Як литовське телебачення вивело СРСР на фінішну пряму

Як литовське телебачення вивело СРСР на фінішну пряму

15 Січня 2015
5066
15 Січня 2015
09:14

Як литовське телебачення вивело СРСР на фінішну пряму

5066
Показаний Першим національним фільм «Січневий бій» не лише про вільнюську трагедію. Між іншим, українські колеги цілком могли би зробити про це власне кіно. Взявши за основу роботу литовських колег — але ввівши вільнюські події 13 січня 1991 року в питомо український контекст
Як литовське телебачення вивело СРСР на фінішну пряму
Як литовське телебачення вивело СРСР на фінішну пряму

«Це один із небагатьох випадків, коли агресія окупаційної влади була спрямована винятково на телебачення», - така фраза прозвучала в фільмі литовських документалістів «Січневий бій. Литовське радіо і телебачення 13 січня 1991-го», показаному в ефірі Першого національного до чергових роковин трагедії. Паралельно на офіційному сайті каналу розмістили невелике інтерв'ю з одним із свідків тих подій, нині - генеральним директором Литовського радіо і телебачення Аудріусом Сяурусевічусом.

 

Фінальне запитання про подібність подій у Вільнюсі 1991 року та українського Майдану виглядає доречним та обов'язковим водночас: у нас зараз всякі факти жертовної боротьби за свободу прийнято порівнювати з Революцією гідності. Проте «обов'язкове» запитання передбачає «обов'язкову», тобто загальну, обтічну, якщо хочете - протокольну відповідь. Через те воно й не прозвучало. Але ті, кому тепер далеко за тридцять, контекст чудово розуміють. Він виходить далеко за рамки подій, які нагадала глядачам литовська стрічка.

 

Переконаний - для литовців, і особливо для працівників центрального литовського телебачення, ніч із 13 на 14 січня 1991 року стала однією з найдовших за все життя. Для чотирнадцяти громадян вона стала останньою - вони загинули під кулями карателів. Проте порівняно, наприклад, із путчем у Москві, котрий тривав три дні й призвів до краху радянської влади, не кажучи вже про три зимові місяці нашого Майдану багато пізніше, викласти ті вільнюські події можна кількома реченнями.

 

Причина - проголошення в березні 1990 року незалежності Литви. Це був перший відкритий демарш «союзною республіки» із Радянського Союзу. Перший президент СРСР Михайло Горбачов місяць намагався залагодити проблему в форматі «повернися, я все прощу». Коли не вийшло - почалася економічна блокада Литви. Не нагадує нинішню масштабну енергетичну війну Росії проти України?

 

Литва тримається до кінця року. Україна бере з неї приклад, і в той час литовський «Саюдіс» - не лише кращий друг українського «Народного Руху», а й приклад для наслідування, так би мовити, позапартійних громадян, яким не треба «Народного Руху» для переконання - комуністи вже дістали до печінок. Із початком нового, 1991-го, влада Литви починає реформи, відпустивши ціни. Під стіни литовського парламенту відразу вийшли обурені громадяни, переважно - друзі СРСР та члени комуністичної прорадянської організації «Единство». Вони вимагали повернути ціни назад, інакше знесуть владу. Сьогодні в Україні таких громадян називають ватниками. І не треба офіційних даних СБУ, аби розуміти, який саме медведчук за цим стоїть і які саме з «вєстєй» є друкованим органом, котрий захищає інтереси цих по життю незахищених верств.

 

Менш ніж за тиждень Кремль оперативно реагує на звернення обуреної литовської громадськості. Захищати їхні інтереси відправлено танки й піхоту. Зачистку починають із вільнюської телевежі - незалежній Литві, по суті, затикають рота, втихомиривши бунтівну державу протягом однієї ночі. Наступного дня, 14 січня, Михайло Горбачов розводить руками: «Я тут ні до чого, я нічого не знав. Це все - місцева ініціатива». Йому дуже подобається визначення про розгул литовських націоналістичних сил, чия діяльність призвела до трагедії. Знову ж таки - нічого не нагадує?

 

Ваш автор у ті часи був уже в досить осудному двадцятирічному віці. Радянське телебачення не показувало й не могло показати останнього звернення ведучої литовського телебачення Егле Бучеліте, в якому вона прощається з глядачами - за дверима студії, зачиненими ззовні, вже російські автоматники. Ці кадри побачив пізніше, і в повному обсязі - в фільмі «Січневий бій». Проте дуже добре пригадую реакцію тоді ще прогресивної й ліберальної «Комсомольской правды»: в момент, коли спецназ штурмував вільнюську телевежу, а на вулицях лилася кров повсталих захисників, «Останкіно» транслювало на весь СРСР перший випуск веселого «Олександр-шоу».

 

Автор і ведучий Олександр Масляков витримав удари, не здався. Під гаслом: «На Олександр-шоу можливо все!» наступної неділі, 20 січня, воно знову виходить в ефір. Ніби навмисне, в той самий час каральна операція Кремля, аналогічно вільнюській, проходить уже в Ризі. В хід ідуть саперні лопатки.

 

Після другої кривавої неділі поспіль Масляков припиняє видавати в ефір шоу. Беззмістовна розважалівка раптом стала недоречною, що усвідомили й на центральному телебаченні, в «Останкіно». Рупор СРСР продовжив таврувати націоналістичні шабаші, водночас транслюючи заяви керівництва про його власну непричетність до трагедій у Литві та Латвії.

 

Ще я пам'ятаю шок і відчуття неспроможності, особистої втрати й поразки. Радянський Союз попри все здавався єдиним, могутнім, і демонстративне закручування гайок забирало рештки надії на нормальне життя. «Перебудова», котра почалася з остаточного розвінчання культу особи Сталіна (при збереженні обличчя Леніна) та «Взгляда» в прямому ефірі, завершилася нападом автоматників на телевежу в Вільнюсі, трансляцій із якої в тодішній Україні не бачили. Й убивством працівників телебачення.

 

Ніхто не знав 13 січня 1991 року, що за шість місяців СРСР перестане існувати де-юре. Де-факто ця країна нікуди не поділася. 30 листопада 2014 року це штучне державне утворення вкотре повстало з могили, аби нагадати про себе кривавою зачисткою Майдану в Україні. Журналісти й тоді, й весь час Революції гідності страждали одними з перших.

 

Сьогодні Радянський Союз узяв реванш у Криму, частково - на Донбасі. Між іншим, українські колеги цілком могли би зробити про це власне кіно. Взявши за основу роботу литовських колег - але ввівши вільнюські події 13 січня 1991 року в питомо український контекст. Залучивши українських та литовських експертів-спікерів. Та зробивши акцент на тому, що будь-який наступ на свободу слова, зокрема на телебачення, є великою помилкою будь-якої влади.

 

Адже війна з ліберальними свободами, серед яких найперша - свобода слова й незалежність ЗМІ від думки власника чи державного регулювання, в короткостроковій перспективі призводить до краху режиму, котрий таку війну розпочав. Що яскраво доводить приклад Литви.

 

Щоправда, коли починаються розмови про свободу слова, до неї активно включаються видавці та власники всього з брендом «Вести», новоспечений редактор «Сегодня» Олесь Бузина, його колега Олена Бондаренко... Але Радянський Союз завжди підміняв поняття, і вже третій десяток років потребує для свого існування вдячних ретрансляторів. Не здивуюся, якщо ці та подібні до них особи почнуть ототожнювати себе з жертвами вільнюської трагедії, про яку нагадав Перший національний.

 

Фото - НТКУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5066
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду