Уряд планує підтримати вітчизняне кіно за рахунок податків на кінопоказ та телекомунікації

2 Серпня 2013
13013
2 Серпня 2013
17:40

Уряд планує підтримати вітчизняне кіно за рахунок податків на кінопоказ та телекомунікації

13013
Уряд планує підтримати вітчизняне кіно за рахунок податків на кінопоказ та телекомунікації

Кабінет Міністрів запропонував отримувати кошти для розвитку національного кінематографу за рахунок щоквартального збору з демонстраторів, дистриб'юторів і прокатників фільмів у розмірі 5% від їхнього валового доходу, а також - з операторів і провайдерів телекомунікацій у розмірі 2%. Одночасно можуть звільнити від мита кіноматеріали, які ввозяться і вивозяться з території України. Про це повідомляє газета «Капітал» з посиланням на інформаційно-аналітичний бюлетень Кабміну.

 

За підрахунками Уряду, щорічно сума цих відрахувань до бюджету становитиме 100 млн грн.

 

За словами учасників ринку, зміни дозволять стягувати тільки з кінопрокатників $5 млн на рік, тоді як нині за рахунок мита на ввезення фільмів бюджет отримує всього $200-300 тис.

 

Як пише «Капитал», скасування мита на ввезення кіноматеріалів навряд чи є актуальним, адже надходження від нього і без того з кожним роком знижуються. Зараз кінокопії ввозять переважно на цифрових носіях, вартість яких становить в середньому $100-300, тоді як копія на кіноплівці коштує $1-2 тис. Крім того, кінопрокатники створюють власні цифрові кінолабораторії повного циклу, що дозволяє їм возити тільки одну копію і тиражувати її вже усередині країни.

 

«Під виглядом скасування мита чиновники кидають українському прокату кістку, а за рахунок збору віднімають ласий шматок», - сказав експерт компанії MRM Артем Вакалюк. Він додав, що відрахування з прокату існують і в країнах Європи, проте там вони набагато нижчі: у Франції розмір кінотеатрального збору - 1,1%, у Польщі - 1,5% з кінотеатрів і стільки ж з дистриб'юторів.

 

Провайдери критикують ініціативу ще більше. «По суті, це просто податок, оскільки не всі підприємства зв'язку мають стосунок до кінопоказу», - підкреслює директор «Тріолан» Вадим Сидоренко.

 

У 2012 році оператори зв'язку заробили 52,2 млрд грн, таким чином сума загальних їхніх відрахувань може становити 1 млрд грн. Таким чином Кабмін може отримати суму у десять разів більшу за очікувану, а послуги провайдерів і операторів подорожчають.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», президент Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко заявила, що українське кіно врятує копродукція. «Вітчизняним кінематографістам бракує не таланту, у чому багато хто звик їх дорікати, а досвіду, знань і професійних контактів за межами України», - зазначила вона.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13013
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду