Правда про «Євробачення», несмак, Кіркорова і прапори

4 Червня 2008
9980
4 Червня 2008
10:45

Правда про «Євробачення», несмак, Кіркорова і прапори

9980
Правда про «Євробачення», несмак, Кіркорова і прапори
Не думав, що тема останнього «Євробачення» так довго нас не відпускатиме, але текст Євгена Мінка підштовхнув і мене грішним ділом сказати кілька слів.
 
Про народних
 
Невже ми дійсно не розуміємо, чому Ющенко дав звання «народних» – Кіркорову та Лорак?... При чому тут радянське минуле і панування несмаку у коридорах влади? Хіба це було тут визначальним мотивом? Зовсім ні. Просто Медвєдєв зателефонував і привітав Білана, а Тимошенко зателефонувала і привітала Лорак. Зателефонувала першою – раніше Ющенка. Хіба міг Ющенко те стерпіти? Очевидно, що ні. Саме тому й вигадали тему з присвоєнням «народних». Ні про яку данину радянському минулому чи демонстрацію великої любові до російської естради тут і гадки не було. Елементарний піар, загравання з електоратом і бажання знівелювати телефонний дзвінок Тимошенко. Все.
 
Про конкурс нездар та невдах
 
Хорошим тоном в українській журналістиці вважаються розмови про те, що конкурс «Євробачення» – це відстій, що його мистецька вага нульова, дивитися його нудно і треба взагалі подумати, чи варто Україні брати участь у цьому дивному заході, де переможців визначають не за рівнем майстерності, а з політичних мотивів та завдяки добросусідським відносинам. Усі подібні розумування, попри їх популярність, відірвані від життя. Навіть самі критики «Євробачення» цей конкурс дивляться постійно, не кажучи вже про широкі верстви українського населення, для яких «Євробачення» є одним із головних телевізійних шоу року. І так щороку, вже досить тривалий час.
 
Взагалі треба, мабуть, бути українцем, щоб так натхненно, на різні лади критикувати конкурс, у якому Україна стандартно досягає високих результатів. Британці, якби вигравали «Євробачення» так, як ми, розказували б усім, що це конкурс, «який задає напрямок розвитку сучасної музики та визначає тенденції…». Що завгодно говорили б у позитивному ключі, бо тим самим хвалили б себе. І французи поводилися би так само, і нещасні поляки, яким постійно нічого на «Євробаченні» не світить. Лише ми щось вигадуємо постійно, замість того, щоб сказати: «Так, дійсно, Україна – це супер! Принаймні, співаємо ми краще за інших. Факт!»
 
Яке у нас місце?
 
Очевидно, що друге. Очевидно, що ніяких маніпуляцій не було, а Білан виграв у Лорак чесно, причому – з величезним відривом.
 
При цьому треба вважати друге місце Лорак величезною перемогою, бо вона виступила на «Євробаченні» дуже добре і витиснула з тієї «Шейді Лейді» все, що могла. Трохи з порядковим номером у фіналі не пощастило, але насправді сама пісня в Ані була достатньо слабкою. Це не хіт. У Білана також був не хіт, але йому на руку грали: повторна участь, виступ майже під завісу конкурсу і те, що він – хлопець. Бо на «електоральному полі» Ані Лорак цього року товклися ще й дуже подібні на неї конкурентки з Вірменії та Греції. Якби цих двох дівчат не було, відрив від Білана був би не таким суттєвим, але переміг би, швидше за все, саме Білан.
 
Що поганого у «Євробаченні»?
 
Якщо відмовитися від напускного снобізму та надмірної естетичної вимогливості, то слід визнати, що в конкурсі «Євробачення» не так вже й багато поганого. Більше хорошого: гарні номери, цікаве представлення різних країн, загальне відчуття мультикультурного простору Європи. Безперечно, трапляються місцями номери у стилі freak show, мені особисто вони не подобаються, але ж і не перемагають такі номери. Як правило.
 
Однак лунає закид, що, мовляв, не з’являються у конкурсній програмі пісні рівня гурту «АББА». Тут важко якесь виправдання знайти. Дійсно, не кожний рік нова «АББА» з’являється на музичному небосхилі. Але чи винне в цьому «Євробачення»? І чи є в когось певність, що, скажімо, Тімберлейк або Роббі Вільямс гарантовано перемогли б на «Євробаченні», якби запропонували там свої нові композиції?
 
Гарантії нема саме тому, що далеко не кожна їхня нова композиція – хіт. Але ж не можна також заперечити, що періодично на конкурсі «Євробачення» звучать дуже непогані пісні.
 
Про мову піснеспіву
 
Єдине, що я особисто дуже вітав би, так це запровадження правила, згідно з яким кожна країна мала би представляти власний номер виключно своєю державною мовою. Це було би просто цікавіше дивитися, як на мене. Утім, що заважає Україні самій запровадити для себе таке правило? Ми ж усі бачимо, що балканські країни співають переважно сербсько-хорватською. І дужне добре співають. Чому б і нам не почати співати українською?
 
Це мало б один дуже важливий наслідок для України. Наші конкурсанти перестали би, нарешті, звертатися до ізраїльських, російських та інших іноземних спеціалістів, розраховуючи, що ті напишуть їм якогось хіта. Не напишуть! Принаймні, досвід показує, що нічого особливого вони нашим виконавцям створити не змогли. А отже, автоматично відпаде потреба роздавати наліво і направо звання народних артистів України різним неоднозначним персонажам.
 
Про прапор в руках у Кіркорова
 
Він багатьох роздратував, бо був російським. Президент, вручаючи «народного» Кіркорову, окремо відзначив, що досягнення Лорак – це «саме українська перемога», а не чиясь інша. На кількох форумах та в різних статтях той прапор теж обговорювали по-різному.
 
Утім, чому, зрештою, Кіркоров не міг вимахувати прапором своєї країни? Це ж його законне право. Кажуть, що наш Тимощук, капітан «Зеніту», коли ця команда виграла Кубок УЄФА, теж пов’язав себе прапором України на очах у багатомільйонної телеаудиторії. Чи робив йому хто які закиди в Росії? Не думаю. Бо пам’ятаю інший випадок, в ефірі у Савіка Шустера. Тоді український телеканал встановив пряму трансляцію з МКС, де російський космонавт, громадянин Росії, так само хвилин із десять розмахував прапором України і розповідав про свою любов до неї. Лише на тій підставі, що сам він був родом із України.
 
Чи було щось за це тому космонавту? У Росії?... Думаю, що ні. Очевидно, він наперед погодив із керівництвом польотами і сам факт пронесення українського прапору на борт, і сам телеміст із Україною. А тепер уявіть собі, щоб український космонавт, громадянин України, полетів на американському шатлі в космос і з орбіти вийшов на зв’язок із ОРТ – із російським прапором у руках, розмовами про любов до Росії та спогадами про своє російське дитинство. Уявили?... Нереально, правда? Нереально уявити, що б тут здійнялося у наших виданнях та на інтернет-форумх. Чи не кінець світу був би :).
 
 
Щоб ми не говорили, але сучасне телебачення демонструє нам виразну картину того, що людині середини ХХ століття видалось би безперечним свідченням кінця світу. Або його наближення. Про середньовіччя чи раннє християнство навіть не говоримо.
 
У цій ситуації прагнення різних діячів від медіа та сучмистецтва остаточно доруйнувати нещасні залишки будь-яких обмежень і табу (яких уже просто не залишилося) не може не викликати нічого, крім саркастичного усміху. Це все більше нагадує собаку Фоми Аквінського. Собаку, який лиже пилку, п’є свою кров, і ніяк не може ані зупинитися, ані напитися, – остаточно добиваючи себе. Однак це вже трохи ширша проблема, ніж «Євробачення», хоча стосунок до всіх і кожного з нас вона має безпосередній.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9980
Читайте також
08.12.2008 07:38
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
19 537
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дівчисько
5803 дн. тому
а мені про прапор сподобалось.влучно. нафіга влаштовувати істерики, якщо, тим паче, Філя тримав прапор своєї держави.
лага!
5804 дн. тому
Коля, нормал. Але: Особенно НЕ понравилось по поводу флага! А так - {CENSORED} ти мастак!
expert
5804 дн. тому
Первый раз встречаю позитивные отзывы о Евровидении! Спасибо большое Николаю Кульчинскому! Конкурс и вправду снискал славу шоу для домохозяек и геев, но на самом деле если проверить годовые ТОПы европейских национальных каналов, то вы удивитесь, обнаружив, что евровидение из года в год занимает почетное место в лучшей десятке. И не только у нас! Вряд ли бы ВВС стал транслировать низкопробный контент, вряд ли бы Евровидение обсуждали миллионы людей во всей Европе, если бы конкурс был неинтересным. Побывав там, за кулисами Евровидения, могу сказать с полной уверенностью, что 5 часов прямого эфира с евровидения стоят тех месяцев подготовки, которые на него уходят. Конкурс несет большой позитив не только для самих участников, но и для миллионов европейцев.
5804 дн. тому
Між іншим, Москва теж ніяк не заспокоїться з тим Євробаченням! Почитайте тамтешню пресу. Бідному Білану дістається! Вже час на інше Євро переключатися - в суботу футбол почтинається!
Марія
5804 дн. тому
Пане Миколо, дякую Вам дуже! вважаю Вашу статтю виваженою, аргументованою, і взагалі - найліпшою з тих, які читала про "Євробачення". Погоджуюся з Вами майже у всьому. Хороший матеріал - чітко, лаконічно і по суті. Ще раз дякую. А щодо коментатора на ім'я Роман, то він сам - хамовите {CENSORED}, якому більше немає чого робити, як матюкатися і бризкати слиною на сторінках "Телекритики"
Роман
5804 дн. тому
Цитата: Ми ж усі бачимо, що балканські країни співають переважно сербсько-хорватською. І дужне добре співають. Курва, де ж такою мовою говорять. Совок мусить довчитися, а вже потім писати і полемізувати з кимось. Не можна профанам надавати стільки площі на ТК. А за логікою автора: це нафталіновий конкурс для домогосподарок, так от ми - найкращі на такому гівняному конкурсі. Ура!
otar
5804 дн. тому
АнтиЖук, I?U2 :)
АнтиЖук
5804 дн. тому
ЗачОд, ибо не Отар.
5804 дн. тому
Ющенко привітав Лорак одразу після результатів голосування. Тимошенко наступного дня. Про це вона Кароліна сказала сама на прес-конференції в аеропорту Бориспіль в день прилоту. Не перекручуйте факти.
Виталий
5804 дн. тому
Согласен на 100 процентов, статья замечательная! Очень взвешенная и аргументированная! Особенно понравилось по поводу флага! Спасибо!
ну могут же
5804 дн. тому
Первый взвешенный материал на Телекритике по поводу этого чертового Евровидения. Автор - умный и толерантный человек. Лигачева, пожалуйста, не пускайте больше на сайт великодержавных шовинистов - ни русских, ни украинских, ни татарских, ни узбекских...ни каких. И почаще сотрудничайте с Кульчицким. Автор, спсибо, успокоили мои расшатанные нервы. Уже несколько дней колбасит от кучи дерьма, которую вывлили на этих страницах неудачники.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду