Генпродюсер ТРК «Терра-ТВ» Віктор Підлісний: «Наше завдання – увійти в безпосередній контакт із киянами»

15 Вересня 2008
50641
15 Вересня 2008
15:42

Генпродюсер ТРК «Терра-ТВ» Віктор Підлісний: «Наше завдання – увійти в безпосередній контакт із киянами»

50641
Генпродюсер ТРК «Терра-ТВ» Віктор Підлісний: «Наше завдання – увійти в безпосередній контакт із киянами»
Новий київський телеканал «Терра-ТВ» стартує 15 вересня. Це один із телеканалів, нещодавно включених «Волею-кабель» до цифрового пакету «Воля Преміум ТВ». «Терра» виходить на ринок, де вже діють два ефірних міських телеканали – муніципальний ТРК «Київ» і комерційний міський телеканал «Сіті» (ТРК «Гравіс»). Завдання, які ставить перед собою керівництво «Терри» напередодні початку експансії на столичний ринок, багато в чому нагадують так і не реалізовану концепцію «каналу-комунікатора» «Сіті». Про те, як новий мовник планує виживати і розвиватися у висококонкурентному середовищі, «Детектор медіа» розпитала генерального продюсера каналу Віктора Підлісного, який відповідає за контент «Терри-ТВ».
 
Пане Вікторе, коли стартував ваш канал?
– Ліцензію ми отримали 7 липня 2008 року. 4 серпня розпочали технічне мовлення, зайшовши до кабельних операторів «Укртелебуд» і ЗАТ НВО «Інформаційні технології». Базуємося ми у столиці на Райдужній, 25, в АСК, з якого раніше вели мовлення канали КТМ та ІВК. Зовсім поруч базова станція «Воля-кабель». Ми могли би стартувати раніше, але довелося вирішувати технічні питання: прокладати мережу, все узгоджувати, для того щоб з’єднатися кабельними операторами. Повноцінне мовлення ми розпочинаємо 15 вересня.
 
 
– У вас буде цілодобове мовлення?
– Думаю, що протягом ще двох тижнів ми не будемо мовити вночі. Не хочемо ставити на цей час «клуб нічку» та інтерактивні вікторини, які вводять в оману людей. Ми чекаємо на пропозиції, або будемо придумувати самі, чим заповнювати нічний ефір.
 
– Ви маєте власне приміщення студійно-апаратного комплексу?
– У нас є все необхідне для повноцінного функціонування сучасного телевізійного каналу рівня столиці України. Телекомплекс складається з двох блоків: технічного і редакційного.
 
«Терра» вже давно працює як продакшн, основним напрямом роботи якого було створення просвітницьких і культурологічних програм. Вирізняється з-поміж них програма «Кордон», яка вже понад вісім років щотижнево виходить на Першому національному.
 
– Ви називаєте канал муніципальним. То він комунальний чи приватний?
– Канал є абсолютно приватним. Його заснували троє громадян України, за якими не стоїть ані великий бізнес, ані політичні сили. Є три учасники товариства з обмеженою відповідальністю ТРК «Терра-ТВ».Інвестиції – за рахунок власних внесків. Якщо я назву прізвища засновників, то вони нікому нічого не скажуть. Вони не є дотичними до інших телевізійних проектів. Я пам’ятаю одну фразу, сказану мені в молодому віці: «Неважливо скільки ти заробив грошей, важливо – як ти їх витратив». Людина може прожити і на сто гривень, і на тисячу. Телебачення, звичайно, дуже витратна річ, особливо коли ти запускаєш новий канал. І я не приховуватиму, що на сьогодні є певні проблеми матеріального характеру. Проте ми не хочемо залучати сторонні інвестиції і залежати від когось. Тоді я не зможу робити те, що планую. За цей період ми сформували матеріальну базу, тому, щоб стартувати, нам не потрібно вкладати в це фінанси. Ми налагодили ділові стосунки з кабельними операторами і домовилися про партнерські умови співпраці.
 
– Хто є вашим глядачем?
– Це найцікавіше питання, яке можна було придумати. «Терра» – міський телеканал, для жителів Києва. Я народився і живу в Києві. І я знаю, що мені цікаво дивитися на своє місто не тільки з Печерських пагорбів чи з Хрещатика, а й із Оболоні, Святошина, Нивок. Ми зупинилися на тому, що нашим глядачем буде жіноча аудиторія Києва. Як кажуть, зрозумієш жінку – зрозумієш Бога. Ми намагатимемося зрозуміти жінку в контексті нашого каналу. За ліцензією, в нас інформаційно-просвітницький канал, але задумувався він як інформаційно-комерційний. В чому полягала б наша комерційність? У нас відкрилося дуже багато шикарних бутіків і магазинів, але не всі люди мають можливість щось там придбати. Основну масу людей більше цікавить, де є знижки, акції, розпродаж.
 
Наприклад, ми задумали програму «Пропозиція», щоб малий і середній бізнес міг скористатися телебаченням і донести свою інформацію до людей. Люди часто не знають, що за рогом їхнього будинку стоїть якийсь побутовий заклад, про який вони й не чули.
 
Вік нашої аудиторії не обмежений. Диференціація відбудеться у програмах. Зокрема, дітям ми розповімо про дитячі художні, танцювальні, спортивні чи музичні школи. Діти зараз дуже самостійні, вони самі вміють користуватися не лише пультом телевізора.
 
– Ви будете просто повідомляти, де ці заклади знаходяться, чи детально про них розповідатимете?
– Цю інформацію буде виведено в окремий сегмент.
 
– Яким чином купуєте продукт у державних і недержавних компаній? За яким принципом добираєте програми?
– Над цим питанням ми зараз активно працюємо. Після початку планового мовлення ми повинні прийняти остаточне рішення щодо закупівлі програм. У нас є конкретні міркування щодо цього, конкретні і симпатичні пропозиції. Якщо ми купуватимемо, то документальні освітні програми, цікавинки, які допоможуть зорієнтуватися в мандрах. Ці програми здебільшого будуть розраховані на споживачів.
 
– І чим ви заповните 24-годинний ефір?
– Оскільки ми асоціюємо себе з комерційним каналом, то надамо можливість (у межах дозволеного) працювати телемагазинам. У людей до них різне ставлення. Коли я дивлюся чітко сформований мовний канал або той, який транслює теле- і кінофільми, то телемагазини, безумовно, мене там дратують. Вони там недоречні. А в світлі нашої концепції вони не зайві, бо повідомляють ту інформацію (де, що і як), яку ми хочемо донести до людей.
 
– І яку частину ефіру, приміром, у відсотках займатиме телемагазин?
– У відсотках я вам зараз не скажу, щоб не помилитися. Але запевняю, що наш рекламний відділ і програмна дирекція все врахували. Це буде в межах дозволеного законом і так, щоби не руйнувати сприйняття каналу. Перевантаження не буде. Це буде сегментарно і не викликатиме відрази.
 
– Тепер в. о. президента НТКУ Василь Ілащук розриває відносини із деякими сторонніми продакшнами. З вами – ні?
– Ні. Я розумію бажання Василя Степановича навести лад на каналі. Там було дуже багато сторонніх продакшнів, чимало з них робили неякісні програми. Мені за цей проект не соромно, хоча недоліки, безумовно, є. Ми її робимо спільно з Держприкордонслужбою, але при цьому залишалися незалежними (інакше це була б відомча, а отже й необ’єктивна програма).
 
– 15 вересня ви виходите в ефір, скільки ж у вас є годин власного виробництва?
– На сьогодні власного продукту у нас не більше 1,5 години. Запущено програму «Крамниця», працюємо над туристичною програмою, розрахованою на можливості небагатих і середнього достатку киян. Наприклад, тепер з’явилася можливість дешевше літати. Кияни мають про це знати. Ми повідомлятимемо про знижки, гарячі путівки, які можна дешевше купити. Ми подаватимемо інформацію по районах і мікрорайонах. Є ще програма «Пропозиція», в якій ми надаємо можливість представникам середнього і малого бізнесу розмістити свою інформацію. Програма про мандри називається «Терра інкогніта».
 
В запуску ще певна кількість програм, але їх поки що волію не називати. Муніципальну тематику ми вивели в програму «Місто». Вона йтиме ранковим і вечірнім блоком.
 
– Це новини?
– Новини – це надзвичайно витратна річ. Я знаю, що інформаційна служба – це канал у каналі. Це дуже складно, ми на це не йдемо. Ми шукатимемо інформаційний привід і робитимемо інформаційну програму, в якій приділятимемо увагу кожному району столиці. Акцент робитимемо на позитивному прикладі. Наприклад, на Подолі булочки на 5 копійок дешевші, ми дізнаємося, яким чином це вдалося досягти і чому на Оболоні цього не зробили. Сьогодні Україна на центральних телеканалах представлена бігцем, куцо. Ми більше знаємо про закордонні справи. Колись кожна область представляла свої програми на каналі УТ-2, зараз щось подібне намагаються робити на КРДТРК у проекті каналу громадського мовлення, але цього замало. Так само в Києві всі поінформовані про справи Верховної Ради, Кабміну, міськради, а про те, що робиться в їхньому власному районі – майже ніхто не знає.
 
Проекти, які ми робили для Першого національного, наприклад, культурологічна щоденна програма «Одвічні істини», навряд чи буде доречною у нас. Програми «Кордон» і просвітницького проекту «Чітко і ясно» на нашому каналі не буде. Зате буде доречним, на мою думку, дуже симпатичний проект «За компанію».
 
Я хотів би зауважити, що ми усіляко відмежовуємося від політики. Політика буде присутня лише у площині конкретних дій представників міської, районної влади щодо соціального і матеріального захисту людей, покращення їх добробуту. Нас цікавить, що вони зробили на сьогодні, а не їхні гасла і наміри на майбутнє. Наприклад, кожен міський чи районний депутат має прямі депутатські обов’язки. Тому нехай відповідає, як він їх виконує.
 
Яка редакційна політика каналу?
– На каналі працює 45 чоловік, із яких 12 журналістів. У нас затверджений редакційний статут. Я так думаю, що протягом двох місяців остаточно сформуємо штат. Ми зорієнтуємося, кого нам бракує, а хто нам не підходить. А можливо, комусь не підійдемо ми. Наші журналісти працюють на декількох проектах, роботи у них вистачає. Я свідомий того, що 12 журналістів мало і для інформаційної програми «Місто». Тому інформаційна служба поки що працює у Дніпровському і Деснянському районі, але ми відпрацюємо схему, а тоді розширимо її на все місто.
 
– Хто є обличчями каналу?
– Це питання також наразі остаточно не вирішене. Обличчя і голос телеканалу обов’язково будуть визначені.
 
– Можливо, плануєте запросити когось відомого?
– Думаю, через місяць я буду готовий відповісти на ці питання.
 
– Які плани щодо розвитку мережі каналу?
– Моя думка щодо цього специфічна. Я не розумію поняття прайм-тайм, я його категорично відмітаю, на телебаченні його немає. Значна кількість людей дивляться телевізор як удень, так і вночі. Прайм – це саме та програма, яку ти представляєш конкретній аудиторії. Крім того, я переконаний, що сьогодні дивляться не канал, а програму. І, як казав Кузьма Прутков, «нельзя объять необъятное». Скільки людей тебе знайшло, стільки й бачить. Якщо технічно, то ми всі чудово знаємо кількість домогосподарств у кожного кабельного оператора. На сьогодні ми увійшли в мережу «Укртелебуд» та «Інформаційні технології», «Волю». Це вже факт, який стався. Крім того нам симпатичне «Максимум-TV». Зараз узгоджуються технічні можливості і ми будемо присутні в «Максимум-TV». Після цього у нас з’явиться можливість увійти в «Київтелесервіс», угоду з яким у нас уже підписано. У столиці є декілька малих кабельних операторів, із якими ми також не проти співпрацювати. Взагалі-то претензії у нас на весь Київ.
 
– А за межі Києва?
– Давайте поговоримо про передмістя Києва пізніше. Якщо нас захочуть бачити Бровари, Бориспіль, Вишгород, то ми із задоволенням до них прийдемо. Ми цю ідею не відкидаємо, але й не хочемо нав’язуватися. Ми хочемо, щоб у нас був цікавий продукт, а оскільки в передмісті живе багато людей, які безпосередньо пов’язані з Києвом, то це теж наш глядач.
 
– Як ви плануєте продавати рекламу на каналі?
– Ця частина діяльності каналу, яка, як і сам канал, тільки стає на ноги. Всі рекламні агенції хочуть побачити привабливий ефір. От коли він сформується і матиме певний товарний вигляд, тоді й підуть пропозиції. Нині вся рекламна політика зводиться до особистих контактів із рекламодавцями. У нас є рекламний відділ, який цим займається.
 
– Що даватиме прибутки вашому каналу?
– Як не дивно, заробити можна на всьому, єдине – щоб це не суперечило твоєму сумлінню.
 
– Які завдання перед вами ставлять власники каналу?
– Радує те, що ніхто не жене в шию, що із завтрашнього дня ти повинен заробляти. Безумовно, витрати мінімізовано. Ми не можемо сьогодні розкошувати. Але мені дуже подобається одна фраза з п’єси Гельмана «Мы, нижеподписавшиеся», у якій ішлося про введення в експлуатацію заводу: «Недоработки есть, но завод хлеб печь может». Тому наше завдання нині – увійти до киян, увійти з ними в безпосередній контакт. І я певен, що таким чином ми вийдемо і на фінансове благополуччя.
 
Наші засновники ставляться до цього з розумінням. Ми домовилися таким чином, що працюємо до кінця року і перевіряємо практикою наші наміри. По завершенню цього року ми відпрацюємо всі ті питання, які у нас ще не з’ясовані. Я поважаю людей, які вміють малювати красиві плани і графіки, у нас вони теж є. Але ми їх повинні перевірити щоденною роботою.
 
– Чому на вашому сайті всього дві новини, й ті за липень 2006 року?
– Це наша провина, старий сайт треба було давно зняти. Зараз запущено новий, на який всіх і запрошуємо.
 
– А ви не боїтеся конкуренції з боку телеканалів «Київ» та «Сіті»?
– Аж ніяк. Якби в легкій атлетиці бігун змагався на доріжці сам із собою, це було б і нецікаво, і непродуктивно. Сам побіг – сам прибіг. Нам цікаві конкуренти, їхня присутність лише стимулює і надає азарту до праці.
 
Довідка «ТК»
 
Віктор Олександрович Підлісний народився 23 жовтня 1952 року в Києві.
 
1977 року закінчив Київський інститут театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого. Працювати почав у Держтелерадіо УРСР на посаді режисера Головної редакції мовлення для дітей та юнацтва Українського радіо.
 
Без відриву від виробництва закінчив у 1983 році Асистентуру-стажування при КДІТМ УРСР ім. Карпенка-Карого.
 
З 1985 року – режисер Головної редакції наукових та пізнавальних програм Українського телебачення на УТ.
 
В 1989 році разом із колегами утворив мале підприємство «Студія “Рада”», в якій був художнім керівником. Основним напрямком діяльності студії була робота в Чорнобильській зоні над циклом документальних фільмів «Радіоекологічні наслідки аварії на ЧАЕС».
 
Після трансформації «Ради» в телеканал «Гравіс» 1992 року створив ТРК «Терра». Донині компанія працювала в режимі виробника над створенням циклових програм для центральних і регіональних каналів, документальних фільмів, різноманітної відеопродукції. Програми компанії відзначалися на Міжнародному фестивалі екранних мистецтв «Кіно тур», Всеукраїнському фестивалі «Людина і зброя», Всеукраїнському фестивалі телепрограм «Калинові острови», міжнародному телевізійному фестивалі «Агросвіт». У доробку – документальні фільми «Криниця вдовиних сліз», «Жити заборонено» (про Голодомор 1933 р.), «Країна діда Савки» (тема Чорнобиля) та інші.
 
Нагороджений грамотою Кабінету Міністрів «За вагомий внесок у розвиток журналістики та активну громадську позицію».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
50641
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Александр Глущенко - TV.NET.UA / MEDIASAT
5698 дн. тому
Виктор, есть с вами желание сделать интервью.. Правда с мейла канала, куда я отправил запрос, никто так и не откликнулся
5707 дн. тому
Я уже сама с вами в контакт вошла - щас смотрю - одни показы моды на канале. вы типа фэшн тиви?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду