20 фотожурналістів заявили, що постановочні знімки із зони АТО шкодять документальній журналістиці

20 фотожурналістів заявили, що постановочні знімки із зони АТО шкодять документальній журналістиці

23 Серпня 2016
6298

20 фотожурналістів заявили, що постановочні знімки із зони АТО шкодять документальній журналістиці

6298
Низка фотожурналістів виступила із заявою, у якій попередила, що публікація постановочних фото із зони АТО у якості документальних фотознімків підриває довіру до вітчизняної фотожурналістики.
20 фотожурналістів заявили, що постановочні знімки із зони АТО шкодять документальній журналістиці
20 фотожурналістів заявили, що постановочні знімки із зони АТО шкодять документальній журналістиці

Про йдеться у заяві, яку опублікувало видання LB.ua, під назвою «Заява українських фотожурналістів щодо ситуації з фотографіями Дмитра Муравського».

Фотожурналісти нагадують, що фотографії Дмитра Муравського, на яких начебто зафіксовані драматичні моменти боїв у зоні АТО, зокрема у районі Широкіного під Маріуполем, були опубліковані головредом видання «Цензор.НЕТ» Юрієм Бутусовим у Facebook і наразі передруковуються вітчизняними та закордонними ЗМІ.

«Ці фото видають за документальні кадри бойових дій в зоні АТО. У деяких українських видань, а також у багатьох фотожурналістів виникли підозри щодо справжньості, безумовно, гарних фотографій в контексті стандартів журналістики (правдивість, постановка, колаж, маніпуляція предметами в кадрі і т.д.). Чи не є, часом, ці фото підробкою реальних подій задля видовищності картинки?», - наголошують фотожурналісти, підкреслюючи, що автор фото Дмитро Муравський є радником міністра оборони України.

Підписанти повідомили, що звернулись до автора фото з проханням підтвердження правдивості його «документальних фотографій», а також - вказати мету зйомки таких фото. Якщо знімки зроблені для реклами ЗСУ чи промо або пропаганди Міноборони і мають «постановочний» характер,  фото необхідно виділити в окремий альбом і додати відповідний супровідний текст, вважають фотожурналісти.

Вони також попереджають про небезпечніть ситуації для української фотографії в цілому і журналістики, якщо про постановочний характер знімків Дмитра Муравського не буде заявлено.

«По-перше, це новий стимул для РФ зайвий раз розповісти про те, що українці імітують військові дії. По-друге, пильні авторитетні ЗМІ вже порівнюють ці фото зі стилем подачі інформації Lifenews. По-третє, історія з цими фото може призвести до того, що українське суспільство та авторитетні закордонні медіа частково втратять довіру до української журналістики та фотожурналістики», - йдеться у заяві.

Вони також наголошують, що «єдине, в чому ми зараз виграємо у конфлікті з РФ – це безкомпромісна та правдива подача інформації із зони ведення бойових дій».

«Зважаючи на те, що інтернетом та закордонними медіа тиражується, на наш погляд, неправдива інформація щодо документальності зображень на фотографіях Дмитра Муравського, ми категорично засуджуємо подібні маніпуляції з фото та інформацією», - заявляють підписанти.

Фотожурналісти просять у автора фотознімків Дмитра Муравського вказати причини, мету і обставини, за яких він зняв вищезгадану фотографію з Широкіного та інші фотографії з альбому про війну. Вони також звертаються до Юрія Бутусова з проханням спростувати інформацію, згідно з якою фото Дмитра Муравського подаються як документальна фіксація подій в Широкиному.

«Також просимо ЗМІ встановлювати першоджерело інформації та переконуватися у її правдивості, документальності. Погоджуйте публікацію матеріалів та беріть коментарі у авторів фотографій чи поширюваної інформації», - закликають фотожурналісти.

Серед тих, хто підписали заяву, Сергій Лойко, автор відомої серії фотознімків захисників Донецького аеропорту, Макс Левін, документальний фотограф, знімає для LB.ua, Reuters, Єфрем Лукацький, фотограф агенства Associated Press,  Анатолій Степанов, фотограф, знімає для AFP, Маркіян Лисейко, фотокор «Укрінформу, ЕРА», та інші фотожурналісти, які знімають події на сході України.

Варто нагадати, що 22 серпня на «Радіо Свобода» вийшло інтерв’ю з Дмитром Муравським, у якому він зізнався, що наразі є волонтером і не вивчав правил, за яким фото є постановочним.

«Я ніколи не хотів бути професійним фотографом чи журналістом, але зараз життя змусило – як волонтер я іноді маю брати камеру в руки. Фотографую на фронті від 2014 року, але ніколи не вивчав правила документального чи постановочного фото», - повідомив він.

Водночас він заявив, що фотографії, зроблені у Широкіному, не є постановочними.

«Фото, яке стало популярним після посту Юрія Бутусова, зроблене в селищі Широкине. Події відбувалися в день мого народження, 4 червня, я цей день ніколи не забуду, навіть якщо захочу. Це «крайня» точка, там ведуться активні бойові дії, мінімум 1–2 рази на день вогневий контакт. Говорити про будь-яку постановку – безглуздя. Щоб це зрозуміти, треба там побувати – навіть рухатися складно, не те щоб композицію ставити. 19 серпня я там, до речі, був знову – заступник міністра оборони вручав нагороди бійцям», - сказав Дмитро Муравський.

У відповідь на заяву 20 фотожурналістів Дмитро Муравський написав у своєму Facebook, що вважає заяву колег несправедливою, і переконує, що має всі вихідні файли для надання запитувачам.

«Повернувшись з чергового відрядження з вже рідного Донбасу, побачивши заяву незнайомих професіоналів, мені хотілося запитати у них, - чому ж ви не дочекалися призначеної зустрічі сьогодні у вівторок, що б отримати всі ті вихідні файли, яких так не вистачало? Чому інтерв'ю, взяте у очевидців, під свист куль снайпера, було малопереконливим?», - написав він.

Він заявив, що провів сім місяців у зоні АТО не як фотожурналіст, а знімки робив, аби не бути байдужим до того, що бачить. З іронією Дмитро Муравський повідомив, що «публікує нові постановки з переднього краю».

«Авдіївська промзона два дні тому, де наші доблесні десантники щодня творять свій подвиг», - написав він під новими світлинами.

Водночас заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова закликала дослухатися до доказів Дмитра Муравського. «Шановні друзі фотокореспонденти. Знаю особисто Дмитрий Юрьевич Муравский вже років 20. Останні 1,5 року спілкуємося через його волонтерську роботу для СІМІК. А також через його фото-роботи, які дійсно вражають. Тому дуже прошу вислухати/подивитися на його докази перед тим, як висувати звинувачення», - написала вона.

У свою чергу Олександр Сурков, видавець, який працює в Україні, звинуватив 20 фотожурналістів-підписантів у «неспроможності». «Как выяснилось, сообщество "профессиональных фотографов" воронья слободка еще гаже, чем "тусовка журналистов" и "конвэнты писателей".  В Украине, Карл, 2016 года, они "подписывают коллективные письма"!!! Фото Дмитрий Юрьевич Муравский четко показали всему миру несостоятельность наших "фотографов в законе". Вот их и пучит...», - написав він у своєму Facebook.

Далі «Детектор медіа» публікує текст заяви 20 фотожурналістів повністю:

«Заява українських фотожурналістів щодо ситуації з фотографіями Дмитра Муравського

Ефектні зображення, як-от це фото Дмитра Муравського, опубліковане Юрієм Бутусовим 17.08.2016, набирають популярності в соціальних мережах та передруковуються вітчизняними та закордонними ЗМІ. Ці фото видають за документальні кадри бойових дій в зоні АТО. У деяких українських видань, а також у багатьох фотожурналістів виникли підозри щодо справжньості, безумовно, гарних фотографій в контексті стандартів журналістики (правдивість, постановка, колаж, маніпуляція предметами в кадрі і т.д.). Чи не є, часом, ці фото підробкою реальних подій задля видовищності картинки?

Ми звернулись до автора вищезгаданих фото Дмитра Муравського з проханням підтвердження правдивості його «документальних фотографій» або спростування. Також ми просили вказати мету зйомки таких фото. Наприклад, для реклами ЗСУ чи промо або пропаганди Міноборони, адже Дмитро Муравський є радником міністра оборони України. В разі підтвердження «постановочного» характеру деяких фото – виділити їх в окремий альбом і додати відповідний супровідний текст.

Відтак, виникає небезпечна ситуація для української фотографії в цілому і журналістики зокрема. По-перше, це новий стимул для РФ зайвий раз розповісти про те, що українці імітують військові дії. По-друге, пильні авторитетні ЗМІ вже порівнюють ці фото зі стилем подачі інформації Lifenews. По-третє, історія з цими фото може призвести до того, що українське суспільство та авторитетні закордонні медіа частково втратять довіру до української журналістики та фотожурналістики.

Наголошуємо, що єдине, в чому ми зараз виграємо у конфлікті з РФ – це безкомпромісна та правдива подача інформації із зони ведення бойових дій. Зважаючи на те, що інтернетом та закордонними медіа тиражується, на наш погляд, неправдива інформація щодо документальності зображень на фотографіях Дмитра Муравського, ми категорично засуджуємо подібні маніпуляції з фото та інформацією.

Дмитро Муравський в інтерв’ю виданню “Радіо Свобода” підтверджує справжність таких фотографій таким чином: “Коли почули як виходить міна, то побігли, а хлопці, які нас прикривали, побігли слідом. Ми сховалися за металевими щитами і я подивився назад – один з бійців підвернув ногу і його несли двоє інших. Я не міг втратити такий момент, хоча на мене й кричали, щоб я втікав, і зробив фотографію. І саме в цей момент прилітає міна. Те, що я пережив, мені мабуть ще довго буде снитися, передати це словами неможливо.”

Залишаємо на розсуд читачів оцінку правдивості його слів.

Ми просимо у автора фотознімків Дмитра Муравського пояснити та вказати причини, мету і обставини, за яких він зняв вищезгадану фотографію з Широкіного та інші фотографії з альбому про війну (“БОЛЬ ВОЙНЫ” та інші).

Також звертаємося до Юрія Бутусова з проханням спростувати інформацію, згідно з якою фото Дмитра Муравського подаються як документальна фіксація подій в Широкиному (пост в ФБ 17.08.2016 “Лучшая фотография о войне в Украине 2016 года”).

Також просимо ЗМІ встановлювати першоджерело інформації та переконуватися у її правдивості, документальності. Погоджуйте публікацію матеріалів та беріть коментарі у авторів фотографій чи поширюваної інформації.

Сергій Лойко, фрілансер

Макс Левін, документальний фотограф, знімає для LB.ua, Reuters. Війну на сході України знімає з весни 2014 по сьогодні.

Єфрем Лукацький, фотограф агенства Associated Press

Анатолій Степанов, фотограф, знімає для AFP. Війну на сході України знімає з весни 2014 по сьогодні.

Маркіян Лисейко, фотокор Укрінформу, ЕРА, фотодокументаліст подій на сході з травня 2014 по сьогодні

Стас Козлюк, репортер, пише і знімає для Українського тижня. Висвітлює війну на сході України з літа 2014-го до сьогодні

Сергій Ваганов, фотограф, знімає для ЕРА, УНІАН. Війну на сході України знімає з весни 2014 по сьогодні.

Володимир Шуваєв, фотожурналіст та комерційний фотограф, війну на сході України знімає з весни 2014 року по сьогодні.

Олексій Чернишев, фотограф-фрілансер. Співпрацює з фондом "Повернись живим" та AFP. Війну на сході України знімає з весни 2014 по сьогодні.

Олександр Ратушняк, фотограф-фрилансер, співпрацює з AFP, військові дії на сході України знімав з літа 2014 по літо 2015.

Макс Требухов, фотокорреспондент, знімає для LB.ua, волонтер, парамедик інструктор у складі ПДМШ, війну на сході України висвітлює з 2014 по сьогодні.

Богдан Россинський, фотокореспондент - фрілансер, стрінгер. Окрім інших, співпрацює з музеєм Історії війни. Війну на сході Україні знімає з травня 2014.

Сергій Нужненко, фотокореспондент – фрілансер, знімає для LB.ua і Радіо Свобода.

Олександр Кузьмін, фрілансер, працює для українських та міжнародних агенцій.

Олександр Чекменьов, документальний фотограф.

Сергій Полежака, фотожурналист, війну на сході України знімав в 2014-2015 роках.

Тарас Хлібович, фотограф-фрілансер, колишній прес-офіцер ЗСУ

Андрій Ломакін, фотограф

Іван Богдан, фрілансер, волонтер, знімає війну на сході України з весни 2014 р.

Анатолий Бойко, фотограф газети “Сегодня”, знімає для AFP, війну на сході Україну висвітлює з 2014 року».

На фото - знімок «Перемир’я в Широкиному», що викликав полеміку у професійному середовищі

Фото: Дмитро Муравський

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6298
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду