Депутат Олійник зареєстрував законопроект щодо захисту моралі в інтернеті

8 Червня 2013
20847
8 Червня 2013
12:29

Депутат Олійник зареєстрував законопроект щодо захисту моралі в інтернеті

20847
Як ідеться в документі, на підставі рішення суду ресурси, що публікують антиморальний контент, мають видалятися протягом доби
Депутат Олійник зареєстрував законопроект щодо захисту моралі в інтернеті
Народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник пропонує ретельніше захищати інформаційний простір в інтернеті від порушення норм суспільної моралі. Про це йдеться у пояснювальній записці до Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо захисту інформаційного простору), зареєстрованому Верховною Радою 4 червня.
 

«Наразі залишається законодавчо неврегульованою діяльність з розповсюдження в мережі Інтернет інформації, що становить загрозу фізичному, інтелектуальному, моральному та психологічному стану населення, внаслідок чого відсутній його належний захист від шкідливої дії зазначеної інформаційної продукції», - зазначено у записці.

 

Метою законопроекту є «створення та регламентація механізмів державного регулювання питань недопущення розміщення на веб-сайтах адресного простору українського сегмента мережі інтернет, у т.ч. електронними засобами масової інформації, відомостей, розповсюдження яких заборонено законами України, що дозволить вдосконалити законодавство та посилити заходи щодо захисту суспільної моралі в Україні».

 

Законопроектом передбачено «врегулювання окремих питань взаємодії правоохоронних органів з суб’єктами господарювання, які є провайдерами телекомунікацій та надають доступ до веб-сайтів адресного простору українського сегмента мережі інтернет невизначеному колу користувачів».

 

Найперша серед змін, які в законопроекті пропонується внести до Закону України «Про захист суспільної моралі», націлена на заборону виробництва та розповсюдження продукції, що «пропагує війну, національну, релігійну ворожнечу, насильство, жорстокість, містить заклики до захоплення державної влади, повалення або насильницької зміни конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, посягання на права і свободи людини, вчинення терористичних актів або інших кримінально караних діянь».

Також автор законопроекту пропонує доповнити закон щодо захисту суспільної моралі статтею, щодо контролю над публікацією матеріалів в інтернеті, визначених частинами першою та третьою статті 2 цього документу.
 
При цьому, згідно законопроекту, на підставі рішення суду ресурси, що публікують такий контент, мають видалятися не пізніше доби: 
 
«Суб'єкти господарювання, що надають послуги з розміщення, зберігання та доступу до електронних інформаційних ресурсів, оператори та провайдери телекомунікаційних послуг, що надають доступ до мережі Інтернет, зобов'язані:
 

на підставі рішення суду за зверненням підрозділу Служби безпеки України або органу внутрішніх справ про видалення електронних інформаційних ресурсів або їх частини як таких, що містять заборонену для виробництва, розповсюдження та обігу продукцію, видаляти такі ресурси не пізніше доби з дня набрання рішенням суду законної сили;

 

надавати протягом доби на запит підрозділу Служби безпеки України або органу внутрішніх справ, що здійснюють боротьбу з комп'ютерною злочинністю: відомості про тип телекомунікаційних послуг, їх технічні характеристики, місце та період надання; наявні дані про особу-користувача (абонента) послуг».

 

До переліку органів, що здійснюють нагляд і контроль у сфері захисту суспільної моралі автор законопроекту пропонує включити Службу безпеки України.

 

Самі інтернет-ЗМІ запропонований Володимиром Олійником законопроект розцінюють як наступ на  право вільного поширення інформації в інтернеті.

 

Наприклад, автори сайту «Автономна спілка трудящих» зазначають: «Для лібертарних ресурсів у мережі даний закон стане фактично повним перекриванням кисню - будь-який ліворадикальний сайт чи групу у соціальних мережах можна буде одразу звинуватити у розповсюдженні забороненого контенту».

 

«Детектор медіа»

 


Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20847
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Знавець
3978 дн. тому
Ще одне тупориле жлобйо пнеться "захищати мораль"... Іди корівники ремонтувати!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду