютері. Працьовитий Донбас був на роботі і не бачив. А в новинах цей конфлікт оминали. Тому, можливо, так задумано не було... В будь-якому випадку - пнхпр
Вик
4084 дн. тому
В таком случае и мне абсолютно плевать, что думают о нормальных, не нацуиолозабоченных киевлянах такие "киевляне" как Вы. И мы бы тоже не желали жить с вами в одном городе. Но увы! Мне претит пошлая, шароварная и "тытульна" Украина с одной религией - религией денег Тягнибока. Мне мерзка наглость всех, кто просто культурных людей зовет "совками". Да просто - инакомыслящих. И я не хочу, чтоб мои дети жили рядом с "киевлянами", улюлюкающими при виде изуродованных памятников, драк в парламенте и прочих выходок свидомых галычан, ведущих себя в обществе как стая диких обезьян. Вспомните только мадам Сех - бандитка, выбивающая ногами дверь в автобусе со стариками 9 мая во Львове. Ныне эта тварь - нардеп.
киев
4084 дн. тому
То чего добиваются "Гебельсы" с идеологических контор ПР, практически своей цели достигли. Когда попадаешь в среду рыгианального лохоктората, первый вопрос к тебе, в злобной форме- "а скока вы в кииве платите за воду". Риторика одна и таже - "вы там абарзели, мы пашим и вас кормим, а вы всё бунтуете" При этом, ни кто с этих возмутителей и приблизительно не знает какой бюджет Киева, который порой привышает бюджет той области, которая яко бы кормит Киев и, что Киев единственный город где этот бюджет практически выгребается в общую бочьку. А самое странное, что ни кто с этих любителей "крепкой руки", которая рулит всем этим маразмом на данный момент, не возмущается именно теми от кого зависят тарифы и всё происходящее, они готовы почему то задушить "абарзевшага киевлянина", "памеранчевага прадавшагася американцам бандеравскага бунтаря". А когда приезжаешь в "кузницу праффессианальных кадров" в вотчину данецких феодалов и красножопых фанатиков, которых на протяжении уже 20 лет только и выдвигает во власть этот оболваненный лохокторат, там не одной нормальной дороги за эти 20 лет не зделано и обстановка в некоторых посёлках и маленьких городах напоминает послевоенный период, после окупации.
Киев
4084 дн. тому
Может бандюки и планировали провокацию в Киеве и показать при этом,".. Другий Київ - галасливий, сварливий і базарний...",но в Киеве , Цетре и Западной Украине давно знают бандюков в лицо и ненавидят одинаково.Мне, как киевлянину абсолютно плевать, что думают о нас, жители юго-востока, думаю, лучше было бы, чтобы мы разделились , я не хотел бы, чтобы мои внуки жили в одной стране с совдеповскими пережитками .
Иван
4084 дн. тому
Не знаю, але по моему вже нiде нема дурнiв...Хiба за виключенням артистки з Кiровограду.
Ваней
4084 дн. тому
Щось в цьому є.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду