Як Росія впливає на США своєю «правдою»: дайджест пропаганди за 8 квітня

Як Росія впливає на США своєю «правдою»: дайджест пропаганди за 8 квітня

9 Квітня 2024
920

Як Росія впливає на США своєю «правдою»: дайджест пропаганди за 8 квітня

«Центр стратегічних комунікацій»
920
Кремль доручив культивувати в США середовище, в якому «американці не готові жертвувати своїм благополуччям заради України».
Як Росія впливає на США своєю «правдою»: дайджест пропаганди за 8 квітня
Як Росія впливає на США своєю «правдою»: дайджест пропаганди за 8 квітня

Оригінал публікації на сайті Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки за посиланням

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 8 квітня 2024 року.

  1. Брехні про «українські дитячі подорожі на смерть» стане більше
  2. На ТОТ під виглядом мобілізації вчиняють воєнний злочин
  3. Гаага з Кігалі 30 років тому теж здавалася далекою
  4. Американський фронт Москви проти Києва

Брехні про «українські дитячі подорожі на смерть» стане більше

«Незабаром в Україні ухвалять новий закон про мобілізацію». «Вашингтон продавив київський режим на жорсткий сценарій набору нових захисників». «Білий дім лютує через перехід ініціативи на поле бою до армії Росії». Саме такими заголовками рясніють росЗМІ та пабліки.

НАСПРАВДІ, варто бути готовим що антиукраїнський «мобілізаційний» наратив найближчим часом буде одним з провідних  в Росії. Разом із ним підтягнуться фейки, маніпуляції й таке інше.

Наприклад, ще 29 березня у Z-каналах поширилося відео, на якому зо два десятки підлітків, одягнених у військову форму з прапором України та бронежилети, кудись їдуть автобусом. У підписах до ролика повідомляється про те, що їх «готують до відправки на фронт». Федеральний телеканал «Рен-ТВ» припустив, що «через кілька місяців, коли їм стукне 18, вони, напевно, потраплять на передову». Відео поширилося в X та TikTok англійською, італійською, португальською та іншими мовами. Facebook офіційно визнав це «неправдивою інформацією». 

 

На момент появи цього відео – 29 березня – військовому призову по мобілізації в Україні підлягали чоловіки віком від 27 до 60 років. 2 квітня президент країни Володимир Зеленський підписав закон про зниження нижньої планки на два роки. При цьому участь неповнолітніх дітей у військових діях та залучення неповнолітніх до воєнізованих формувань в Україні законодавчо заборонено.

А на відео – курсанти Київського військового ліцею імені Івана Богуна.  На сторінці ліцею у Facebook опубліковано кілька роликів, які вони знімали у поїздках на навчально-тренувальну базу. Тобто, підлітки на відео – це не мобілізовані школярі, яких готують для відправки на фронт, а ліцеїсти закладу середньої освіти військового профілю, яких в рамках навчальної програми везуть на польові заняття. Але подібних відео з українськими «дитячими подорожами на смерть» у росЗМІ буде все більше.

На ТОТ під виглядом мобілізації вчиняють воєнний злочин

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк 8 квітня підкреслив, що російські пропагандисти змусили багатьох повірити в те, що мобілізація в Україні – це не про захист своєї держави від агресора, а про несправедливість і порушення прав: «Я розумію бажання людей жити мирним життям, подорожувати, будувати кар’єру. Але є об’єктивна реальність: Росія відмовляє нам у праві на існування. Ворог розуміє тільки мову сили. Ми маємо змусити його забиратися геть з нашої землі. Якщо ми цього не зробимо, ніякого мирного життя, ніяких прав і свобод не буде взагалі. Подивіться на саму Росію, на тимчасово окуповані території».

НАСПРАВДІ, ситуацію на ТОТ нещодавно описав голова Луганської ОДА Артем Лисогор. За його словами, «весняну хвилю примусової мобілізації у так званій «ЛНР» розпочали із призову осіб чоловічої статі 1994-2006 років народження. Тих, кому у минулому або поточному році виповнилося 18 років, знайдуть швидко, бо особисті дані молоді окупанти збирали упродовж цих двох років, зокрема, через навчальні заклади. Їхнє місце перебування відомо. Також МВС «республіки» отримало наказ вживати усіх необхідних заходів щодо встановлення фактичного місцезнаходження громадян, які не з’являються до військкоматів, та їх доставлення силоміць».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без терміну давності. Відповідаємо на 15 головних запитань про воєнні злочини

Звісно, це ніяка не мобілізація, а воєнний злочин з усіма ознаками геноциду. Адже Луганська область (як і інші ТОТ) – міжнародно визнані території України, а не РФ. А міжнародне гуманітарне право (Гаазьке положення і Четверта Женевська конвенція) прямо забороняє стороні збройного конфлікту примушувати жителів територій, які вона окупує або фактично контролює, служити в її збройних або допоміжних силах і примушувати до участі у військових діях проти власної країни.

Гаага з Кігалі 30 років тому теж здавалася далекою

До речі, 30 років тому, 7 квітня 1994 року, розпочався геноцид народу тутсі у Руанді. Він тривав лише 100 днів, і за цей час, за різними оцінками, загинули від 500 тисяч до мільйона людей. На початку жовтня 2022 року в Гаазі розпочався суд над 89-річним Фелісьєном Кабугою – засновником та головним спонсором «Радіо тисячі пагорбів». Звинувачення визнало, що саме його діяльність стала однією з основних причин геноциду тутсі. Співробітниками радіостанції були виключно хуту, а її інформполітика полягала у розпалюванні ненависті до тутсі. Зокрема, у порівнянні їх з тарганами та безупинними закликами до їхнього масового вбивства.

НАСПРАВДІ, Кабуга ховався від правосуддя 23 роки, але 2020-го його затримала французька влада в орендованому будинку неподалік Парижа. Суд ООН звинувачує пропагандиста в геноциді, публічному підбурюванні до нього, змові з метою його здійснення та злочинах проти людяності.

При цьому підбурювання до геноциду є лише частиною звинувачення, в якому є і більш тяжкий склад — пряма участь у ньому. За версією прокурора, Кабуга фінансував акції масового вбивства тутсі, зокрема, закуповував зброю. Фінансування таких акцій вважатиметься прямою участю в геноциді — і довести його у випадку з Кабугою простіше за підбурювання.

У статуті Міжнародного трибуналу по Руанді вказано, що підбурювання має бути «прямим» та «публічним». Наприклад, «прямим» висловлюванням трибунал вважав заклик популярного руандійського співака Саймона Бікінді «встати і пошукати тутсі скрізь, де тільки можна, та нікого не щадити». Ці слова визнали «недвозначним закликом знищити етнічну групу».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головній редакторці RT додалося статей

«Публічними» Комісія міжнародного права ООН називає заклики, які пролунали у громадському місці чи через ЗМІ. 

Тому, російським пропагандистам також слід готуватися. Публічні заклики до геноциду українців у РФ тепер звучать ледь не рефреном. Нещодавно, наприклад, один з них –  Пучков (більш відомий як «Гоблін») заявив, що потрібно знищувати українців «у промислових масштабах».

 

Але навіть у Кримінальному кодексі РФ є стаття 354 (публічні заклики до розв’язання агресивної війни), максимальне покарання за нею — позбавлення волі на строк до 5 років. Але пропагандисти можуть потрапити і під статтю 353 КК РФ (планування, підготовка, розв’язування або ведення агресивної війни) як співучасники злочину. Максимальне покарання за нею — 20 років позбавлення волі. При цьому в Росії немає практики за цими статтями. Але буде. У 1994-му з Кігалі (столиця Руанди) Гаага теж здавалася далеким містом.

Американський фронт Москви проти Києва

Washington Post 8 квітня опублікував велику статтю під красномовною назвою «Російські тролі обрали за ціль підтримку України з боку США». Зокрема, в ній (з посиланням на численні внутрішні кремлівські документи, отримані європейською розвідувальною службою), йдеться:

  • Коли у серпні президент Байден запропонував виділити додаткові $24 млрд на фінансування України, московські політтехнологи були готові підірвати громадську підтримку законопроєкту. У рамках кампанії, метою якої був вплив на обговорення в Конгресі та інші дебати з метою розпалювання антиукраїнських настроїв, політтехнологи та тролі з РФ написали тисячі фейкових публікацій, постів у соцмережах та коментарів.
  • Понад 100 документів, датованих періодом з травня 2022 року по серпень 2023-го, що були надані WP,  НАСПРАВДІ дозволили отримати уявлення про зусилля Москви з ослаблення підтримки Києва не тільки в США, а й у Франції та Німеччині, а також дестабілізацію в самій Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мережа європейських ЗМІ, яка стає інструментом російської інформаційної війни — дослідження

  • Росія нарощує пропагандистські операції в рамках другого фронту, який, за словами американських високопосадовців, став для Москви майже таким же важливим, як перший – в Україні: «Росіяни кидають речі в стіну, щоб побачити, що прилипне, — пояснив один із співробітників Республіканської партії на Капітолійському пагорбі, – Ми бачимо широку кампанію, в якій задіяно безліч напрямків, і деякі з них працюють краще за інші. Але росіян це не хвилює. Вони просто намагаються створити сприятливе середовище».
  • Багато документів містять метадані, які вказують, що вони були написані членами команди московської PR-компанії Social Design Agency Іллі Гамбашидзе. У березні США запровадили санкції проти нього за участь у «постійній закордонній кампанії шкідливого впливу» за вказівкою Кремля, включаючи створення веб-сайтів, призначених для маскування під легальні ЗМІ у рамках кампанії Doppelganger.
  • Команда Гамбашидзе використовує «недовговічні» акаунти у соцмережах, щоб уникнути виявлення. Маніпулятори розробили техніку використання облікових записів для розсилання посилань на матеріали, а потім видалення своїх постів або облікових записів, як тільки інші повторно поширюють контент. Ідея полягає в тому, щоб приховати справжнє походження інформації, що вводить в оману і зберегти канал відкритим для майбутніх операцій впливу.
  • Компанія Alethea, яка займається дослідженням соцмереж, назвала цю тактику «листом невидимого чорнила». Пропагандисти використовують ще один прийом – поширення лише веб-адреси, а не повідомлення, щоб ускладнити пошук цього матеріалу. Інші прийоми заплутування включають перенаправлення через низку, здавалося б, випадкових сайтів, доки вони не потраплять на фейкову статтю.
  • В одному з документів йдеться про використання платформи Trump’s Truth Social як єдиного способу розповсюдження повідомлень «без цензури», тоді як для Facebook, X та YouTube створені «недовговічні» облікові записи.
  • У січні 2023 року Кремль всерйоз зайнявся підривом американської підтримки України. Була викликана команда політтехнологів, які вже працювали над кампаніями з ослаблення підтримки Києва в Європі, включаючи Гамбашидзе. На стратегів працюють десятки співробітників «ферми тролів» та перекладачів.
  • Незабаром московським спін-докторам (фахівець у галузі PR-технологій – Ред.) було наказано створити для американців медіаконтент, який сприяв би звинуваченням у корупції, пов’язаних з українським керівництвом, – «продажу та крадіжці зброї, яку передали Україні».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як на Москві антиамериканська «шапка горить»

  • Стратегам було доручено культивувати середовище, в якому «американці не готові жертвувати своїм благополуччям заради конфлікту в Україні», а також представляти все тісніші відносини РФ з Китаєм як нову загрозу, «створену власноруч діяльністю США».
  • Коли член Палати представників Метт Гетц, один із провідних противників допомоги Україні, попередив про «небезпечний двопартійний консенсус, який веде нас до війни з Росією» і заветував початковий пакет допомоги Вашингтона Києву у розмірі $40 млрд у 2022 році, оскільки він буде наданий «у той час як американці залишаться без дитячої суміші»,  – росіяни виділили його цитати для своїх акаунтів як приклад того, який меседж має бути посилено.
  • Росія «повідомляє аудиторії 80% того, що вона вже чує і 20% того, що вона хоче, щоб аудиторія почула. Це відповідає запиту на інформацію. А потім росіяни додають трохи власної «правди» і це виявляється дуже ефективним».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
920
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду