detector.media
28.10.2017 17:03
У Білорусі телеканали й кінотеатри відмовилися показувати фільм за твором Василя Бикова (ВІДЕО)
У Білорусі телеканали й кінотеатри відмовилися показувати фільм за твором Василя Бикова (ВІДЕО)
Після прем'єри в кінотеатрі «Москва» фільм «Жовтий пісочок» за твором Василя Бикова про репресії і масові вбивства білорусів 1930-х років відмовилися демонструвати майже всі кінотеатри країни, «Белтелерадіокомпанія» і фестиваль «Листопад».

Про це повідомляє «Белорусский партизан» з посиланням на «Белсат».

«Головний редактор головної дирекції телеканалу Білорусь-2, Білорусь-3, Білорусь-5, Білорусь-24, НТВ в Білорусі і так далі. Дивіться скільки підписів мені відмовили. Це класику Василю Бикову відмовити!», - обурився режисер Олексій Турович.

З державного Білоруського телебачення режисерові прийшла відмова з 19-ма підписами керівників каналів. У листі сказано, що комісія придбання майнових прав порахувала показ недоцільним і незатребуваним в аудиторії. Автор пояснює, що тема незатребувана самими чиновниками, бо «вільно дихати білорусам не дають».

«Жовтий пісочок» - перший за 80 років білоруський ігровий фільм, повністю присвячений темі масових репресій. Картина розповідає про долю 6-ти білорусів, яких везуть на розстріл з в'язниці НКВС.

Щоб закінчити фільм, режисер взяв кредит. Крім фінансів, виникли труднощі на кастингу. Акторів довелося шукати по всій країні. Одну з ролей режисер виконав сам.

«Білоруські актори бояться зніматися в моїх фільмах, бо це відіб'ється на їхній кар'єрі. Їм пальчиком вкажуть після: ви знімалися у Туровича, йдіть зніматися далі. Забудьте про наші премії і можливості, що ми вам давали», - каже Турович.

Режисер збирає підписи під петицією на підтримку фільму. У петиції автор вимагає відставки комісії з придбання майнових прав «Белтелерадіокомпанії» і голови державного ТБ.

Наразі стрічка «Жовтий пісочок» йде тільки в брестському кінотеатрі «Білорусь» денним сеансом. При цьому режисер уже отримав запрошення до показу на фестивалях Росії, України, Польщі та інших країн Європи.

На думку політика Павла Северинця, провести паралелі з сучасністю глядач фільму зможе без труднощів.

«Адже люди відчувають, що це тут і зараз. І в реальності це ж відчувають і чиновники, вони це все добре знають. Тому фільм "Жовтий пісочок", який виходить напередодні 100-річчя кривавої Жовтневої революції, який виходить до 80-річчя розстрілу білоруської еліти, білоруських письменників в першу чергу, - це, звичайно, виклик. І це виклик тим, хто знехтував пам'яттю, виклик тим, хто зневажає цю пам'ять сьогодні», - впевнений він.

Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення нагадала українським мовникам про необхідність внесення 27 жовтня змін до програм теле- та радіопередач у зв’язку із вшануванням дня пам’яті – 80 років із часу масових розстрілів української інтелігенції в урочищі Сандармох.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY