detector.media
27.02.2017 09:30
У Запоріжжі міжнародні експерти закликали журналістів не замовчувати питання безкарності
У Запоріжжі міжнародні експерти закликали журналістів не замовчувати питання безкарності
Безпека журналістів, міжнародні зусилля щодо боротьби із безкарністю за злочини проти журналістів, свобода слова під час конфліктів, боротьба з пропагандою війни і насильства, варіанти допомоги українським журналістам, які опинилися в біді, – ці та інші теми стали предметом дискусії «Безпека журналістів: базовий стандарт вільних медіа», що відбулася в Запоріжжі.

Захід, у якому взяли участь місцеві журналісти та міжнародні експерти, організувала Національна спілка журналістів України у співпраці з Офісом представника ОБСЄ з питань свободи медіа, повідомляє прес-служба НСЖУ.

«Для України зараз критична тема — безпека і боротьба з безкарністю. На сьогодні ми можемо говорити про десятки випадків перешкоджання правам журналістів. Політики, їхні тілоохоронці, бізнесмени можуть бити камери, забирати мікрофони, забороняти зйомку. Це все низький рівень культури наших спікерів, і він не залежить від війни, від інших гарячих тем. Це низький рівень культури і сприйняття журналіста на роботі. Ми говоримо про відсутність прецедентів, коли є покарання винних», – зазначив в.о. голови НСЖУ Сергій Томіленко.

Не замовчувати питання безкарності закликав радник представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Айдар Ботагаров. На його переконання, важливо, аби про ці питання говорили, не тільки в країні, а на різних майданчиках, в тому числі міжнародних.

«Проблеми існують у багатьох країнах. Але в останні 2-3 роки проблеми, які відзначає наше бюро ОБСЄ, стосуються, в першу чергу, безпеки журналістів, порушення їхніх прав, випадків нападів на журналісті, їх викрадення. Були навіть убивства, конфіскація майна. Також є питання законодавства – ми розглядаємо, пропонуємо свої рекомендації державним органам», – зазначив Ботагаров.

На його думку, починаючи з 2014 року, ситуація в Україні зі свободою слова дещо поліпшилася. Але виникло інше питання – безкарність винних за вчинені злочини, відсутність належної уваги і розслідувань цих злочинів.

«Важливо, щоб самі журналісти говорили про свої проблеми, доводили це до громадськості. Необхідно, аби всі порушення фіксувалися в правоохоронних органах, щоб журналісти відстоювали свої права у судових інстанціях. Тут немалу роль відіграє і професійна спілка журналістів, і місцеві організації», – сказав він.

На значній ролі журналістської  солідарності наголосила також Віце-президент Європейської федерації журналістів Надія Ажгіхіна. Вона відзначила, що моніторинги прав порушень журналістів можуть бути інструментом боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів.

Серед місцевих тем, які порушували учасники дискусії, були справи про нерозслідування побиття тележурналістів у Бердянську, що трапилося минулого року, та грабежі у Запоріжжі житла журналістів, які ведуть викривальні розслідування, практика тиску на ЗМІ судовими позовами.

Подібна дискусія з питань безпеки журналістів відбудеться наступного тижня в Одесі, у ній також візьмуть участь міжнародні експерти.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY