Підозрювана у справі Олега Сенцова режисерка вимушена була тікати від ФСБ з Криму

Підозрювана у справі Олега Сенцова режисерка вимушена була тікати від ФСБ з Криму

25 Липня 2014
7567
25 Липня 2014
16:14

Підозрювана у справі Олега Сенцова режисерка вимушена була тікати від ФСБ з Криму

7567
Підозрювана у справі Олега Сенцова режисерка вимушена була тікати від ФСБ з Криму
Підозрювана у справі Олега Сенцова режисерка вимушена була тікати від ФСБ з Криму

У Криму російської ФБС викликають на допити керівників арт-центру «Карман» за підозрою до причетності керівників до так званої «групи Олега Сенцова», який  звинувачується в створенні терористичної організації. Про це повідомляє «Центр журналістських розслідувань» з посиланням на режисерку і актрису арт-центру Галину Джикаєву.

 

Жінка була змушена через підозри ФСБ залишити півострів.

 

«17 липня мені подзвонили і запросили на зустріч товариші з ФСБ, один з Москви, один наш, кримський. І сказали, що я проходжу у справі Олега Сенцова і компанії по створенню терористичної організації як організатор медичних курсів у нас в арт-центрі "Карман". У справі є така фраза, що наш режисер Антон Романов ходив на зустрічі з Олегом Сенцовим з групою акторів. Це є у справі, і тепер нашим акторам, арт-центру "Карман" загрожує небезпека, тому що були вони там, або не були, не особливо цікавить ці служби», - повідомила Галина Джикаєва.

 

Слідчі не повідомили Галині Джикаєвій, в рамках якого саме кримінального провадження вона проходить як підозрювана. «Вони не сказали точно, не сказали виразно, чи є кримінальна справа на мене особисто. Ми вже зустрічалися два рази, і сьогодні мала бути ще одна зустріч», - сказала пані Джикаєва.

 

За її словами, ідея провести медичні курси першої допомоги виникла, коли в Сімферополі з'явилися озброєні люди без розпізнавальних знаків.

 

«Кожен має право знати основи надання першої медичної допомоги. До нас звернувся Гена Афанасьєв, який зараз сидить у Лефортово, з проханням, чи можна використовувати "Карман" як базу для цих курсів. Відштовхуючись від гуманітарних принципів, звичайно можна. І ми провели три заняття. На них були різні люди, приходили, отримували навички. Причому це все так швидко було - вчили першої допомоги, не операціям. Перев'язки і знеболююче...Співробітники ФСБ вважають, що раз арт-центр "Карман" якимось чином пов'язаний з Геною Афанасьєвим, який розповів, мабуть, про нашу діяльність, і у нас на базі проводилися медичні курси, значить, за логікою ФСБ, ми готувалися до масових заворушень, масових жертв і є частиною терористичної організації», - сказала Галина Джикаєва.

 

Пані Джикаєва запевняє, що актори не ходили ні на зустрічі з Олегом Сенцовим, ні на медичні курси.  «Я заявляю відповідально, можу заприсягтися здоров'ям своїх близьких, що ні одного актора нашого арт-центру не було на цих зустрічах. Більше того, ніхто з них навіть на курси медичні не ходив, тому що ми максимально захищали наших хлопців від політичної діяльності», - зазначила режисер.

 

На думку режисерки, зараз небезпека загрожує всім акторам і співробітникам арт-центру, а це 15 чоловік.

 

«Я дуже боюся за хлопців. Один з них неповнолітній. І спецслужби пред'являють претензії, що у нього на стіні "ВКонтакті" фотографія, де він з іграшковим пістолетом. І це вже підозра у терористичній діяльності», - говорить режисерка.

 

Нагадаємо, російська ФСБ затримала Олега Сенцова  у ніч на 11 травня в місті Сімферополі (Крим). Після цього він був етапований з Криму російськими спецслужбами до слідчого ізолятора «Лефортово» у Москві, відомої закритим режимом.

 

ФСБ звинуватила Олега Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту, під час якого начебто мали бути підірвані пам'ятник Леніну в Сімферополі, меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій.

 

Український режисер Олег Сенцов заявив на суді 7 липня, що під час допиту в приміщенні колишнього Сімферопольського СБУ до нього застосовували тортури, побиття та приниження, що мали на меті отримання свідчень проти керівництва Майдану та України.

 

Перебуваючи за гратами,  Олег Сенцов намагається відстояти своє право на українське громадянство. Він заявив протест проти спроб Росії позбавити його громадянства України й захисту. За словами Дмитра Дінзе, у СІЗО Лефортово режиссер зареєстрований як громадянин РФ з паспортом України.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7567
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду