Україна повністю переходить на систему ProZorro

Україна повністю переходить на систему ProZorro

1 Серпня 2016
1782
1 Серпня 2016
12:15

Україна повністю переходить на систему ProZorro

1782
З 1 серпня в Україні завершується повний перехід на електронні публічні закупівлі через систему ProZorro
Україна повністю переходить на систему ProZorro
Україна повністю переходить на систему ProZorro

Про це йдеться на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Відтепер всі тендери, які перевищують порогові значення (від 200 тис для товарів і послуг і від 1,5 млн грн – для робіт), повинні проводитись через ProZorro.

Як повідомляється, з квітня всі свої надпорогові тендери перевели центральні органи влади, великі державні підприємства і природні монополісти. А тепер використовувати ProZorro зобов’язані також місцеві органи влади, комунальні підприємства та ініші організації, які використовують кошти платників податків.

«Державний замовник (орган влади, державне чи комунальне підприємство) повинен завантажувати в ProZorro тендерні заявки, оголошуючи таким чином закупівлю. Далі він відповідає на питання постачальників і проводить в електронній системі аукціон чи іншу процедуру, передбачену Законом «Про публічні закупівлі». Після визначення переможця, замовник зобов’язаний також завантажити в систему текст договору з постачальником. А завдяки інтеграції з порталом Є-Data і проектом .007, віднедавна в ProZorro також можна відслідкувати ще й оплату договору, якщо вона здійснюється Державним казначейством», - зазначено на сайті.

Що стосується так званих допорогових закупівель, то використання в ProZorro для них є добровільним.

«Система працювала в пілоті саме на допорогових закупівлях, і довела свою надзвичайну ефективність: за рік пілотного проекту в ProZorro сума економії склала більше мільярда гривень (загальна сума економії на сьогодні сягнула 2.6 млрд грн). Тому ми закликаємо всіх сумлінних державних замовників використовувати ProZorro ще і на допорогах. Це легко, зручно і вигідно», - підкреслив заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

Як повідомляє відомство, досвід першої хвилі переходу в ProZorro доводить, що жодних перешкод чи труднощів із запровадженням електронної системи для замовників не існує. Навпаки, використання електронної системи значно спрощує процедури закупівель.

«За півтора року команда ProZorro провела понад 250 навчальних заходів в рамках найбільшої в держсекторі навчальної програми. Ми успішно запустили онлайн-курс на безкоштовній платформі Prometheus, створили спеціальний інформаційний сайт для замовників. Тож всі вони мали можливість вивчити принципи побудови системи і правила роботи з нею», - зазначив пан Нефьодов.

Основою для реалізації навчальної програми в ProZorro залишається ДП «Зовнішторгивдав». Днями підприємство змінює свою назву на ДП «Прозорро».

Нагадаємо, сайт «Тексти.org.ua» («Агенції журналістики даних») відновив веб-аплікацію, яка дозволяє шукати інформацію по базі даних держзакупівель. На сайті дані про всі закупівлі з 2008 року – майже 800 тисяч контрактів на два трильйони гривень

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1782
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду