Декларація вільного Інтернету в Україні

Декларація вільного Інтернету в Україні

18 Червня 2018
5193

Декларація вільного Інтернету в Україні

5193
Низка медійних громадських організацій виступили зі спільною заявою на підтримку вільного розвитку Інтернету в Україні
Декларація вільного Інтернету в Україні
Декларація вільного Інтернету в Україні

Преамбула

Впродовж десятків років український Інтернет розвивався у вільному від державного регулювання середовищі. Ринок українського Інтернету був диверсифікованим та конкурентним, створюючи умови для діяльності сотень провайдерів Інтернету, що забезпечували користувачам доступ до мережі за одними з найнижчих цін у світі. Поступово зі зростанням кількості користувачів, покращенням якості передачі даних й завдяки підсиленню технічної складової інфраструктури Інтернет став невід’ємною частиною життя більш як 20 мільйонів громадян України, каталізатором суспільних процесів, середовищем для економічної діяльності та інструментом для впровадження підзвітності українського уряду. Водночас у XXI столітті Інтернет також став і середовищем для поширення дискримінаційної лексики, насильства в мережі, недостовірної та неправдивої інформації. Нині технологічні та комунікаційні властивості Інтернету можуть бути використані для інформаційної чи кібервійни проти громадян та інституцій будь-якої країни.

Ми, представники громадянського суспільства, медійної спільноти, що підписалися під цією декларацією, виступаємо за вільний розвиток Інтернету в Україні, що передбачає визнання таких засад:

  • кожен має право на доступ до Інтернету;
  • Інтернет є одним із ключових засобів реалізації права кожного на свободу отримання, поширення інформації та вільне вираження поглядів;
  • вільний Інтернет сприяє зростанню економіки, добробуту громадян, підвищенню інвестиційної привабливості країни, розвитку малого та середнього бізнесу;
  • Інтернет є одним із засобів реалізації права громадян на управління державними справами, а також доступу до адміністративних послуг;
  • державна регуляція Інтернету (в разі наявності такої) має відповідати європейським практикам та базуватися на принципах пропорційності, необхідності, достатності, прозорості відповідей на сучасні виклики та загрози, що постають перед країною.

Ключовими принципами вільного Інтернету в Україні є:

Універсальність та рівність

Усі люди є рівними від народження, а їхні права в онлайн-середовищі мають підлягати такому ж захисту, як і в звичайному житті.

Доступність

Кожен має рівне право на безперешкодний доступ до безпечного та відкритого Інтернету.

Розподіленість архітектури та інфраструктури

Кожен має право вільно обирати технологію та постачальника послуг Інтернету за умов конкурентного ринку, захищеного від монополізму.

Свобода вираження поглядів в онлайні

Кожен має право висловлюватися в мережі, якщо це не порушує права інших користувачів. Кожен має право збирати й поширювати інформацію в Інтернеті без попередньої цензури та незалежно від місця проживання.

Здійснення цього права може бути обмежене законом відповідно до ч. 2 ст. 10 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.

Приватність та захист персональних даних

Кожен має право на приватність і захищеність персональних даних (своїх та членів своєї сім’ї), в тому числі на захист від несанкціонованого стеження і збору інформації провайдерами послуг та державними органами.

Право на анонімність в Інтернеті

Кожному гарантується можливість залишатися анонімним в Інтернеті.

Стандарти й регулювання

Архітектура Інтернету, технічні стандарти, формати мережі мають базуватися на рівних можливостях для всіх користувачів.

Соціальні мережі

Соціальні мережі, користувацькі платформи мають поважати й дотримуватися прав людини. Обмежена відповідальність для транснаціональних посередників не може застосовуватися в силу значного втручання у права людини та ризиків обмеження свободи слова.

Обмеження в умовах агресії

Законодавча основа і процедури, що застосовуються до ресурсів Інтернету, які походять із держави-агресора, або фінансуються нею, або діють в її інтересах, мають бути прозорими і зрозумілими. Обмеженню на підставі закону можуть підлягати лише ті ресурси, діяльність яких прямо й очевидно може бути розцінена як складова прямої чи прихованої військової агресії. Держава має гарантувати процедуру оскарження таких обмежень у судовому порядку. В усіх спірних випадках судове рішення є визначальним.

Норми

Право на доступ до Інтернету, а також основні цифрові права користувачів мають бути закріплені в Конституції України.

Право на доступ до Інтернету відповідає базовому праву на отримання / збір інформації, закріпленому в нинішній редакції Конституції України, однак не обмежується лише цими нормами.

Підписанти:

  • ГО «Інтерньюз-Україна»
  • ГО «Детектор медіа»
  • ГО «ЦЕДЕМ»
  • ГО «Інститут розвитку регіональної преси»
  • ГО «Інститут масової інформації»
  • Фундація «Суспільність»
  • ГО «Центр UA»
  • ГО «Інформаційна безпека»
  • МГО «Європейська медіа платформа»
  • ВОГО «Вінницька агенція журналістських розслідувань»

Київ, 18 червня 2018 року

Щоби приєднатися до декларації, будь ласка, надішліть лист, вказавши своє ім’я та організацію: info@internews.ua.

Постійний лінк на документ: bit.ly/netdeclaration_ua

Англомовна версія Декларації: bit.ly/netdeclaration_eng

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5193
Читайте також
21.06.2018 15:03
Сергій Рачинський
для «Детектора медіа»
7 967
06.06.2018 10:00
Павло Кравчук
для «Детектора медіа»
2 570
11.05.2018 10:30
Ірина Чулівська
Антон Кушнір
Вадим Гудима
для «Детектора медіа»
10 277
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Михайло
2100 дн. тому
Свободньій Интернет в Украине, тем более сейчас она-Новьій Израиль, никогда не будет. Правительства, а точнее-окупантьі, до сих пор не обьяснили почему мьі воюем. В 1964г. секта хабад защла в СССР, В 1986г. провели магический обряд на серебряном долларе с портретом 7-го еврейского царя Московской Хазарии и закрепили подрьівом ЧАЕС. В 1989 году с участием политбюро ЦК КПСС, главного управления КГБ и Московского патриархата иудо-крестианской церкви на Московском конгресе евреев сионистов бьіла обьявленна война русским и Славянам, зафиксированная в документе под названием "Программа истребления русских и Славян" Стоит изучить ету программу и ещё один документ того времени "Откровение ребе Шнеерсона относительно славян" Мьі воевали с памятниками пи#ораса, в итоге получили полную свободу разврата, наркомании, проституции получили всё то, что проповедовал Ленин. Ленин ставил памятники Люцьіферу, а у нас, аж 3 в Киеве, ведь не даром етот город зовут ЕврейГрад.
Сергій
2100 дн. тому
"Ми, представники громадянського суспільства, медійної спільноти, що підписалися під цією декларацією, виступаємо за вільний розвиток Інтернету в Україні" - отут поставити крапку і досить. Все інше - маячня! Соромно далі читати..
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду