detector.media
13.06.2018 13:21
Нацрада має надавати запитувачу інформацію про фінанси бенефіціарів каналів – суд
Нацрада має надавати запитувачу інформацію про фінанси бенефіціарів каналів – суд
Житомирський апеляційний адміністративний суд визнав протиправними дії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (Нацради) щодо ненадання запитувачу Тарасові Боросовському інформації про майно, доходи і зобов'язання фінансового характеру кінцевих бенефіціарних власників ТОВ «Медіа-проспект» (канал СК1) та ТОВ «ТРК Союз-ТВ» (канал «Союз-ТВ»)

Про це повідомляє «Доступ до правди».

Зазначено, що пан Боросовський направив Нацраді п'ять інформаційних запитів, на які отримав часткову відповідь. За повідомленням Доступу, в наданні інформації про майно, доходи і зобов'язання фінансового характеру та копій відповідних документів, йому було відмовлено з підстав конфіденційності такої інформації.

Житомирський окружний адміністративний суд виніс рішення на користь Нацради, оскільки в суді представники регулятора пояснили, що не володіють запитуваною інформацією, повідомляє Доступ.

Пан Боросовський оскаржив це рішення в Апеляційному суді, який зазначив, що частинами 3 та 4 ст.12 Закону України «Про телебачення та радіомовлення» «інформація про власність і фінансування суб’єктів інформаційної діяльності є прозорою і відкритою».

«Згідно висновку суду, структура власності суб'єкта інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення, в тому числі інформація щодо походження майна, доходів і зобов'язання фінансового характеру  кінцевих бенефіціарних власників ТОВ "Медіа-проспект" та ТОВ "ТРК Союз-ТВ" не належить до конфіденційної чи інформації з обмеженим доступом. А отже, відмова на запит була протиправною», – пише Доступ.

Суд визначив, що названа відповідачем причина ненадання інформації не була правовою підставою.

«Відповідно до ч. 3 ст. 22 Закону України № 2939-VI  розпорядник інформації, який не володіє запитуваною інформацією, але якому за статусом або характером діяльності відомо або має бути відомо, хто нею володіє, зобов'язаний направити цей запит належному розпоряднику з одночасним повідомленням про це запитувача», – ідеться у постанові апеляційного суду.

Зазначимо, що на сайті телеканалу «СК1» є інформація про структуру власності, а на сайті «Союз-ТВ» такої інформації знайти не вдається.

Нагадаємо, з початку року Інститут масової інформації зафіксував дев'ять випадків обмеження доступу до інформації. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY