На Рівненщині районна влада хоче вийти з засновників і припинити фінансування комунальної газети

На Рівненщині районна влада хоче вийти з засновників і припинити фінансування комунальної газети

19 Вересня 2014
10148
19 Вересня 2014
17:21

На Рівненщині районна влада хоче вийти з засновників і припинити фінансування комунальної газети

10148
На Рівненщині районна влада хоче вийти з засновників і припинити фінансування комунальної газети
На Рівненщині районна влада хоче вийти з засновників і припинити фінансування комунальної газети

На Рівненщині новопризначений голова Рівненської районної адміністрації Олексій Бучинський та голова районної ради Володимир Пилипчук наполягають на зміні статуту комунальної газети «Слово і час» і погрожують вийти із засновників видання. Про це повідомляє інтернет-видання «Все».

 

В. о. головного редактора рівненського міськрайонного тижневика «Слово і час» Олександр Ліфун заявляє, що голова райради Володимир Пилипчук наполягає на прийнятті нового статуту редакції газети на підставі того, що він «застарілий і не відповідає законним нормам». При цьому, за словами в.о. головреда, керівник не називає конкретних претензій до документу. Олександр Ліфун впевнений, що статут не суперечить чинному законодавству про засоби масової інформації, а тому підстав для прийняття нового статуту немає. Він наводить положення статті 20 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», в якій зазначається, що підставою для прийняття нового статуту може бути зміна засновника (складу співзасновників), назви, мови, сфери розповсюдження видання.

 

Голова районної ради Володимир Пилипчук у відповідь стверджує, що «комунальна газета заснована районною владою і трудовим коллективом, і зараз статут газети не відповідає чинному законодавству... Згідно статуту райрада мусить фінансувати газету, а адміністрація - призначати редактора, решта - за колективом газети. Тому зараз ми розглядаємо варіант виходу з засновників газети, і хай вони самі працюють. Також колишні регіонали зараз намагаються вставляти палки в колеса через газету».

 

Чиновник також заявив, що наполягає, аби редакція звільнила два кабінети на період виборів.

 

«Щодо двох кабінетів, які від нас вимагали звільнити для потреб виборчої комісії голова РДА Олексій Бучинський і голова райради Володимир Пилипчук, то згідно статей 2 та 3 Закону України "Про мораторій на відчуження приміщень редакцій державних і комунальних ЗМІ", виселення редакції з приміщення, яке вона займає - неможливе», - відповів Олександр Ліфун.

 

Він впевнений, що незатвердження головним редактором кандидатури, яку висунув трудовий колектив, бажання змінити статут, забрати два кабінети, вийти зі співзасновників на черговій сесії - це прямий тиск на газету.

 

«Вони мотивують свій вихід із співзасновників тим, що мовляв, "Слово і час" нерентабельна газета. Але ж згідно наших установчих документів вона є планово-збитковою, як і всі комунальні видання. А як нова газета, що вони хочуть створити, відразу стане рентабельною? За рахунок чого? - апелює редактор газети. -  Відверто зазначу, що газета "Слово і час" не відстоює інтересів жодної політичної партії. Наше видання стояло, стоїть і стоятиме лише на державницьких позиціях. Ніхто із працівників редакції не є членом жодної політичної сили. Єдине, за що ми боремося, - за виживання трудового колективу, за виживання і збереження газети».

 

Тим часом голова райадміністрації Олексій Бучинський переконує, що «ситуація, яка склалася з газетою "Слово і час", - це спроба провокації Партії регіонів і їх прибічників перед виборами».

 

Конфлікт між районної владою і газетою набув такого накалу, що редакція опублікувала критичну статтю про чиновників на першій сторінці.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10148
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Житель Рівненського району
3514 дн. тому
Повірте, зникне ця газета - ніхто і не помітить. Її вага на ринку місцевих ЗМІ не варта й слова на такому поважному ресурсі як "Телекритика".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду