«Віч-на-віч» на Прямому як дзеркало української еліти

«Віч-на-віч» на Прямому як дзеркало української еліти

25 Лютого 2018
6145
25 Лютого 2018
11:00

«Віч-на-віч» на Прямому як дзеркало української еліти

6145
Поліна Голованова на Прямому каналі у власній авторській програмі показує своїх героїв із їхніми чеснотами й вадами.
«Віч-на-віч» на Прямому як дзеркало української еліти
«Віч-на-віч» на Прямому як дзеркало української еліти

Мабуть, більшість телеглядачів усе-таки здогадуються, що політики, актори чи шоумени разом із бізнесвумен — такі самі люди з живої плоті й крові, як і вони. Але деякі телеведучі не стомлюються про це нагадувати. Як це робить останнім часом Поліна Голованова на Прямому каналі у власній авторській програмі «Віч-на-віч». Саме так, через два дефіси, до речі, пишеться цей прислівник. Бо якщо погуглити назву цього буквально інтимного ток-шоу на Прямому каналі, пошукова система чомусь видає словосполучення «Віч на Віч». Погодьтеся, останній варіант, та ще й для російськомовної людини, звучить досить загрозливо, нагадуючи про «вирус иммунодефицита человека».

Проте сама програма жодних негативних емоцій не викликає. Ба більше, спілкування Поліни Голованової з її гостями занурює глядача в затишний світ людяності й симпатії разом із емпатією.

Виходить «Віч-на-віч» щонеділі о 14-й, тобто в пообідній час вихідного, коли обивателю гарантовано не до політичних баталій ікривавих кримінальних хронік. Отож, ідучи назустріч побажанням і настроям недільного глядача, який хоче одного — розслабитися, Прямий канал пропонує йому провести годину в компанії цікавих і місцями навіть приємних людей.

Люди, себто гості Поліни Голованової, справді приємні й гідні.

До того ж, усі вони готові розкрити свою душу вродливій ведучій до самісінького дна.

18 лютого, приміром, душевний стриптиз за допомогою ведучої влаштував радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

Формат програми «Віч-на-віч» аж до ефекту дежавю нагадує програму «Позаочі» з Юлією Литвиненко, яка, власне, й мала спочатку вести цю програму, але з Прямим у Юлії, вочевидь, щось не склалося. Між тим саме в «Позаочі» дуже активно використовувалися відео, де приятелі чи родичі героїв розповідали невідомі загалові подробиці їхнього життя. Поліна Голованова цей прийом теж опанувала, й, судячи з того, як дивуються її герої, коли на студійному екрані з'являються їхні близькі чи знайомі, вельми успішно.

Зорян Шкіряк, герой програми 18 лютого, послухавши, що про нього думають небіж Антон, фронтмен гурту Kozak System Іван Леньо та народний депутат Верховної Ради України Антон Геращенко, лишився задоволений почутим і побаченим. Хоча, звісно ж, його власні одкровення в розмові з ведучою, яка, треба віддати їй належне, ретельно готується до всіх своїх передач, перевершили найсміливіші очікування.

Радник міністра внутрішніх справ Авакова, друг народного депутата Антона Геращенка, екс-начальник ДСНС, який добровільно склав повноваження після «рятувальної місії» в Катманду, виявився представником надзвичайно давнього, за українськими мірками, ще з XV століття, та поважного роду. І це було перше одкровення Зоряна Шкіряка.

Хоча ведуча й знала про його шляхетне коріння, спершу сказавши візаві, що їй відомо про його графське походження, а далі дещо кокетливо поцікавившись, хто до нього звертається «Ваша Світлосте». На це запитання гість відповів, що нині не ті часи, щоби підкреслювати шляхетське походження. Така відповідь показала, що радник міністра внутрішніх справ, на відміну від українських політиків кучмівського призову, які зі шкури пнулися, аби, як той Мартин Боруля, довести своє дворянське походження або ж тупо замовляючи герби за великі гроші чи взагалі організувавши для себе такий собі «Орден Святого Станіслава», усвідомлює — жоден герб і жодні заслуги предків не дають права нащадкам шляхетного роду на якісь преференції тут і тепер. Що, до речі, цілком у дусі поведінки нащадків давньої шляхти в Західній Європі.

Є ще один момент, на який наштовхує інформація про дворянське походження Зоряна Шкіряка. І це дуже болючі роздуми про долю справжньої української еліти, залишки якої остаточно винищив Сталін. У дусі «української якбитології» (ТМ Дмитро Шурхало) тут абсолютне роздолля для фантазій, якою могла би стати Україна, яаби вся українська шляхта збереглася, як рід Зоряна Шкіряка.

Поліна Голованова спровокувала свого героя й на відвертість щодо його жовтенятсько-піонерського дитинства. Нинішній політик розповів, що в перших класах початкової школи був жовтенятком, а от із піонерської дружини його вигнали через погану поведінку. І як же Зорян із того тішився, адже після урочистого виключення з піонерів уже наступного дня він гордо прийшов до школи не з червоною піонерською краваткою на шиї, а зі справжньою, чоловічою. Ну, а від вступу до комсомольської організації юний Зорян відмовився свідомо.

Реалії радянської школи, про які згадує пан Шкіряк, для покоління так званих міленіалів — це приблизно те саме, що розповіді про неандертальців. Тому вони не здатні оцінити вчинок свого ровесника на початку 80-х років минулого століття, адже не мають зеленого поняття, що таке жовтенята, піонери чи комсомольці. Їм, аби зрозуміти, про що йдеться, доведеться вдатися до Google. Але ми, кому вже давно за сорок, цілком можемо оцінити подібний учинок як бунтарський.

Але далі було ще цікавіше, адже гість «Віч-на-віч» на прохання ведучої розповів і про складні стосунки з батьком, і про своїх жінок, і про стосунки з дітьми та племінниками. При цьому герой програми часто-густо каявся в помилках, яких припускався в цих стосунках, і каже: «Якби можна було повернутися років на 20 назад, я би вчинив по-іншому».

Коли Поліна Голованова дуже приязно запрошує свого героя розповісти про його стосунки з татом, здається, що вона робить це не просто так, а маючи інформацію й про розлучення батьків Зоряна Шкіряка, і про те, коли саме помер його батько.

Із цього зрозуміло, що, як уже було сказано в попередніх абзацах, ведуча до своїх ефірів дуже ретельно й скрупульозно готується.

Герой, отримавши пропозицію від ведучої поговорити про тата, відверто розповідає, що батьки його розлучилися, коли йому було п'ятнадцять, і вони з батьком не спілкувалися кілька років. А вже після того як вони спілкування відновили, сталося так, що в день, який вони мали провести разом, коли Зорянові дали «увольнительную» в радянській армії, де він відбував строкову службу, його тато помер.

Про своє розлучення з першою дружиною гість Поліни Голованової теж розповідає дуже відверто. При цьому наголошуючи, що це було взаємне рішення. Ба більше, Зорян Шкіряк, сказавши, що не можна викреслити з життя шлюб, у якому народилися двоє дітей, каже, що сам дивується, як перша дружина терпіла його цілих 19 років. Така самокритичність гідна похвали.

Похвали гідна й робота Поліни Голованової. Бо вона зробила все, щоб показати свого героя людиною з її чеснотами й вадами.

Чому гості студії «Віч-на-віч» відповідають на суто особисті запитання ведучої, можна пояснити хіба що впливом на них магії в особі надзвичайно красивої жінки.

Як уже було сказано, Поліна Голованова у своїй програмі «Віч-на-віч», ідучи за своїми попередниками, дуже успішно використовує так звані відеолистівки від людей, які добре знають героя.

Останні, приміром, відео з фронтменом гурту Kozak System Іваном Леньо чомусь запам'ятовуються тим, що Іван Леньо хвалиться на всю країну тим, що його друг Зорян Шкіряк сказав, мовляв, чувак, якщо в тебе будуть проблеми з поліцією, звертайся до мене.

Тобто представник стародавнього роду Зорян Шкіряк таки вписався в українську систему «цінностей», яка передбачає буквально родинну корупцію.

Третя відеолистівка у програмі «Віч-на-віч», від народного депутата Антона Геращенка, який розповідає про виключні людські чесноти свого друга Зоряна Шкіряка, проілюстрована спільними сімейними фото з нинішніми дружинами обох друзів, лише підтверджує останню тезу.

За таку відвертість, яка наочно ілюструє стан українських «еліт» і їхні зв'язки між собою, ведучій програми «Віч-на-віч» можна лише подякувати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6145
Читайте також
17.04.2018 11:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
5 988
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду