Союз журналістів Москви назвав санкції проти керівників російських пропагандистських ЗМІ «війною проти журналістів»

Союз журналістів Москви назвав санкції проти керівників російських пропагандистських ЗМІ «війною проти журналістів»

1 Червня 2016
1344
1 Червня 2016
19:12

Союз журналістів Москви назвав санкції проти керівників російських пропагандистських ЗМІ «війною проти журналістів»

1344
Союз журналістів Москви (СЖМ), який очолює головний редактор газети «Московский комсомолец» Павло Гусєв, що потрапив українського до санкційного списку російських керівників пропагандистських ЗМІ, виступив із закликом до міжнародних організацій «дати оцінку деструктивним діям українського президента та його команди щодо журналістів».
Союз журналістів Москви назвав санкції проти керівників російських пропагандистських ЗМІ «війною проти журналістів»
Союз журналістів Москви назвав санкції проти керівників російських пропагандистських ЗМІ «війною проти журналістів»

Текст заяви опубліковано на сайті СЖМ.

Союз журналістів Москви об’єднав у своїй заяві в одному ряду події в Україні різного часу: наприклад, загибель людей на Майдані, відключення російських телеканалів і позбавлення акредитації російських медійників-пропагандистів.

«Бурхливий розвиток політичних подій на Україні в 2013-2014 роках викликали підвищену увагу з боку недійної спільноти російської столиці. Ще в грудні 2013 року Союз журналістів Москви, Асоціація ветеранів журналістики СЖМ направили на адресу українських колег звернення, в якому висловили заклопотаність подіями, що відбуваються на Україні.

Союз журналістів Москви постійно виступав із заявами, закликають українську владу вирішувати назрілі проблеми мирним шляхом, забезпечити безпеку журналістів, які виконують свій професійний обов'язок, припинити відключення російськомовних телеканалів, не обмежувати свободу інформації і слова, не позбавляти працівників ЗМІ акредитації. Ескалація насильства, загибель людей на Майдані, переслідування, затримання і обстріли російських журналістів, які висвітлюють події на території України, викликали реальну заклопотаність за долю незалежної братньої держави», - йдеться у заяві.

СЖМ також згадує про загибель в зоні АТО російських співробітників ЗМІ Ігоря Корнелюка, Антона Волошина, Андрія Стеніна і  Анатолія Кляна, яка «особливо вразила столичне журналістське співтовариство». Як відомо, російські журналісти потрапили на територію України і в зону АТО нелегальним шляхом та не мали акредитації.

СЖМ також вважає введення санкцій проти керівників пропагандистських ЗМІ Росії, які ведуть антиукраїнську пропаганду, «утисками російських журналістів».

«Утиски російських журналістів владою України з особливою силою проявилися з оприлюднення у вересні 2015 року главою держави Петром Порошенко політичних санкцій, коли в списку юридичних «персон нон-грата» виявилися, зокрема, телекомпанії НТВ і «Первый канал», телеканали «РТР-Планета» та Росси-24. Потрапили туди і медійні діячі: глави холдингу «Красная звезда» Олексій Піманов, головний редактор журналу «Эксперт» Валерій Фадєєв, гендиректор МІА «Россия сегодня» Дмитро Кисельов і інші керівники ЗМІ Росії, а також співробітники британської мовної корпорації Бі-бі-сі», - йдеться у заяві СЖМ.

«Я вважаю, що це політичний і державний бєспрєдєл, коли йде війна проти журналістів. Так, існують розбіжності на політичному рівні, є ненависть до російських політиків і компаній, але журналісти - це зовсім інша професія», -  заявив голова СЖМ Павло Гусєв, який теж потрапив до санкційного списку в Україні.

СЖМ також вважає, що оприлюднення сайтом «Миротворец» списків українських та іноземних журналістів, що отримували «акредитацію» в «ДНР», є продовженням санкцій. При цьому не згадується, що у списку «Миротворця» є журналісти українських ЗМІ.

«На Україні не обмежилися введених санкцій. У травні 2016 року на українському сайті «Миротворец» були опубліковані персональні дані п'яти тисяч журналістів з Росії та інших країн, які висвітлюють події в Україні. Тим самим під загрозу потрапили життя і здоров'я працівників ЗМІ. Ці дії - пряме порушення міжнародних прав і свобод журналістів, які неупереджено і об'єктивно висвітлюють ситуацію на Україні, нехтування норм і правил Європейської конвенції прав людини, що абсолютно неприйнятно в цивілізованій державі, якою є Україна», - йдеться у заяві.

СЖМ звертається до керівників Міжнародної Федерації журналістів, до Парламентської асамблеї Ради Європи, до Національної спілки журналістів України, до представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ з проханням «дати оцінку деструктивним діям українського президента і його команди щодо журналістів, які висвітлюють події в Україні», і сподіваються, що «вони вживатимуть всіх необхідних заходів для того, щоб при виконанні професійних обов'язків працівників ЗМІ чи то на Україні або в будь-якій точці світу неухильно дотримувалися міжнародні права і свободи журналістів».

Варто зазначити, що новину про заяву СЖМ опублікувало російське інформагентство ТАСС під заголовком «Союз журналістів Москви засудив переслідування представників іноземних ЗМІ на Україні».

Нагадаємо, головний редактор газети «Московский комсомолец» (МК) Павло Гусєв заявив, що юристи видання розглядають можливість подання судового позову щодо ведучого «Вестей недели» Дмитра Кисельова. В інтерв’ю російському виданню він також назвав Кисельова «моральним виродком».

27 травня Президент України Петро Порошенко підписав указ, що забороняє 17 керівникам провідних російських ЗМІ в'їзд в Україну до 31 грудня 2017 року.  Указ щодо санкцій проти керівників пропагандистських ЗМІ набув чинності вчора, 31 травня. 

До переліку увійшли гендиректор «Первого канала» Костянтин Ернст, головний редактор сайту Novorus.info Андрій Сурков, власник холдингу «Правда.Ру» Вадим Горшенін, генеральний директор інформаційного агентства ТАСС Сергій Міхайлов, колишній гендиректор телеканалу LifeNews Ашот Габрелянов, головний редактор телеканалу «Россия сегодня» Маргарита Симоньян та інші. Тим самим указом Президент україни зняв санкції проти 29 іноземних, в тому числі російських журналістів, які були введені у вересні 2015 року.

Після цього головний редактор газети «Московский комсомолец» Павло Гусєв і головний редактор газети «Комсомольская правда» Володимир Сунгоркін заявили, що здивовані, що їх імена потрапили в персональний список санкцій, який ввів Президент України Петро Порошенко.

На фото - Павло Гусєв

Фото: ridus.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1344
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду