detector.media
02.08.2013 17:40
Уряд планує підтримати вітчизняне кіно за рахунок податків на кінопоказ та телекомунікації

Кабінет Міністрів запропонував отримувати кошти для розвитку національного кінематографу за рахунок щоквартального збору з демонстраторів, дистриб'юторів і прокатників фільмів у розмірі 5% від їхнього валового доходу, а також - з операторів і провайдерів телекомунікацій у розмірі 2%. Одночасно можуть звільнити від мита кіноматеріали, які ввозяться і вивозяться з території України. Про це повідомляє газета «Капітал» з посиланням на інформаційно-аналітичний бюлетень Кабміну.

 

За підрахунками Уряду, щорічно сума цих відрахувань до бюджету становитиме 100 млн грн.

 

За словами учасників ринку, зміни дозволять стягувати тільки з кінопрокатників $5 млн на рік, тоді як нині за рахунок мита на ввезення фільмів бюджет отримує всього $200-300 тис.

 

Як пише «Капитал», скасування мита на ввезення кіноматеріалів навряд чи є актуальним, адже надходження від нього і без того з кожним роком знижуються. Зараз кінокопії ввозять переважно на цифрових носіях, вартість яких становить в середньому $100-300, тоді як копія на кіноплівці коштує $1-2 тис. Крім того, кінопрокатники створюють власні цифрові кінолабораторії повного циклу, що дозволяє їм возити тільки одну копію і тиражувати її вже усередині країни.

 

«Під виглядом скасування мита чиновники кидають українському прокату кістку, а за рахунок збору віднімають ласий шматок», - сказав експерт компанії MRM Артем Вакалюк. Він додав, що відрахування з прокату існують і в країнах Європи, проте там вони набагато нижчі: у Франції розмір кінотеатрального збору - 1,1%, у Польщі - 1,5% з кінотеатрів і стільки ж з дистриб'юторів.

 

Провайдери критикують ініціативу ще більше. «По суті, це просто податок, оскільки не всі підприємства зв'язку мають стосунок до кінопоказу», - підкреслює директор «Тріолан» Вадим Сидоренко.

 

У 2012 році оператори зв'язку заробили 52,2 млрд грн, таким чином сума загальних їхніх відрахувань може становити 1 млрд грн. Таким чином Кабмін може отримати суму у десять разів більшу за очікувану, а послуги провайдерів і операторів подорожчають.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», президент Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко заявила, що українське кіно врятує копродукція. «Вітчизняним кінематографістам бракує не таланту, у чому багато хто звик їх дорікати, а досвіду, знань і професійних контактів за межами України», - зазначила вона.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY