«Відродження» повідомляє про скоординовану інформкампанію проти антикорупціонерів

«Відродження» повідомляє про скоординовану інформкампанію проти антикорупціонерів

26 Травня 2017
1969
26 Травня 2017
15:36

«Відродження» повідомляє про скоординовану інформкампанію проти антикорупціонерів

1969
Міжнародний фонд «Відродження» повідомляє про скоординовану інформаційну кампанію проти громадських експертів, що працюють у сфері антикорупційної політики, насамперед – керівників ГО «Центр протидії корупції». Фонд вимагає від влади зупинити порушення прав людини та поважати приватне і сімейне життя
«Відродження» повідомляє про скоординовану інформкампанію проти антикорупціонерів
«Відродження» повідомляє про скоординовану інформкампанію проти антикорупціонерів

«Детектор медіа» публікує текст заяви повністю:

«Припинити руйнувати єдність суспільства

Після Революції гідності Україна досягла помітного прогресу у впровадженні антикорупційної політики. Ухвалене нове антикорупційне законодавство, яке відповідає міжнародним стандартам; запрацювали новостворені антикорупційні органи, розпочалися розслідування діяльності корумпованих посадовців, запроваджене електронне декларування статків посадових осіб, відкриті реєстри та прозора система публічних закупівель. Все це призвело до позитивних зрушень, які визнані як вітчизняними експертами, так і міжнародною спільнотою. 

Громадські об’єднання, які користуються широкою довірою, стали двигуном позитивних змін разом з прогресивними урядовцями та парламентарями. Але сьогодні співпраця держави і громадськості у справі подолання корупції в Україні стикається з дедалі відчутнішими загрозами. 

Протягом кількох останніх тижнів розгорнулася скоординована інформаційна кампанія, метою якої є підрив репутації низки громадських експертів, що працюють у сфері антикорупційної політики, насамперед – керівників ГО «Центр протидії корупції». Головним інструментом даної кампанії є персональна інформація, отримання, збереження та захист якої належить до виключної компетенції державних органів. Чинне законодавство не передбачає передачу такої інформації на запит приватним чи юридичним особам, тому ми маємо всі підстави вважати, що ці дані отримані з порушенням вимог чинного законодавства України.  

Заради упередження втрати взаємодовіри між владою і частиною громадянського суспільства, ми закликаємо владу, яка допустила публічне і систематичне використання конфіденційної інформації та маніпулювання нею для компрометації громадських активістів, негайно зупинити це порушення права людини на повагу до приватного і сімейного життя і забезпечити безумовний захист цього права надалі. 

Ми також закликаємо громадських активістів, особливо тих, хто працює над виявленням корупції високопосадовців, дотримуватись максимально збалансованого інформування про можливі факти корупції, уникати маніпуляцій та використання неперевірених фактів. 

Ми вважаємо, що ніхто не може бути поза критикою, однак будь-яка критика не повинна спрямовуватись на руйнацію інститутів держави, громадянського суспільства та подальше поширення атмосфери цинізму та недовіри в суспільстві. 

Згідно з правовими позиціями Європейського суду з прав людини, неодноразово підтвердженими в його рішеннях, прийнятний ступінь суспільного інтересу до приватного життя політиків та посадовців є істотно вищим, аніж ступінь дозволеного законом інтересу до життя інших громадян, в тому числі експертів громадських організацій. Тож ми не можемо виправдати спроби втручання у життя громадських активістів немовби аналогічним інтересом цих активістів та медіа до життя посадовців, що виконують функції управління державою. 

Водночас, ми підтримуємо запит суспільства на прозорість доходів і витрат громадських об’єднань незалежно від сфери діяльності. Фонд вітає і заохочує практику тих ГО, які публікують свої щорічні звіти у відповідності з міжнародно прийнятими стандартами прозорості й відкритості. 

Міжнародний фонд "Відродження" відповідально заявляє, що всі підтримані Фондом проекти  ГО «Центр протидії корупції» виконані згідно з міжнародних стандартів належного проектного управління, відповідно до затверджених бюджетів і мають прозору звітність. 

Ми сподіваємось, що відповідні державні органи нададуть відповідь щодо причин, що зумовили неодноразове незаконне використання та маніпуляцію даними, захист яких є невід’ємною складовою демократичного державного управління. 

Це необхідно зробити задля збереження єдності суспільства та формування атмосфери довіри, без чого неможливі ані демократичні реформи, ані ефективна протидія зовнішнім загрозам».

Нагадаємо, 31 березня у фонді повідомили, що готові взяти учать в удосконаленні закону про е-декларування.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1969
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду