НАБУ виявило адмінпорушення в придбанні Лещенком квартири

НАБУ виявило адмінпорушення в придбанні Лещенком квартири

19 Вересня 2016
1179
19 Вересня 2016
13:05

НАБУ виявило адмінпорушення в придбанні Лещенком квартири

1179
19 вересня під час брифінгу керівник НАБУ Артем Ситник оприлюднив результати інформаційно-аналітичної перевірки законності джерел придбання народним депутатом Сергієм Лещенком квартири.
НАБУ виявило адмінпорушення в придбанні Лещенком квартири
НАБУ виявило адмінпорушення в придбанні Лещенком квартири

Перевірки встановила, що джерел походження 7,5 млн грн., що були сплачені за квартиру в елітному районі Києва, чотири: 3,770 млн грн. – позика від засновниці «Української правди» Олени Притули, 1,998 млн грн. - зняті з депозитних рахунків, що оформлені на ім’я матері Сергія Лещенка Тетяни Яківни, 150 тис гривень - отримані від цивільної дружини Анастасії Топольської. Решта – 1,780 млн грн. – особисті заощадження Лещенка.

«Ми перевірили всі документи щодо доходів Притули Олени Юріївни і встановили, що за період з 1 січня 2007 до 30 червня 2016 вона отримала дохід 15,5 млн грн. Тому можливість надати позику Сергію Лещенку в неї була. Сергієм Лещенко з 1 січня 1998 року по 30 червня 2016 року було задекларовано 4,347 млн грн., тому в нього теж була можливість вкласти кошти в придбання помешкання», - зазначив Артем Ситник. 

У той же час НАБУ виявило порушення, яке підпадає під ознаки адміністративного, пов’язаного з корупцією.

Відповідно до статті 23 Закону України «Про запобігання корупції», особи, зазначені в пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 Закону, в тому числі народні депутати, можуть приймати подарунки, які відповідають визнаним уявленням  про гостинність. Відповідно до статті 1 Закону, подарунок – це грошові кошти, майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надаються безкоштовно або за ціною, що нижче мінімальної ринкової.

Оскільки в договорі позики, укладеної між паном Лещенком і пані Притулою від 31 серпня 2016 року, вказано, що вона є безвідсотковою, що не є загальнодоступною послугою в Україні, НАБУ вбачає в цьому ознаки адміністративного порушення. 

«НАБУ не має повноважень щодо притягнення осіб до адміністративної відповідальності. Це компетенція органів Нацполіції та НАЗК. Матеріали перевірки будуть передані НАЗК для того, аби вони оцінили ці дані й прийняли відповідні рішення», - додав Артем Ситник. 

Також керівник НАБУ зазначив, що Сергій Лещенко не вніс у декларацію свою матір, яка прописана за однією адресою з ним, що також є порушенням: «Встановлено, що Лещенко в деклараціях як за 2014-2015 роки вказував в декларації про майно своїм місцем проживання вулицю Турівську в Києві, будь-яких членів сім'ї, які живуть за цією адресою, в декларацію включено не було. В той же час є депозитні рахунки, якими оперувала мати Лещенка, котра теж прописана за цією адресою. У такій ситуації її потрібно було вносити в декларацію та декларувати депозити, записані на її ім'я». 

Нагадаємо, 7 вересня голова Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Назар Холодницький доручив очолюваному ним відомству перевірити на наявність корупційної складової житло депутата від БПП Сергія Лещенка. Він також зазначив, що якщо злочин буде встановлено, «антикорупційними органами буде вжито всіх передбачених законом заходів для притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності».

На своїй сторінці у Facebook Сергій Лещенко публікував заяву, в якій попросив НАЗК та НАБУ зробити відповідну перевірку придбаного ним житла.

Як писав «Детектор медіа», 6 вересня в соціальних мережах почалося гучне обговорення купівлі депутатом від БПП Сергієм Лещенком і його дівчиною Анастасією Топольською квартири в центрі Києва. Активіст Андрій Дзіндзя виклав в Facebook документи, які свідчать про те, що Лещенко купив квартиру вартістю близько 7 мільйонів. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1179
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду