30-кілометрова зона в АТО покрита сьогодні російськими телеканалами - Сюмар

30-кілометрова зона в АТО покрита сьогодні російськими телеканалами - Сюмар

14 Червня 2016
1728
14 Червня 2016
11:06

30-кілометрова зона в АТО покрита сьогодні російськими телеканалами - Сюмар

1728
Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар закликала народних депутатів підтримати заходи із забезпечення 30-кілометрової зони в АТО сигналом українських радіостанцій і телеканалів.
30-кілометрова зона в АТО покрита сьогодні російськими телеканалами - Сюмар
30-кілометрова зона в АТО покрита сьогодні російськими телеканалами - Сюмар

Про це Вікторія Сюмар сказала з трибуни Верховної Ради у вівторок, 14 червня, повідомляє «Українська правда».

Вона розповіла про виїзне засідання парламентського Комітету з питань свободи слова в Донецьку та Луганську області.

«Ціла 30-кілометрова зона в АТО покрита сьогодні російськими телеканалами, і там немає українських сигналів. Ми ходили по людях і запитували, чи знають люди в зоні АТО, хто з ким воює і хто їх обстрілює. Знаєте, що нам відповідали? Нам відповідали: ну, це, напевно "Айдар" воює зі Збройними силами України. А знаєте, чому вони так думають? Тому що їм це показує "Росія-24", тому що іншого – українського – сигналу там немає», – заявила Вікторія Сюмар.

За її словами, нерідко єдина інформація з українських ЗМІ потрапляє до місцевих мешканців через гучномовці. «Але там є українські патріоти, там є керівники сіл, які посеред села, де базари, ставлять гучномовці – такі, як під час Другої світової війни. Уявляєте собі?», – розповіла депутат.

Вікторя Сюмар повідомила: «Ми вчора зустрілися з керівниками радіостанцій і телеканалів – вони дадуть український контент, ми спробуємо завести туди кабель, щоб там був український сигнал».

«Але в мене, колеги, питання до нас із вами: а що ми тут робимо для цих людей, які щоденно потерпають від обстрілів», – сказала вона.

Депутат зазначила, що лише цієї ночі бойовики 40 разів обстрілювали українських військових із мінометів артилерії.

«Що ви вночі сьогодні робили, скажіть? Ви спокійно спали? А вони 40 разів зазнавали артилерійських обстрілів. Що вони зараз зранку роблять? Вони стоять на блокпостах і виконують накази керівників, ризикуючи своїм життям. А ви ходите по залу, ви нікого не слухаєте, ви один одного не чуєте», – заявила Вікторія Сюмар.

«Так війни не виграються. Там йде війна, а ми з вами тут займаємося війнушками: хто з нас красивіше один одного опустить. Там чоловіки, які думають про те, як їм втримати Авдіївку і полігон, який завойовано там, – а ви думаєте, як вам у четвер полетіти в Париж на футбол», – обурилася вона.

Згодом депутат Сергій Мельничук заявив, що деякі українські ЗМІ також паплюжили «Айдар» і йшли на поводу у дезінформаторів. Також, за його словами, деякі політики влаштовували «втіхи» на Донбасі, а тепер влаштовують «втіхи» у Верховній Раді, блокуючи трибуну.

Нагадаємо, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики провів виїзне засідання на Донбасі. Делегація відвідала міста Северодонецьк,Лисичанськ, Слав’янськ, Краматорськ, Світлогорськ, а також населені пункти так званої «сірої зони» Щастя, Попасна, Станиця Луганська, Золоте,проінспектувала ситуацію з зведенням нової вежі на горі Карачун. Народні депутати змогли поспілкуватися з мешканцями і пересвідчитися, сигнал яких телерадіоканалів доходить до «сірої зони». Приміром, жителі Станиці Луганської на своїх екранах бачать як українські, так і російські телеканали, так само можна почути і українські, і російські радіостанції.

Заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації (ОВЦА) Юрій Клименко заявив членам Комітету свободи слова та ЗМІ, що область планує самостійно побудувати телевежу для забезпечення українського мовлення в регіоні, бо від центральних органів влади не може отримати допомогу через усілякі бюрократичні перепони. За його словами інформаційна безпека не менш важлива, ніж соціальна.

Читайте також на «Детектор медіа» репортаж «Як нардепи з’їздили на Донбас. «Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики вперше за багато років провів виїзне засідання – на Донбасі. Побачене й почуте депутатам не сподобалося. І тепер члени комітету збираються ініціювати рішення РНБО та кадрові зміни», - пише оглядач Світлана Остапа.

На фото - під час виїзного засідання

Фото: Світлана Остапа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1728
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду