Нацрада оголосила попередження телеканалу «Україна» через серіал «Не зарікайся»

Нацрада оголосила попередження телеканалу «Україна» через серіал «Не зарікайся»

28 Квітня 2016
5673
28 Квітня 2016
15:34

Нацрада оголосила попередження телеканалу «Україна» через серіал «Не зарікайся»

5673
28 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу «Україна» через трансляцію серіалу «Не зарікайся», знятого на замовлення каналу пов'язаним з ним продакшном Front Cinema
Нацрада оголосила попередження телеканалу «Україна» через серіал «Не зарікайся»
Нацрада оголосила попередження телеканалу «Україна» через серіал «Не зарікайся»

Відповідне рішення Нацрада ухвалила за результатами позапланової перевірки каналу, призначеної після скарг глядачів і громадськості. За попередження проголосували всі семеро присутніх членів Нацради одноголосно.

На думку скаржників, які зверталися до Нацради, цей серіал розпалює міжнаціональну ворожнечу. Перевірка Нацради зафіксувала трансляцію випусків серіалу, на який телеканал має чинне прокатне посвідчення.

У результаті аналізу контенту серії № 66 серіалу «Не зарікайся» Нацрада знайшла підтвердження слів скаржників: вона зафіксувала цитати про «хунту криваву», про «київських олігархів», які мають залишити Донбас у спокої.

У своєму рішенні Нацрада констатувала порушення телеканалом «Україна» таких норм закону «Про телебачення і радіомовлення»: абзац 8 частини 2 статті 6 (трансляція програм, що можуть завдати шкоди дітям), абзац 13 частини 2 статті 6 (поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси осіб, посягає на честь і гідність осіб). За це каналу оголошено попередження та вказано на неприпустимість порушення в подальшому.

Голова Нацради Юрій Артеменко та його перший заступник Ольга Герасим'юк

Також Нацрада вирішила звернутися до Служби безпеки України з проханням дати оцінку серіалу на предмет наявності ознак кримінального правопорушення.

Крім цього регулятор у своєму рішенні наголосив на важливості соціальної відповідальності медіа під час АТО та рекомендував каналу «Україна» уникати показу телепродуктів, які можуть спричинити розкол суспільства, розвалювання ворожнечі, образити почуття громадян.

У своєму рішенні Нацрада послалася на експертний висновок Любові Найдьонової щодо психологічного впливу серіалу; на рішення Незалежної медійної ради, яка не знайшла порушень законодавства, але вважає, що медіа мають утриматися від створення художніх творів на такі конфліктно чутливі теми; на окрему думку членів Незалежної медійної ради, які вбачають у серіалі порушення; на рішення Громадської ради при Нацраді, яка не вбачає порушень законодавства; на експертні висновки двох установ, надані телеканалом «Україна».

У мотивувальній частині рішення Нацради йдеться про те, що верховенство права не обмежується лише законодавством, а включає й норми моралі, які відображені в Конституції України.

«Ви ступили на мінне поле, почавши знімати цей серіал», - сказав член Нацради Олександр Ільяшенко. А голова Нацради Юрій Артеменко пригадав, що під час війни у В’єтнамі в США був спеціальний закон, як знімати фільми й серіали.

На засіданні Нацради пояснення щодо змісту серіалу висловили представники телеканалу «Україна» і продакшну Front Cinema (Євген Лященко, Євген Буцан, Тетяна Гнєдаш).

Сценаристка «Не зарікайся» Тетяна Гнєдаш та гендиректор «Медіа Групи Україна» Євген Лященко

Із закидами до творців серіалу виступили голова Держкіно Пилип Іллєнко, народний депутат Андрій Тетерук, четверо бійців АТО, п’ятеро представників громадянського руху «Відсіч» (у тому числі – двоє вже колишніх членів Експертної комісії Держкіно Сергій Оснач і Олексій Курінний, які в меншості голосували за заборону серіалу).

Голова Держкіно Пилип Іллєнко (праворуч)

Натомість на підтримку каналу «Україна» виступили заступник генерального директора каналу СТБ Анатолій Максимчук і співвласник групи компаній Film.ua Сергій Созановський.

Членів Експертної комісії Держкіно, які голосували проти заборони серіалу, членів Незалежної медійної ради та Громадської ради при Нацраді, які не вбачають порушення законодавства в серіалі, на засідання не запрошували. Втім, голова Нацради Юрій Артеменко поінформував про суть ухвалених радами рішень.

Також пан Артеменко зачитав висновки експертів Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності та Київського міського експертно-криміналістичного центру (на користь творців серіалу) та заступниці директора з наукової роботи Інституту соціальної та політичної психології НАПН України Любові Найдьонової (не на користь серіалу).

Нардеп Андрій Тетерук (праворуч)

Нагадаємо, у квітні в соцмережах вибухнув скандал через показ на каналі «Україна» серії № 66 серіалу «Не зарікайся» виробництва продакшну Front Cinema на замовлення телеканалу «Україна». На думку деяких глядачів, в одній із серій нібито позитивно зображують терористів і російські гібридні війська в Донбасі. Бійців Збройних сил України і представників української влади в одній із серій називають «украми», «купкою фашистів», «кривавої хунтою». Крім того, в соцмережах критикували також суть серії, де українка бере в заручники маленьку дитину, вимагаючи за нього повернути їй сина.

21 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначилапозапланову перевірку каналу «Україна» на підставі масових скарг громадян на серіал «Не зарікайся». Нацрада також звернулася по експертну думку до Незалежної медійної ради та Громадської ради при Нацраді.

26 квітня Незалежна медійна рада більшістю голосів визнала відсутність порушень законодавства України, а саме норм ч. 2 ст. 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та ст. 15 і 15-1 Закону України «Про кінематографію» при трансляції 66-ї серії телесеріалу «Не зарікайся» телеканалом «Україна». Водночас, Незалежна медійна рада вважає, що медіа могли б утриматися від художнього зображення відповідних подій на Донбасі до закінчення гострої напруги в конфлікті.

Громадська рада при Нацраді також не знайшла порушень закону в серіалі «Не зарікайся».

Тим часом Держкіно зібрало засідання Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів з метою переглянути прокатне посвідчення, видане каналу «Україна» на серіал «Не зарікайся». 18 квітня Експертна комісія Держкіно більшістю голосів проголосувала проти скасування прокатного посвідчення в серіалу «Не зарікайся». На думку більшості членів Експертної комісії, в серіалі відсутні порушення норм законодавства та етичних стандартів, тож його не потрібно забороняти.Відеорепортаж із засідання Експертної комісії дивіться на «Відеотеці».

Не згодний з таким рішенням Експертної комісії голова Держкіно Пилип Іллєнко заявив, що вирішив припинити повноваження нинішнього складу Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів та сформувати новий її склад. Медійні експерти назвали це рішення антидемократичним. Повноваження складу Експертної комісії було припинено 21 квітня наказом Держкіно № 71. До 29 квітня Держкіноприймає пропозиції щодо кандидатур членів оновленої прокатної комісії.

Члени Експертної комісії Оксана Волошенюк і Георгій Черков у своїх колонках для «Детектора медіа» детально пояснили, чому вони голосувала проти заборони цього серіалу.

«Детектор медіа» також опублікував дві різні точки зору на скандальний серіал – Юрія Луканова, Ольги Лень та Сергія Оснача.

Фото - Олексій Темченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5673
Читайте також
28.04.2016 15:34
Елена Васильева, для Tsn.ua
1 851
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду