Російські кінодіячі закликають колег підписати звернення «Кіносоюзу» та Європейської кіноакадемії на захист Сенцова

Російські кінодіячі закликають колег підписати звернення «Кіносоюзу» та Європейської кіноакадемії на захист Сенцова

22 Серпня 2015
2943
22 Серпня 2015
11:35

Російські кінодіячі закликають колег підписати звернення «Кіносоюзу» та Європейської кіноакадемії на захист Сенцова

2943
Російські кінодіячі закликають колег підписати звернення «Кіносоюзу» та Європейської кіноакадемії на захист Сенцова
Російські кінодіячі закликають колег підписати звернення «Кіносоюзу» та Європейської кіноакадемії на захист Сенцова

Російська міжрегіональна громадська організація «Кіносоюз» спільно з Європейською кіноакадемією збирають підписи на підтримку українського кінорежисера Олега Сенцова. Повідомленння про це діячі російського кіно, зокрема засновник кінофестивалю «Артдокфест» Віталій Манський, кінодокументаліст і педагог Марина Разбєжкіна опублікували на своїх сторінках у Facebook.

 

До ініціативи вже долучилися кінокритики Зара Абдулаєва, Андрій Плахов і Віктор Матізен, кінорежисери Борис Хлєбніков, Олексій Федорченко, Олексій Попогребський та інші.

 

Звернення «Кіносоюзу» адресовано Голові Ради з прав людини при президенті РФ Михайлу Федотову.  У ньому кінодіячі просять пана Федотова «приділити необхідну увагу справі Олега Сенцова і застосувати всі наявні можливості, щоби гарантувати його права на об'єктивні і законні розслідування і суд».


«Ми, як і багато наших іноземних колег - серед них видатні кінематографісти, що заслужили репутацію моральних авторитетів світового масштабу, вкрай стурбовані долею нашого колеги, - зазначається у відкритому листі до Михайла Федотова. - Вражає очевидна невідповідність між діями, в яких звинувачують Сенцова, їх наслідками і безпрецедентною суворістю вироку (23 року колонія суворого режиму), на якому наполягає звинувачення».

Автори звернення просять ініціювати розслідування за фактом повідомлень Сенцова і Афанасьєва щодо застосовування до них тортур і випадків «вибивання» потрібних слідству свідчень.

 

Кінодіячі закликають колег підписати звернення «Кіносоюзу» та Європейської кіноакадемії.

 

Нагадаємо, першими заклик Європейської кіноакадемії звільнити українського режисера Олега Сенцова підтримали двоє відомих російських кінорежисерів, лауреатів міжнародних кінофестивалів Олександр Сокуров і Олексій Федорченко.

 

Нагадаємо, 19 серпня  під час засідання  Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону російський прокурор заявив, що вимагає для Олега Сенцова 23 роки суворого режиму.

 

Олександр Сокуров висловив упевненість у тому, що ніякого екстремізму в діях українського режисера не було. Підтвердженням цього, зазначив він, є дебютна повнометражна стрічка пана Сенцова «Гамер», що свідчить про автора як про «людину, якій не притаманна злоба».

 

Олексій Федорченко закликав росіян виступити на підтримку Олега Сенцова: «Захищати свободу незаконно звинувачених людей мають не тільки кінодіячі, але й всі мешканці нашої країни. Адже Сенцова арештували не тому, що він режисер».

 

Як писала «Детектор медіа», захист Олега Сенцова домагатиметься, аби він відбував покарання в Україні.

 

Перше засідання Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону у справі  українських громадян - режисера Олега Сенцова і активіста Олександра  Кольченка  відбулось 21 липня. На суді після обвинувального висновку російської прокуратури вони не визнали себе винними.

 

На засіданні суду 10 серпня було зачитано постанову про відмову в порушенні справи за заявою Олега Сенцова про тортури. Її кінорежисер назвав «найбрехливішим документом». Раніше суд відмовився долучити до справи заяву українського режисера про катування під час затримання минулого року у Криму.

 

Також було представлено результати перевірки раніше засуджено у Росії Олексія Чирнія, який свідчить проти Олега Сенцова та Геннадія Афанасьєва. У ході засідання виявилося, що «з'ясувати, чи саме Сенцов давав розпорядження про вибух пам'ятника Леніну, неможливо».

 

Адвокат Олександра Кольченка Світлана Сидоркіна прочитала протокол огляду сайту «Правого сектора» з матеріалів справи. За цими даними, серед регіональних підрозділів цієї  організації Крим не значиться взагалі.

 

Нагадаємо, 31 липня засуджений у Росії до 7-річного ув'язнення свідок Геннадій Афанасьєв відмовився від попередніх свідчень. Він зізнався, що змушений був дати їх після тиску і тортур. 

 

За версією російського слідства, Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», «з метою виходу півострова зі складу Росії». Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі підпали офісів громадської організації «Русская община Крыма» і місцевого відділення партії «Единая Россия». Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі.

 

6 квітня адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що російське слідство пред'явило Олегу Сенцову звинувачення в остаточній редакції: крім уже інкримінованих епізодів за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ було додано обвинувачення і за статтею 222 КК РФ («незаконне зберігання зброї»). Наприкінці квітня адвокат заявив, що розслідування кримінальної справи стосовно його підзахисного завершено.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://www.rbc.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2943
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду