У Запоріжжі міжнародні експерти закликали журналістів не замовчувати питання безкарності

У Запоріжжі міжнародні експерти закликали журналістів не замовчувати питання безкарності

27 Лютого 2017
1353
27 Лютого 2017
09:30

У Запоріжжі міжнародні експерти закликали журналістів не замовчувати питання безкарності

1353
Безпека журналістів, міжнародні зусилля щодо боротьби із безкарністю за злочини проти журналістів, свобода слова під час конфліктів, боротьба з пропагандою війни і насильства, варіанти допомоги українським журналістам, які опинилися в біді, – ці та інші теми стали предметом дискусії «Безпека журналістів: базовий стандарт вільних медіа», що відбулася в Запоріжжі.
У Запоріжжі міжнародні експерти закликали журналістів не замовчувати питання безкарності
У Запоріжжі міжнародні експерти закликали журналістів не замовчувати питання безкарності

Захід, у якому взяли участь місцеві журналісти та міжнародні експерти, організувала Національна спілка журналістів України у співпраці з Офісом представника ОБСЄ з питань свободи медіа, повідомляє прес-служба НСЖУ.

«Для України зараз критична тема — безпека і боротьба з безкарністю. На сьогодні ми можемо говорити про десятки випадків перешкоджання правам журналістів. Політики, їхні тілоохоронці, бізнесмени можуть бити камери, забирати мікрофони, забороняти зйомку. Це все низький рівень культури наших спікерів, і він не залежить від війни, від інших гарячих тем. Це низький рівень культури і сприйняття журналіста на роботі. Ми говоримо про відсутність прецедентів, коли є покарання винних», – зазначив в.о. голови НСЖУ Сергій Томіленко.

Не замовчувати питання безкарності закликав радник представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Айдар Ботагаров. На його переконання, важливо, аби про ці питання говорили, не тільки в країні, а на різних майданчиках, в тому числі міжнародних.

«Проблеми існують у багатьох країнах. Але в останні 2-3 роки проблеми, які відзначає наше бюро ОБСЄ, стосуються, в першу чергу, безпеки журналістів, порушення їхніх прав, випадків нападів на журналісті, їх викрадення. Були навіть убивства, конфіскація майна. Також є питання законодавства – ми розглядаємо, пропонуємо свої рекомендації державним органам», – зазначив Ботагаров.

На його думку, починаючи з 2014 року, ситуація в Україні зі свободою слова дещо поліпшилася. Але виникло інше питання – безкарність винних за вчинені злочини, відсутність належної уваги і розслідувань цих злочинів.

«Важливо, щоб самі журналісти говорили про свої проблеми, доводили це до громадськості. Необхідно, аби всі порушення фіксувалися в правоохоронних органах, щоб журналісти відстоювали свої права у судових інстанціях. Тут немалу роль відіграє і професійна спілка журналістів, і місцеві організації», – сказав він.

На значній ролі журналістської  солідарності наголосила також Віце-президент Європейської федерації журналістів Надія Ажгіхіна. Вона відзначила, що моніторинги прав порушень журналістів можуть бути інструментом боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів.

Серед місцевих тем, які порушували учасники дискусії, були справи про нерозслідування побиття тележурналістів у Бердянську, що трапилося минулого року, та грабежі у Запоріжжі житла журналістів, які ведуть викривальні розслідування, практика тиску на ЗМІ судовими позовами.

Подібна дискусія з питань безпеки журналістів відбудеться наступного тижня в Одесі, у ній також візьмуть участь міжнародні експерти.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1353
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду