Полторак звільнив фотографа Муравського з посади радника

Полторак звільнив фотографа Муравського з посади радника

28 Серпня 2016
2892

Полторак звільнив фотографа Муравського з посади радника

2892
Міністр оборони Степан Полторак прийняв рішення звільнити з посади радника міністра на громадських засадах волонтера і фотографа Дмитра Муравського у зв’язку із резонансом навколо його фотографій із зони АТО.
Полторак звільнив фотографа Муравського з посади радника
Полторак звільнив фотографа Муравського з посади радника

Про це йдеться на сайті Міноборони.

Міністерство оборони заявляє, що цінує роботу Дмитра Муравського і неодноразово отримувало від нього якісні, художньо оформлені фото. Водночас, як зазначається, міністерство жодного разу не позиціонувало їх як документальні або як фото реальних бойових дії.

«Дмитро Муравський досить тривалий час за особистою ініціативою як волонтер та фотограф працював у зоні проведення АТО та на полігонах під час навчань. Ним було безкоштовно передано Міністерству оборони України фотобанк, який використовувався для популяризації служби у Збройних Силах, а не як світлини реальних бойових дій», - заявляє відомство.

Дмитром Муравським було запропоновано міністру оборони України створити Інформаційно-координаційний центр, до роботи у якому планувалося залучати на волонтерських засадах фотографів, відеооператорів, художників, режисерів та сценаристів з метою надання їм можливості створювати якісний контент про Збройні Сили. Для організації цієї роботи 16 червня цього року Дмитра Муравського було призначено на посаду радника на громадських засадах, повідомляє оборонне відомство.

«Всі фотографії, навколо яких зараз виник резонанс, відзняті автором до офіційного призначення до Міністерства оборони, та зроблені ним на особистий розсуд. Міністерство оборони не позиціонувало ці світлини як фото реальних бойових дій, та не заявляло про це офіційно — про це казав сам автор. До Міністерства оборони за коментарями ніхто не звертався», - наголошує Міноборони.

Українське оборонне відомство також підкреслює, що у війні з російською агресією Україна завжди дотримувалася принципу безкомпромісної правдивості і прозорості, в тому числі в боротьбі з російською пропагандою.

Нагадаємо, 20 українських фотожурналістів виступили із заявою, у якій попередили, що публікація постановочних фото із зони АТО у якості документальних фотознімків підриває довіру до вітчизняної фотожурналістики.

Фотожурналісти нагадують, що фотографії Дмитра Муравського, на яких начебто зафіксовані драматичні моменти боїв у зоні АТО, зокрема у районі Широкіного під Маріуполем, були опубліковані головредом видання «Цензор.НЕТ» Юрієм Бутусовим у Facebook і передруковані вітчизняними та закордонними ЗМІ.

Журналістів турбувало, що ці кадри видавалися як документальні. Якщо знімки були зроблені для реклами ЗСУ чи промо або пропаганди Міноборони і мають «постановочний» характер,  фото необхідно виділити в окремий альбом і додати відповідний супровідний текст, вважають фотожурналісти.

Вони також попереджали про небезпечніть ситуації для української фотографії в цілому і журналістики, якщо про постановочний характер знімків Дмитра Муравського не буде заявлено.

Серед тих, хто підписали заяву, Сергій Лойко, автор відомої серії фотознімків захисників Донецького аеропорту, Макс Левін, документальний фотограф, знімає для LB.ua, Reuters, Єфрем Лукацький, фотограф агенства Associated Press,  Анатолій Степанов, фотограф, знімає для AFP, Маркіян Лисейко, фотокор «Укрінформу, ЕРА», та інші фотожурналісти, які знімають події на сході України.

22 серпня на «Радіо Свобода» вийшло інтерв’ю з Дмитром Муравським, у якому він зізнався, що наразі є волонтером і не вивчав правил, за яким фото є постановочним.«Я ніколи не хотів бути професійним фотографом чи журналістом, але зараз життя змусило – як волонтер я іноді маю брати камеру в руки. Фотографую на фронті від 2014 року, але ніколи не вивчав правила документального чи постановочного фото», - повідомив він. Водночас він заявив, що фотографії, зроблені у Широкіному, не є постановочними.

На фото - знімок «Перемир’я в Широкиному», що викликав полеміку у професійному середовищі

Фото: Дмитро Муравський

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2892
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду