Ісламські терористи стратили японського журналіста Кендзі Гото

Ісламські терористи стратили японського журналіста Кендзі Гото

1 Лютого 2015
5953
1 Лютого 2015
15:58

Ісламські терористи стратили японського журналіста Кендзі Гото

5953
Ісламські терористи стратили японського журналіста Кендзі Гото
Ісламські терористи стратили японського журналіста Кендзі Гото

Екстремісти з «Ісламської держави в Іраку і Леванті (ISIS) розмістили у суботу у мережі відео із зображенням обезголовленого тіла 47-річного японського журналіста-бранця Кендзі Гото (Kenji Goto), повідомила CNN.

 

Відео тривалістю 67 секунд, як і попередні матеріали, оприлюднив недійний відділ ISIS Al Furqan. СNN не змогла перевірити його автентичність.


Відео розпочинається з чорного фону з написом «Послання Японії».

 

На ньому зображений чоловік на колінах у помаранчевому одязі. За спиною у нього - особа у масці на прізвисько «Джон-джихажист» (Jihadi John), який розмовляє з лондонським акцентом. Він вже з'являвся на відео ISIS принаймні з шістьома заручниками.

 

Тримаючи у лівій руці ніж, терорист звертається до прем'єр-міністра Японії. «Через ваше безглузде рішення брати участь у свідомо програшній війні, - погрожує він, - цей ніж різатиме не тільки Кендзі, а й продовжить різанину там, де виявлять ваших людей. Тож розпочнемо страхіття для Японії». 

 

Коли кат приставляє ніж до горла журналіста на відео знову з'являється чорний фон. Після цього показано людину з відтятою головою. Хто насправді вчинив екзекуцію не зафіксовано.


Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив: «Нас глибоко засмутив цей огидний і страхітливий терористичний акт. Ми найрішучіше засуджуємо його. Ми ніколи не пробачимо цього терористам».
 
Абе наголосив, що Японія «не поступиться тероризму» і розширюватиме допомогу країнам, які борються з ISIS.

 

Мати Гото Джунко Ісідо (Junko Ishido) сказала, що хоче допомогти створити світ без воєн: «Я проливаю сльози скорботи і не знаходжу слів. Однак не хочу, щоби це горе створило ланцюг ненависті».

 

Новий злочин ISIS викликав міжнародне обурення.

 

Президент США Барак Обама назвав страту японського журналіста «огидною».
«Сьогодні на знак солідарності з прем'єр-міністром Сіндзо Абе та з японським народом ми спільно засуджуємо цей варварський акт», - говориться у його письмовій заяві.

 

Прем'єр-міністр Великої Британії Девід Камерон осудив «мерзенне й жахливе» убивство Кендзі Гото. «Це ще раз нагадує, - наголосив він, - що ISIS втілює зло і нехтує людським життям».

 

Президент Франції Франсуа Олланд затаврував «брутальне убивство» терористами «Ісламської держави» японського репортера і висловив солідарність з Японією «у час нового тяжкого випробування».

 

Як повідомляв сайт Media Sapiens, дружина японського журналіста Рінко Джого (Rinko Jogo) закликала уряди Японії та Йорданії врятувати Кендзі Гото від страти ісламістами.

 

Її емоційну заяву публіковала Rory Peck Trust - організація, що захищає й надає допомогу репортерам-фрілансерам, після оголошення ісламськими терористами дедлайну, термін якого спливав «у четвер на заході сонця». У ній йшлося про те, що ISIS залякувала стратити Кендзі Гото слідом за пілотом ВПС Йорданії Муазою аль-Касесбехом (Mu'ath Al-Kaseasbeh), збитим у Сирії поблизу столиці новопроголошеного халіфату Ракки і захопленого у полон ісламськими екстремістами. Вони пропонували обміняти його на засуджену до страти й ув'язнену в Аммані терористку Саджиду аль-Рішаві (Sajida al-Rishawi).

 

Рінко обмінювалася з викрадачами електронними повідомленнями й посилалася на надіслану їй ісламськими екстремістами цю вимогу, яку вважала «останньою й остаточною».

 

«Я боролася, щоб врятувати життя Кендзі», - писала дружина і матір двох дітей.

 

З проханням домогтися визволення з ісламського полону сина, «навіть якщо за це доведеться заплатити викуп», зверталася до японського уряду й матір журналіста Джунко Ісідо.

 

Однак їхні заклики, як і вимоги міжнародної спільноти, виявилися марними.

 

Про йорданського пілота Маузу аль-Касесбеха на відео страти японського журналіста не згадується. Однак відомо, що ключовою передумовою згоди Йорданії на пропозицію ісламістів про обмін має бути представлений ними реальний доказ, що аль-Kaсесбех ще живий.

 

Відомий британський журналіст Генрі Трікс (Henry Tricks), який знав страченого ісламістами Кендзі Гото (Kenji Goto) особисто, називає його «нетиповим репортером» і «нетиповим японцем». У своєму блозі на сайті Комітету захисту журналістів (CPJ) він пише, що «мужність та відданість цього журналіста, гуманному висвітленню подій у найнебезпечніших конфліктах могла б висунути його на вершину професії у будь-якій точці світу. Мужність привела його торік до Сирії, де він став заручником».

 

Трікс згадує, що зустрівся з японським журналістом, коли працював завідувачем бюро тижневика Тhe Economist у Токіо.

 

Відколи 1996 року Гото заснував свою незалежну новинну production-company він висвітлював конфлікти у Чечні, Албанії, Косово, Сьєрра-Леоне, Ліберії, Афганістані, Іраку та Сирії, в інших гарячих місцях. У багатьох цих відрядженнях він побував власним коштом.

 

Війни Гото показував інакше, ніж інші репортери. Замість того, щоб зосереджуватися на переможцях і переможених, він розповідав історії звичайних людей. Особливо дітей, які стають жертвами конфліктів, і жахів, що оточують їх.

 

Його документальні стрічки постійно транслюватися на національній мережі NHK та на інших телеканалах. Він настирливо брав повну відповідальність за особисту безпеку та за свої дії на себе. Не хотів, щоб у тому разі, якщо йому буде завдано шкоди, у цьому звинуватили інших.

 

На DVD і в книзі «Ласкаво просимо до нашої школи» (Welcome to Our School), виданій 2003 року, Кендзі зосереджував увагу на дітях Іраку й Афганістану, які прагнуть до знань. Гото видав також книги про СНІД, дітей-вояків у Сьєрра-Леоне, геноцид у Руанді, школярок в Афганістані. Під час відвідин японських шкіл він пояснював дітям, що для декого навчання як «нормальна» частина життя - це привілей.

 

Трікс посилається на телеведучого NHK Акіру Ікегамі (Akira Ikegami), який вважає, що трагічно загиблий Кендзі Гото розбудила сумління нації. «У цього хлопця, - вважає він, - гаряче серце і почуття професійного обов'язку. Більшість японців зазвичай вважають, що конфлікти у віддалених регіонах світу їх не стосуються. Однак гуманний підхід Гото розворушив їхній інтерес і надихнув розпочати добровільну працю на благо біженців».

 

У численних матеріалах, присвячених Кендзі Гото, відзначається, що він повернувся у жовтні минулого року в охоплену війною Сирію, сподіваючися врятувати свого співвітчизника й напарника бізнесмена Харуну Юкаву (Haruna Jukawa). Однак той, як і він, став жертвою фанатичної жорсткості. 

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Фото - CNN
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5953
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду