У Білорусі телеканали й кінотеатри відмовилися показувати фільм за твором Василя Бикова (ВІДЕО)

У Білорусі телеканали й кінотеатри відмовилися показувати фільм за твором Василя Бикова (ВІДЕО)

28 Жовтня 2017
2064
28 Жовтня 2017
17:03

У Білорусі телеканали й кінотеатри відмовилися показувати фільм за твором Василя Бикова (ВІДЕО)

2064
Після прем'єри в кінотеатрі «Москва» фільм «Жовтий пісочок» за твором Василя Бикова про репресії і масові вбивства білорусів 1930-х років відмовилися демонструвати майже всі кінотеатри країни, «Белтелерадіокомпанія» і фестиваль «Листопад».
У Білорусі телеканали й кінотеатри відмовилися показувати фільм за твором Василя Бикова (ВІДЕО)
У Білорусі телеканали й кінотеатри відмовилися показувати фільм за твором Василя Бикова (ВІДЕО)

Про це повідомляє «Белорусский партизан» з посиланням на «Белсат».

«Головний редактор головної дирекції телеканалу Білорусь-2, Білорусь-3, Білорусь-5, Білорусь-24, НТВ в Білорусі і так далі. Дивіться скільки підписів мені відмовили. Це класику Василю Бикову відмовити!», - обурився режисер Олексій Турович.

З державного Білоруського телебачення режисерові прийшла відмова з 19-ма підписами керівників каналів. У листі сказано, що комісія придбання майнових прав порахувала показ недоцільним і незатребуваним в аудиторії. Автор пояснює, що тема незатребувана самими чиновниками, бо «вільно дихати білорусам не дають».

«Жовтий пісочок» - перший за 80 років білоруський ігровий фільм, повністю присвячений темі масових репресій. Картина розповідає про долю 6-ти білорусів, яких везуть на розстріл з в'язниці НКВС.

Щоб закінчити фільм, режисер взяв кредит. Крім фінансів, виникли труднощі на кастингу. Акторів довелося шукати по всій країні. Одну з ролей режисер виконав сам.

«Білоруські актори бояться зніматися в моїх фільмах, бо це відіб'ється на їхній кар'єрі. Їм пальчиком вкажуть після: ви знімалися у Туровича, йдіть зніматися далі. Забудьте про наші премії і можливості, що ми вам давали», - каже Турович.

Режисер збирає підписи під петицією на підтримку фільму. У петиції автор вимагає відставки комісії з придбання майнових прав «Белтелерадіокомпанії» і голови державного ТБ.

Наразі стрічка «Жовтий пісочок» йде тільки в брестському кінотеатрі «Білорусь» денним сеансом. При цьому режисер уже отримав запрошення до показу на фестивалях Росії, України, Польщі та інших країн Європи.

На думку політика Павла Северинця, провести паралелі з сучасністю глядач фільму зможе без труднощів.

«Адже люди відчувають, що це тут і зараз. І в реальності це ж відчувають і чиновники, вони це все добре знають. Тому фільм "Жовтий пісочок", який виходить напередодні 100-річчя кривавої Жовтневої революції, який виходить до 80-річчя розстрілу білоруської еліти, білоруських письменників в першу чергу, - це, звичайно, виклик. І це виклик тим, хто знехтував пам'яттю, виклик тим, хто зневажає цю пам'ять сьогодні», - впевнений він.

Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення нагадала українським мовникам про необхідність внесення 27 жовтня змін до програм теле- та радіопередач у зв’язку із вшануванням дня пам’яті – 80 років із часу масових розстрілів української інтелігенції в урочищі Сандармох.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2064
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду