Нацрада має надавати запитувачу інформацію про фінанси бенефіціарів каналів – суд

Нацрада має надавати запитувачу інформацію про фінанси бенефіціарів каналів – суд

13 Червня 2018
1390
13 Червня 2018
13:21

Нацрада має надавати запитувачу інформацію про фінанси бенефіціарів каналів – суд

1390
Житомирський апеляційний адміністративний суд визнав протиправними дії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (Нацради) щодо ненадання запитувачу Тарасові Боросовському інформації про майно, доходи і зобов'язання фінансового характеру кінцевих бенефіціарних власників ТОВ «Медіа-проспект» (канал СК1) та ТОВ «ТРК Союз-ТВ» (канал «Союз-ТВ»)
Нацрада має надавати запитувачу інформацію про фінанси бенефіціарів каналів – суд
Нацрада має надавати запитувачу інформацію про фінанси бенефіціарів каналів – суд

Про це повідомляє «Доступ до правди».

Зазначено, що пан Боросовський направив Нацраді п'ять інформаційних запитів, на які отримав часткову відповідь. За повідомленням Доступу, в наданні інформації про майно, доходи і зобов'язання фінансового характеру та копій відповідних документів, йому було відмовлено з підстав конфіденційності такої інформації.

Житомирський окружний адміністративний суд виніс рішення на користь Нацради, оскільки в суді представники регулятора пояснили, що не володіють запитуваною інформацією, повідомляє Доступ.

Пан Боросовський оскаржив це рішення в Апеляційному суді, який зазначив, що частинами 3 та 4 ст.12 Закону України «Про телебачення та радіомовлення» «інформація про власність і фінансування суб’єктів інформаційної діяльності є прозорою і відкритою».

«Згідно висновку суду, структура власності суб'єкта інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення, в тому числі інформація щодо походження майна, доходів і зобов'язання фінансового характеру  кінцевих бенефіціарних власників ТОВ "Медіа-проспект" та ТОВ "ТРК Союз-ТВ" не належить до конфіденційної чи інформації з обмеженим доступом. А отже, відмова на запит була протиправною», – пише Доступ.

Суд визначив, що названа відповідачем причина ненадання інформації не була правовою підставою.

«Відповідно до ч. 3 ст. 22 Закону України № 2939-VI  розпорядник інформації, який не володіє запитуваною інформацією, але якому за статусом або характером діяльності відомо або має бути відомо, хто нею володіє, зобов'язаний направити цей запит належному розпоряднику з одночасним повідомленням про це запитувача», – ідеться у постанові апеляційного суду.

Зазначимо, що на сайті телеканалу «СК1» є інформація про структуру власності, а на сайті «Союз-ТВ» такої інформації знайти не вдається.

Нагадаємо, з початку року Інститут масової інформації зафіксував дев'ять випадків обмеження доступу до інформації. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1390
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду