У Кіберполіції повідомили, як уникнути загрози від «груп смерті»

У Кіберполіції повідомили, як уникнути загрози від «груп смерті»

23 Лютого 2017
2361
23 Лютого 2017
14:40

У Кіберполіції повідомили, як уникнути загрози від «груп смерті»

2361
У Департаменті кіберполіції Національної поліції Україні повідомили, що батькам слід більш пильно ставитися до інтересів та способу життя дитини, а в разі виявлення тривожних ознак – пояснити підлітку необхідні правила власної безпеки і поведінки в інтернеті, паралельно інформувавши правоохоронців
У Кіберполіції повідомили, як уникнути загрози від «груп смерті»
У Кіберполіції повідомили, як уникнути загрози від «груп смерті»

Про це йдеться у повідомленні Департаменту кіберполіції на сторінці у Facebook.

«У більшості випадків, коли учасник задовольнив свою цікавість та намагається вийти з так званої «гри», адміністратори та «провідники» застосовують до нього прийоми шантажу: зловмисники починають погрожувати близькому оточенню підлітка, якщо він не продовжуватиме «гру» і не виконуватиме завдань. При цьому злочинці використовують інформацію, отриману безпосередньо від самого учасника або від приведених ним друзів», – повідомляє відомство.

У Департаменті кіберполіції вважають подібний прийом одним із інструментів психологічної маніпуляції для виведення з рівноваги дитини та його залякування.

«Такі повідомлення не несуть у собі реальної загрози. Вони є лише психологічним інструментом для досягнення мети зловмисником, оскільки фактично самі «адміністратори» знаходяться за межами України і не мають реальної змоги втілити свої погрози», – йдеться у повідомленні.

Оперативники радять батькам провести бесіди з дітьми щодо необхідних правил поведінки під час відвідування соціальних мереж.

«Зокрема, підліткові необхідно роз’яснити небезпеку від розголошення власної персональної інформації – анкетних даних, місця проживання, навчання тощо», – повідомляє відомство.

У Кіберполіції радять батькам та дітям при виявленні спроб шантажу зловмисниками – негайно повідомляти про такі факти до Департаменту кіберполіції:  (цілодобово) або за телефоном гарячої лінії (044) 374-37-13 (з 8:45 до 18:30 в робочі дні), а також адміністрації соціальної мережі, у якій було виявлено групу.

Нагадаємо, днями поліція врятувала у Києві двох неповнолітніх дівчат, які отримали завдання у «групі смерті» в соціальній мережі і намагалися покінчити життя самогубством. 18 лютого співробітники поліції і Служби безпеки України в Рівненській області врятували ще двох дівчат, які були учасниками суїцидальних груп в соцмережі.

Як писав «Детектор медіа», Департамент кіберполіції Національної поліції України повідомляв раніше про виявлення у соціальних мережах небезпечних груп, в яких дітей доводять до самогубства.

У 2017-му зросла кількість звернень на дитячу гарячу лінію, в яких батьки розповідали про лячні дописи їхніх дітей у соціальних мережах. Трапляються й випадки, коли дзвонять самі діти, розповідаючи у насмішкуватому стилі, що збираються вчинити самогубство.

Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич) під час зустрічі з молоддю Бориспільської єпархії повідомив, що молодь повинна усвідомлювати небезпеку спілкування з людьми, які через інтернет-ігри спонукають до вчинків, які можуть привести до суїциду.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2361
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду