detector.media
17.08.2016 12:20
До 25-річчя Незалежності України в НСЖУ відкриється виставка «Газетна Незалежність»
До 25-річчя Незалежності України в НСЖУ відкриється виставка «Газетна Незалежність»
25 видань, які були знаковими впродовж 25 років незалежної України або розповідають про знакові події, з столичного Музею-архіву преси будуть представлені на виставці «Газетна Незалежність» у Національній спілці журналістів України (НСЖУ).

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Відкриття виставки під кураторством журналіста, історика, головного редактора «Історичної правди»  Вахтанга Кіпіані відбудеться 18 серпня у конференц-залі НСЖУ (Київ, вул. Хрещатик, 27 А) о 12.00.

В рамках заходу, організованого НСЖУ, Музеєм-архівом преси та проектом «Історична правда», також пройде круглий стіл з питань впливу медіа на розвиток української державності, визначальні події в політичному та міжнародному житті. У ньому візьмуть участь журналісти, відомі редактори 90-х років, історики та медіаексперти.

Понад 30 тисяч найменувань газет і журналів, 200 тисяч одиниць, найбільша в світі колекція українського періодичного самвидаву – таким «багатством» володіє Музей-архів преси, створений з ініціативи Вахтанга Кіпіані. Унікальні періодичні видання з України та з-за кордону він збирає вже понад 30 років власними зусиллями та за допомогою волонтерів і ентузіастів.

Спочатку журналістів показував свою колекцію знайомим, представляв на виставках локального характеру – в університетах, на семінарах. Вирішити проблему з приміщенням для Музею-архіву преси допомогла підприємець Оксана Маркарова, надавши вивільнені кімнати банку на вул. Борисоглібській, 3 у Києві.

Найбільше у пана Вахтанга Кіпіані газет з уже незалежної України.  

«У нас відбувся фактично перезапуск газетного середовища. Зараз у кіосках практично немає преси, яка була ще з радянських часів: це "Сільські вісті", "Демократична Україна" (колишня "Радянська Україна"), "Правда Украины" і "Україна молода", що виникла у липні 1991-го як партійна газета.  І все. За ці роки виникли десятки тисяч видань, які пролітали як метелики. Були круті – що мали багато грошей на запуск, а потім тихо чи зі скандалом "помирали". От я намагаюся відстежити всі ці виникнення, зльоти і падіння», - сказав журналіст.

На фото - Вахтанг Кіпіані проводить екскурсію для студентів в Музеї-архіві преси

Фото: з Facebook Музею-архіву преси

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY