Лікнеп для Володимира Зеленського

Лікнеп для Володимира Зеленського

14 Вересня 2016
6575
14 Вересня 2016
09:00

Лікнеп для Володимира Зеленського

6575
Пояснення якого розраховані лише на телепнів
Лікнеп для Володимира Зеленського
Лікнеп для Володимира Зеленського

Зі скандалом довкола липневого виступу студії «Квартал 95» у Юрмалі відбувається те саме, що й зі ще одним зовсім нещодавнім скандалом: мало не більше за самі факти, довкола яких вони виникли, обурюють пояснення й виправдання, з якими публічно виступають їхні «герої». Пояснення незграбні й недолугі. Такі, що, замість дати вичерпні відповіді, породжують нові й нові запитання. Замість пригасити пристрасті — лише розпалюють їх. Пояснення, розраховані на телепнів, які апріорі сприймуть за чисту монету будь-що, що їм скажуть.

Володимир Зеленський переконує: він та його партнери висміювали не Україну, а її владу. Але ж це неправда, пане Зеленський! Розпочався виступ «Кварталу 95» із того, що глядачам було сказано (сказав це не Зеленський, але навряд чи це був не узгоджений із ним експромт): у Юрмалі — Дні української культури, триватимуть вони чотири дні, бо «у нас культуры теперь осталось всего на четыре дня». І де тут, перепрошую, висміювання влади, а не України?

Тож, даруйте, доводиться пояснювати абеткові речі. Ті, які фаховий сатирик мав би (й має) знати краще за будь-кого іншого. Загальним місцем критики «Кварталу 95» стало констатування: те, що цілком годиться для внутрішньої аудиторії, ніяк не годиться для зовнішньої — й навіть не лише російської. (А Юрмалу й самі латвійці звуть «філією Росії», бо надто багато російських громадян є власниками нерухомості в цьому місті й отже регулярно проводять у ньому свій час.) І мова тут зовсім не про те, щоб не виносити сміття з хати, й не про те, щоб удавати, ніби все в нас гаразд.

Коли я навчався в університеті, був у мене приятель-ямаєць. Чорношкірий. І ми з ним досить часто — під обопільний сміх — кепкували з кольору шкіри та расової належності одне одного. Почув би це хтось сторонній — не сумнівався б: перед ним двоє таких уже расистів, що тавра на обох немає де ставити. Але жодному з нас і на думку не спало би винести ці жарти на сторонню аудиторію. Й от саме з цієї причини: стороння аудиторія просто не змогла би зрозуміти, де жарт, а де не жарт.

От точнісінько так було й у даному разі: стороння щодо України аудиторія не могла, в жодному разі не могла зрозуміти, де гумор, де метафори з гіперболами, а де факти. Адже чому так бурхливо реагує на жарти «Кварталу» українська аудиторія? Бо вона знає контекст. Бо вона може, має можливість порівняти сказане з реальним. От саме з порівняння слів із реальністю й народжується сміх, саме на ньому будується висококласна сатира.

Закордонна аудиторія теж порівнює слова сатириків із українським контекстом — тільки таким, яким володіє або вважає, що володіє. Чи варто роз'яснювати, яким контекстом, найімовірніше, володіє російськомовна аудиторія в Юрмалі — з огляду на сказане дещо вище? І хіба ж не знав пан Зеленський, що його юрмальська аудиторія порівнюватиме його слова з тим, чого не бачила на власні очі, але чимало про це чула від російської пропаганди? Якщо не знав, не давав собі звіту — то це, даруйте, нефахово...

Коли ж аудиторія взагалі не володіє контекстом, вона сприймає всі слова сатириків як доконані факти. Без жодних поправок на ті самі метафори з гіперболами.

Зважаючи на контекст, яким володіє російськомовна аудиторія, змалювання України як «акторки з фільмів для дорослих» лише підтверджувало її, аудиторії, переконаність: у прагненні України до Європи немає жодної іншої мотивації, окрім бажання «продатися», перетворитися на об'єкт задоволення бажань «клятих піндосів та підпиндосників». Але рівно те саме навіює їй і Дмитрій Кисельов!

У цьому була критика влади? Так, критика влади — але така, яка, знову ж, лише підтверджувала російську пропагандистську тезу: мовляв, народ України хоче бути з Росією, й лише «антиконституційна хунта» силоміць тягне країну на Захід. Коли йшлося мало не про повію (а чимало хто зрозумів «акторку з фільмів для дорослих» саме як легкий евфемізм для позначення повії), у сторонньої аудиторії не залишалося сумнівів: «замовником», ініціатором просування України на Захід є саме Захід, а не Україна. Україна лише «віддалася» — точніше, «хунта» її віддала.

«Квартал» висміяв українську владу, а Україну щиро любить? То, даруйте, який-небудь Жириновський теж скаже вам, що любить Україну — бо «на Украине живут русские люди», от тільки «зловісна хунта» буцімто промиває їм мізки й переконує в існуванні українців як окремого народу.

А чим, узагалі-то, відрізняється сатира від гумору? Одним-єдиним: сатирик має на меті вплинути на свідомість аудиторії, змінити її уявлення про те, що її оточує, спонукати до того, щоби люди впливали на об'єкти висміювання та боротися з висміюваними явищами. А тепер запитання: на яку реакцію, висміюючи українську владу, чекав пан Зеленський від присутніх у Юрмалі громадян Росії, громадян Латвії, негромадян Латвії? Щоб вони впливали на українську владу й боролися з її негідними вчинками — й не має значення, реальними, перебільшеними чи удаваними? У який, перепрошую, спосіб? Радше за все, єдине, на що розраховував у даному разі пан Зеленський, — це тупе «ги-ги-ги». А коли так, то це вже ніяка не сатира.

І ще. Хотів того пан Зеленський чи не хотів, прагнув чи не прагнув, але виступ його команди перед російськомовною аудиторією в Юрмалі чимало в кого міг залишити враження, що артисти намагалися реабілітуватися перед Росією. Відновити для себе шлях до російської публіки, російських телеекранів та російських концертних майданчиків.

Чимало років «Квартал 95» працював більше в Росії й для Росії, ніж в Україні й для України. Так само, як і багато інших артистів, що «бороздили просторы» всього колишнього СРСР і для яких і Україна, й Росія, й та сама Латвія були «наша страна». Виглядає так, що й сьогодні Юрмала для Зеленського — це «наша страна», й саме тому йому й на думку не спало скоригувати свій виступ із огляду на закордонну аудиторію. І хоч би яким патріотом він змусив себе свідомо стати протягом останніх двох років, а юрмальський «виступ за Фройдом» показав: його підсвідомість усе ще живе в «нашій страні».

Фото - tv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6575
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду