Законопроекти № 6676 і № 6688 ставлять під загрозу вільний розвиток інтернету в Україні – заява медійних ГО

Законопроекти № 6676 і № 6688 ставлять під загрозу вільний розвиток інтернету в Україні – заява медійних ГО

13 Липня 2017
7577
13 Липня 2017
17:33

Законопроекти № 6676 і № 6688 ставлять під загрозу вільний розвиток інтернету в Україні – заява медійних ГО

7577
Низка медійних громадських організацій вимагають від Верховної Ради відкликати законопроекти № 6676 і № 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері».
Законопроекти № 6676 і № 6688 ставлять під загрозу вільний розвиток інтернету в Україні – заява медійних ГО
Законопроекти № 6676 і № 6688 ставлять під загрозу вільний розвиток інтернету в Україні – заява медійних ГО

Законопроекти № 6676 та № 6688, на думку медійних ГО, ставлять під загрозу вільний розвиток інтернету в Україні та створюють загрозу позасудового блокування інтернет-ресурсів.

«Детектор медіа» наводить повний текст заяви медійних ГО:

Спільна заява громадських організацій щодо законопроектів №6676 і №6688

10 липня 2017 року у Верховній Раді України був зареєстрований законопроект № 6676 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері». Його ініціатори– члени коаліції, народні депутати Андрій Тетерук («Народний фронт») та Іван Вінник («Блок Петра Порошенка»). 12 липня 2017 року був зареєстрований ще один законопроект з аналогічною назвою, але іншим номером – № 6688. Серед його ініціаторів – теж Іван Вінник з БПП, а також Дмитро Тимчук і Тетяна Чорновол з «Народного фронту». Законопроекти містять практично ідентичні норми та врегульовують однакові питання, хоча зареєстровані не як альтернативні.

Аналіз законопроектів дозволяє стверджувати, що серед запропонованих змін є такі, що ставлять під загрозу вільний розвиток Інтернету в Україні й створюють загрозу позасудового блокування Інтернет-ресурсів. Законопроекти передбачають блокування за рішенням слідчих чи прокурорів. Народні депутати ініціюють впровадження принципу тимчасового блокування сайтів терміном до 2 діб (за ініціативою прокурора чи слідчого) або ж на 2 місяці (за рішенням суду). Розгляд клопотання відбуватиметься в день надходження та зможе відбуватися за відсутності підюзрюваного чи обвинувачуваного, або навіть встановлення його особи. Законопроект № 6688 передбачає тимчасове блокування без обмежувального строку в 2 місяці.

Згідно з текстами законопроектів, на операторів та провайдерів будуть накладені нові обов’язки щодо тимчасового блокування, вводяться санкції у виглядів штрафів за невиконання положень. Також планують створення єдиного реєстру судових рішень та застосування санкцій.

В умовах воєнного конфлікту держава має право накладати певні обмеження на свободу Інтернету з огляду на безпеку країни. Проте, пропонуючи законопроекти №6676 і № 6688 народні депутати запозичують методи та підходи агресора – Російської Федерації щодо регулювання Інтернету. Впровадження запропонованих норм здатне призвести до згортання прав та свобод громадян й переслідування політичних опонентів безвідносно до захисту безпеки країни.

Наскільки нам відомо, законопроекти №6676 і № 6688 не пройшли мінімального громадського обговорення. Це продовжує хибну практику творення законодавства, що згодом не знаходить підтримки як в українському суспільстві, так й серед західних партнерів.

Ми, громадські організації, що підписалися під цією заявою, вимагаємо від Верховної Ради України:

  • відкликати законопроекти №6676 і №6688;
  • керівництву фракцій «Блок Петра Порошенка» та «Народний фронт» пояснити офіційну позицію фракцій щодо законопроектів;
  • долучити громадські організації, що не пов’язані з бізнесом та політичними силами, до обговорення законодавчих ініціатив щодо регуляцій Інтернету.

У разі схвалення законопроектів №6676 і №6688, вимагаємо від Президента України застосувати щодо них право вето.

Костянтин Квурт, ГО «Інтерньюз-Україна»
Наталія Лигачова, ГО «Детектор медіа»
Оксана Романюк, ГО «Інститут масової інформації»
Тетяна Попова, ГО «Інформаційна безпека»
Сергій Томіленко, Національна спілка журналістів України
Олена Бондаренко, Фундація «Суспільність»

Нагадаємо, 12 липня народні депутати, члени Комітету з питань національної безпеки й оборони Іван Вінник («Блок Петра Порошенка»), Дмитро Тимчук («Народний фронт») і Тетяна Чорновол («Народний фронт») зареєстрували законопроект № 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері», який має на меті узаконити можливість тимчасового блокування доступу до інформаційних ресурсів і сервісів в інтернеті за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого та Ради національної безпеки і оборони України.

Законопроект майже повністю дублює норми законопроекту з аналогічною назвою № 6676, зареєстрованого 10 липня членами Комітету з нацбезпеки й оборони Андрієм Тетеруком («Народний фронт») та Іваном Вінником (БПП). Однак законопроекти зареєстровані не як альтернативні, а як окремі, хоча й регулюють ідентичне питання – можливість блокування інтернет-ресурсів і сервісів.

Детально про норми законопроекту № 6676 (вони майже повністю повторюються в законопроекті № 6688) читайте в матеріалі «Депутати хочуть узаконити досудове блокування інтернет-ресурсів».

Законопроекти передбачають можливість тимчасового блокування (обмеження) доступу до визначеного (ідентифікованого) інформаційного ресурсу (сервісу) в інформаційно-телекомунікаційних мережах (системах) за рішеннями суду, слідчого судді, слідчого, прокурора, Ради національної безпеки й оборони. Законопроекти запроваджують нові обов’язки операторів і провайдерів та нові штрафи для них, передбачають нові повноваження державних органів – зокрема, ведення єдиного реєстру заблокованих ресурсів, містять нову термінологію.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини та керівники Української Гельсінської спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи вважають, що законопроект № 6688 зазіхає на права людини та підриває саму суть права на свободу вираження поглядів.

Інтернет-асоціація України закликала народних депутатів не допустити підтримки антидемократичних, диктаторських підходів щодо вирішення безпекових питань в інформаційній сфері.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7577
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду