Захист Олега Сенцова домагатиметься, аби він відбував покарання в Україні

Захист Олега Сенцова домагатиметься, аби він відбував покарання в Україні

21 Серпня 2015
4006

Захист Олега Сенцова домагатиметься, аби він відбував покарання в Україні

4006
Захист Олега Сенцова домагатиметься, аби він відбував покарання в Україні
Захист Олега Сенцова домагатиметься, аби він відбував покарання в Україні

Адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що має намір домагатись для режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка, яких у Росії звинувачують у тероризмі, відбування покарання в Україні. Про це повідомляє видання «Крим.Реалії».

 

«Після набуття вироком законної сили протягом декількох місяців ми спробуємо розпочати процедуру з передачі Кольченка (фігурант справи, якого судять разом з українським режисером) і Сенцова для відбування покарання в Україні», - сказав Дмитро Дінзе.

 

За його словами, насправді є такий юридичний механізм, який поки ще не сильно «обкатаний».

 

«Це такий завуальований обмін. Мають включитись якісь юридичні та дипломатичні механізми для того, щоб можна було це вирішити. Щоб ні Росія не втратила своє обличчя, і щоб Україні теж було нормально, це тонкий момент», - пояснив пан Дінзе.

 

Раніше адвокат повідомив, що після оголошення вироку Олегу Сенцову захист має намір подавати апеляційну скаргу, домагатись «виразного підсумкового рішення» у Верховному суді Росії і звертатися в Європейський суд з прав людини.

 

Нагадаємо, на дебатах Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону (Росія), які розпочалися 19 серпня, російський прокурор заявив, що вимагає 23 роки суворого режиму для українського кінорежисера Олега Сенцова та 12 років позбавлення волі для активіста Олександра Кольченка.

 

На суді також було зачитано постанову про відмову в порушенні справи за заявою Олега Сенцова про тортури. Співробітники ФСБ були опитані, вони говорили, що ніхто не бив затриманого, і ніякого насильства не застосовували.  Олег Сенцов назвав постанову про відмову в порушенні справи про тортури над ним «найбрехливішим документом». Раніше суд відмовився долучити до справи заяву українського режисера про катування під час затримання минулого року у Криму.

 

Попереднє засідання суду у справу Сенцова-Кольченка відбулося 10 серпня. Було зачитано результати перевірки раніше засуджено у Росії Олексія Чирнія, який свідчить проти них. У ході засідання виявилося, що «з'ясувати, чи саме Сенцов давав розпорядження про вибух пам'ятника Леніну, неможливо».

 

Адвокат Олександра Кольченка Світлана Сидоркіна прочитала протокол огляду сайту «Правого сектора» з матеріалів справи. За цими даними, серед регіональних підрозділів цієї  організації Крим не значиться взагалі.

 

На суді 10 серпня також було зачитано постанову про відмову в порушенні справи за заявою Олега Сенцова про тортури. Опитані співробітники ФСБ повідомили, що затриманого ніхто не бив, як іне застосовував протии нього жодного насильства.  Олег Сенцов назвав постанову про відмову в порушенні справи про тортури над ним «найбрехливішим документом». Раніше суд відмовивсядолучити до справи заяву українського режисера про катування під час затримання минулого року у Криму.

 

Перше засідання Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону (Росія) у справі  українських громадян - режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка  відбулось 21 липня. На суді після обвинувального висновку російської прокуратури вони не визнали себе винними.

 

Нагадаємо, 31 липня засуджений у Росії до 7-річного ув'язнення свідок Геннадій Афанасьєв відмовився від попередніх свідчень. Він зізнався, що змушений був дати їх після тиску і тортур.

 

«Детектор медіа»

Фото -  «Радио Свобода»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4006
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду