Ульріх Зайдль: Я творю мистецький простір, який показує реальність (+ФОТО)

Ульріх Зайдль: Я творю мистецький простір, який показує реальність (+ФОТО)

19 Жовтня 2013
13847
19 Жовтня 2013
21:54

Ульріх Зайдль: Я творю мистецький простір, який показує реальність (+ФОТО)

13847
У Мистецькому Арсеналі в рамках 43-го Міжнародного кінофестивалю «Молодість» відкрилася фотовиставка австрійського режисера, сценариста і продюсера Ульріха Зайдля.
Ульріх Зайдль: Я творю мистецький простір, який показує реальність (+ФОТО)
Ульріх Зайдль: Я творю мистецький простір, який показує реальність (+ФОТО)

Як із фотографом, із паном Зайдлем в Україні знайомляться вперше. До експозиції «Любов. Віра. Надія» увійшли роботи з його відомої трилогії «Рай». Самі ці стрічки покажуть у рамках першої у світі повної ретроспективи Зайдля під час 43-го Міжнародного кінофестивалю «Молодість».

 

До уваги відвідувачів виставки  - сорок дві світлини, що кристалізують погляди режисера на сучасний світ.

 

«Цей доробок складається з творів, відзнятих на камеру зі штативом та  скріншотів із фрагментів фільмів, відзнятих ручною камерою. Тут поєднано абсолютно протилежні стилі у постановній, художній і документальній зйомці», - каже Ульріх Зайдль. Більшість світлин із фільмів було взято з монтажної стрічки, збільшено і роздруковано.

 

 

 

 

 

 

Виставку відкрив генеральний директор Міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі


 

Як відзначає автор, у щодо сприйняття фоторобіт, йому би не хотілося  щоби відвідувачі знали про всі ці технології. Краще, щоб вони знайомилися з ними як з окремими самодостатніми роботами - адже саме в цьому й полягає задум фотографа.

 

   

Зміст цих відвертих знімків кожний має віднайти у власному пережитому досвіді. «Можна сказати, що починав я знімати документальні фільми з елементами художніх. Зараз я вже знімаю художні стрічк из характером документальних.  Ці фільми базуються на моїх спостереженнях за реальним життям, - каже режисер. -  Інколи в моїх фільмах глядачі бачать знайомі їм прояви життя, які можуть бути і неприємними. Втім, тут глядач аналізувати себе. Я ж творю із реальності. Але повне копіювання не є моєю метою, я творю мистецький простір, який цю реальність показує».

 

Заступник генерального директора Мистецького Арсеналу Аліса Ложкіна впевнена, що роботи Ульріха Зайдля зацікавлять поціновувачів сучасного мистецтва. «Ці фото показують саме можливості розширення меж мистецтва і вироблення синтетичного бачення цього мистецтва. Із сучасним мистецтвом їх поєднує гостра критичність, нестандартність мислення режисера, спроби знаходження цікавих кутів і часом болісних моментів існування. Чимало сучасних художників цікавляться  цими ж темами»,- каже вона.

 

Також пані Ложкіна відзначає: «Це ще й дуже красиві твори сучасного мистецтва. Вони спектакулярні в дуже позитивному сенсі. Кожний з кадрів цього відео є самодостатньою мистецькою роботою».

 

  


 

Зацікавили роботи Ульріха Зайдля відомого фотографа Ігор Гайдая. «Я не дуже сприймаю їх як фотошедеври, бо все ж таки, це кадри з фільмів, хай і з доволі класною композицією, сюжетами, моментами. Хоча, можливо,  тут позначається те, що відомо, що це роботи з фільмів...Треба дивитися стрічки, щоб сказати напевне».

 

Виставка «Любов. Віра. Надія» триватиме до 27-го жовтня.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 Співавтор проекту «Дорогі депутати» Юлія Банкова

 

 

 

 

Ульріх Зайдль - лауреат кінофестивалів у Венеції та Карлових Варах. Трилогія «Рай» є чи не найбільш знаною з-поміж фільмів режисера.

 


«Рай: Любов» (2012) – перша частина трилогії . Дія фільму розгортається на пляжах Кенії, де Тереза, 50-річна австрійка й мати доньки-підлітка, проводить час серед інших пристаркуватих секс-туристок, які шукають собі молодих чорношкірих коханців. Вона мандрує до цього курортного раю і зрештою мусить визнати: кохання тут – це бізнес. Найкращий фільм Віденського МКФ-2013, учасник конкурсної програми Каннського МКФ.


У другому фільмі трилогії «Рай: Віра» (2012) Зайдль розмірковує над тим, що означає нести хрест. Для рентгенолога Анни-Марії рай неможливий без Ісуса. Вона присвячує відпустку місіонерському служінню – щодня фанатично ходить від дверей до дверей з півметровою мандрівною статуєю Діви Марії, але при тому веде справжню сімейну війну зі своїм, але чужим їй чоловіком – інвалідом і мусульманином. Фільм отримав нагороду “CinemAvvenire” та  Спеціальний приз журі 69-го Венеційського МКФ.


Фінальна частина, «Рай: Надія» (2013), розповідає про перебування 13-річної Мелані в молодіжному австрійському таборі для схуднення, поки її матір Тереза подорожує до Кенії, а тітка береться за місіонерську працю в ім’я Ісуса Христа. Поміж заняттями спортом і лекціями про харчування, подушковими боями і першими цигарками, вона закохується в керівника табору, лікаря, старшого за неї на 40 років. Фільм - учасник конкурсної програми на Берлінале.

Оператором «райської» трилогії виступив документаліст, сценарист, кінорежисер, професор Віденської кіноакадемії, а також оператор останніх робіт Міхаеля Ґлавоґґера, Вольфґанґ Талер. Він також стане гостем 43-го кінофестивалю «Молодість».

 

«Детектор медіа»

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13847
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду