Комітет свободи слова підтримав проект про лібералізацію радіореклами фінпослуг, інвестування і нерухомості

Комітет свободи слова підтримав проект про лібералізацію радіореклами фінпослуг, інвестування і нерухомості

19 Жовтня 2016
1655
19 Жовтня 2016
17:40

Комітет свободи слова підтримав проект про лібералізацію радіореклами фінпослуг, інвестування і нерухомості

1655
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на засіданні 19 жовтня одноголосно підтримав проекти законів «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо удосконалення регулювання реклами послуг, пов’язаних із залученням коштів населення, об’єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку на радіо та телебаченні) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про використання публічних коштів».
Комітет свободи слова підтримав проект про лібералізацію радіореклами фінпослуг, інвестування і нерухомості
Комітет свободи слова підтримав проект про лібералізацію радіореклами фінпослуг, інвестування і нерухомості

Члени Комітету рекомендували Верховній Раді підтримати за основу і в цілому (з редакційними правками) законопроект № 4924 «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо удосконалення регулювання реклами послуг, пов’язаних із залученням коштів населення, об’єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку на радіо), внесений народним депутатом України Владиславом Севрюковим).

За словами доповідача з цього питання Владислава Севрюкова, проект дасть змогу прибрати з радіоефіру виголошення скоромовкою номерів ліцензій, наданих забудовникам та іншим суб’єктам господарської діяльності, які слухачі взагалі не сприймають. Він додав, що доопрацював законопроект, залишивши в ньому тільки регулювання радіореклами.

Як писав «Детектор медіа», пан Севрюков вважає, що в коротких рекламних роликах на радіо та телебаченні таку інформацію неможливо запам’ятати та використати, що дратує аудиторію, тому доцільно скасувати відповідні вимоги до реклами послуг, пов'язаних із залученням коштів населення, об'єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку на радіо та телебаченні.

Відтак, він пропонує залишити вимоги зазначення реквізитів дозвільних документів у рекламі таких товарів, за винятком реклами на телебаченні та радіо. На думку автора законопроекту, у такий спосіб реклама послуг, пов'язаних із залученням коштів населення, об'єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку на радіо і телебаченні стане менш дратівливою для споживачів.

Головуюча на засіданні перший заступник голови Комітету Ольга Червакова зазначила, що проект можна пропонувати голосувати за основу і в цілому, єдине, що в текст документу треба внести деякі редакційні правки.

Крім того, Комітет свободи слова підтримав за основу проект закону № 5061 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про використання публічних коштів, внесений народними депутатами України Олександром Опанасенком, Вікторією Сюмар та ін.

Представники НБУ заявили, що готові до відкритості, єдине, що не хочуть дублювання деяких норм у різних законопроектах.

Доповідач і один з авторів цього законопроекту народний депутат Олександр Опанасенко нагадав присутнім, що проекту розроблено з метою забезпечення публічного доступу та підвищення рівня інформування громадськості про джерела формування державного та місцевих бюджетів, а також про шляхи використання  публічних коштів в країні. За його словами, прийняття законопроекту сприятиме підвищенню рівня громадського контролю за дотриманням законодавства щодо користування публічними коштами, підвищить прозорість їх використання, зокрема в НБУ, наслідком чого має стати підвищення ефективності використання публічних коштів, зниження кількості корупційних правопорушень та зростання рівня довіри населення до органів державної влади, місцевого самоврядування.

Нагадаємо, народний депутат Владислав Севрюков («Блок Петра Порошенка») пропонує вилучити із закону «Про рекламу» вимогу зазначення реквізитів дозвільних документів в телевізійній і радійній рекламі послуг, пов'язаних із залученням коштів населення, об'єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку. Відповідний законопроект № 4924 він зареєстрував 7 липня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1655
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду