До 25-річчя Незалежності України в НСЖУ відкриється виставка «Газетна Незалежність»

До 25-річчя Незалежності України в НСЖУ відкриється виставка «Газетна Незалежність»

17 Серпня 2016
1170
17 Серпня 2016
12:20

До 25-річчя Незалежності України в НСЖУ відкриється виставка «Газетна Незалежність»

1170
25 видань, які були знаковими впродовж 25 років незалежної України або розповідають про знакові події, з столичного Музею-архіву преси будуть представлені на виставці «Газетна Незалежність» у Національній спілці журналістів України (НСЖУ).
До 25-річчя Незалежності України в НСЖУ відкриється виставка «Газетна Незалежність»
До 25-річчя Незалежності України в НСЖУ відкриється виставка «Газетна Незалежність»

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Відкриття виставки під кураторством журналіста, історика, головного редактора «Історичної правди»  Вахтанга Кіпіані відбудеться 18 серпня у конференц-залі НСЖУ (Київ, вул. Хрещатик, 27 А) о 12.00.

В рамках заходу, організованого НСЖУ, Музеєм-архівом преси та проектом «Історична правда», також пройде круглий стіл з питань впливу медіа на розвиток української державності, визначальні події в політичному та міжнародному житті. У ньому візьмуть участь журналісти, відомі редактори 90-х років, історики та медіаексперти.

Понад 30 тисяч найменувань газет і журналів, 200 тисяч одиниць, найбільша в світі колекція українського періодичного самвидаву – таким «багатством» володіє Музей-архів преси, створений з ініціативи Вахтанга Кіпіані. Унікальні періодичні видання з України та з-за кордону він збирає вже понад 30 років власними зусиллями та за допомогою волонтерів і ентузіастів.

Спочатку журналістів показував свою колекцію знайомим, представляв на виставках локального характеру – в університетах, на семінарах. Вирішити проблему з приміщенням для Музею-архіву преси допомогла підприємець Оксана Маркарова, надавши вивільнені кімнати банку на вул. Борисоглібській, 3 у Києві.

Найбільше у пана Вахтанга Кіпіані газет з уже незалежної України.  

«У нас відбувся фактично перезапуск газетного середовища. Зараз у кіосках практично немає преси, яка була ще з радянських часів: це "Сільські вісті", "Демократична Україна" (колишня "Радянська Україна"), "Правда Украины" і "Україна молода", що виникла у липні 1991-го як партійна газета.  І все. За ці роки виникли десятки тисяч видань, які пролітали як метелики. Були круті – що мали багато грошей на запуск, а потім тихо чи зі скандалом "помирали". От я намагаюся відстежити всі ці виникнення, зльоти і падіння», - сказав журналіст.

На фото - Вахтанг Кіпіані проводить екскурсію для студентів в Музеї-архіві преси

Фото: з Facebook Музею-архіву преси

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1170
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду