Громадські організації обурені спробою загальмувати створення суспільного мовлення. ЗАЯВА

Громадські організації обурені спробою загальмувати створення суспільного мовлення. ЗАЯВА

22 Квітня 2016
3595
22 Квітня 2016
13:33

Громадські організації обурені спробою загальмувати створення суспільного мовлення. ЗАЯВА

3595
Громадські організації в спільній заяві висловили обурення черговою спробою загальмувати реформу суспільного мовлення.
Громадські організації обурені спробою загальмувати створення суспільного мовлення. ЗАЯВА
Громадські організації обурені спробою загальмувати створення суспільного мовлення. ЗАЯВА

Заяву підписали громадські організації Центр демократії та верховенства права, Інститут масової інформації, ГО «Детектор медіа», Фундація «Суспільність», «Інтерньюз-Україна», «Львівський медіафорум», «Право на правду», а також Школа журналістики УКУ.

У заяві йдеться про звернення пленуму Національної спілки журналістів України (НСЖУ) до прем’єр-міністра України щодо звільнення Зураба Аласанії з поста генерального директора Національної телекомпанії України (НТКУ).

«Адресні звинувачення, що висуваються саме в бік керівника НТКУ, не лише не ґрунтуються на фактичному стані справ в ході реформи суспільного мовлення, але і підтверджують декларативність заяв про підтримку реформи суспільного мовлення з боку НСЖУ», - йдеться у заяві.

Громадські організації також нагадують, що з грудня 2015 року  ДП «Укртелефільм» заблокувало реформу, не допускаючи до своїх фінансово-господарських документів перевіряючі державні установи.

«Саботаж з боку ДП “УСТФ “Укртелефільм” став предметом кількох засідань парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, що призвело до появи в парламенті законопроекту №4232 щодо зміни порядку приєднання цього підприємства і розблокування реформи», - йдеться у заяві.

Автори заяви також наголошують, що лише фіналізація реформи може забезпечити рівень фінансування, передбачений законом про суспільне телерадіомовлення.

«Водночас, елементарне небажання розібратися у сутності суспільного мовлення, страх і саботаж змін є чи не найголовнішим фактором, що гальмує реформу», - стверджують автори заяви.

Громадські організації закликають Кабінет міністрів України доручити профільним Міністерствам забезпечити перевірку і видачу документів ДП «Укртелефільм», а народних депутатів України - якнайшвидше ухвалити законопроект №4232 щодо зміни порядку приєднання «Укртелефільму».

«Ми наголошуємо, що реформа суспільного мовлення є ключовою реформою в медіа-сфері. І саме завдяки зусиллям керівництва НТКУ реформа реалізується попри всі фактичні і штучно створені перешкоди. Ми наголошуємо, що саме обрання Правління Національної суспільної телекомпанії України буде яскравою і неупередженою оцінкою діям Зураба Аласанії», - йдеться у заяві.

Далі «Детектор медіа» публікує заяву повністю:

«ЗАЯВА

Ми, громадські організації Центр демократії та верховенства права, Інститут Масової Інформації, ГО «Детектор медіа», Фундація «Суспільність», «Інтерньюз-Україна» висловлюємо обурення черговою спробою загальмувати реформу суспільного мовлення.

Так, 21 квітня 2016 року відбувся пленум Національної спілки журналістів України, який затвердив від імені НСЖУ  звернення до Прем’єр-міністра України щодо звільнення Зураба Аласанії з поста генерального директора Національної телекомпанії України (об’єднаної). Основна мотивація дій НСЖУ, як пояснила секретар спілки —  “невиконання трудових обов’язків, зокрема щодо допущення заборгованостей заробітної плати”, “неналежна реалізацію редакційної політики телекомпанії”.

Адресні звинувачення, що висуваються саме в бік керівника НТКУ, не лише не ґрунтуються на фактичному стані справ в ході реформи суспільного мовлення, але і підтверджують декларативність заяв про підтримку реформи суспільного мовлення з боку НСЖУ.

З моменту затвердження постанови Кабінетом Міністрів України у серпні 2015 року розпочався надзвичайно складний процес формування об’єднаної телерадіокомпанії, що стане базою для майбутнього суспільного мовника. В процесі перетворення усім залученим сторонам доводиться вирішувати масу юридичних і фінансово-господарських питань. Паралельно, відповідно до вимог закону тривав процес обрання Наглядової ради НСТУ, а також розпочатий процес пошуку і ліцензування частот для організації фм-мовлення для Українського радіо. Адже закон зобов’язує державу забезпечити суспільного мовника мінімум 3 загальноукраїнськими фм-хвилями і 2 загальнонаціональними телеканалами.

З грудня 2015 року Державне підприємство “Українська студія телевізійних фільмів “Укртелефільм” заблокувало реформу не допускаючи до своїх фінансово-господарських документів жодну уповноважену перевіряючу державну установу. Саботаж з боку ДП “УСТФ “Укртелефільм” став предметом кількох засідань парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, що призвело до появи в парламенті законопроекту №4232 щодо зміни порядку приєднання цього підприємства і розблокування реформи.

В лютому-березні 2016 року керівництвом НТКУ вжиті всі заходи щодо розблокування державного фінансування, а насамперед заробітних плат працівників НТКУ і її регіональних дирекцій. Утім, відсутність коштів на закупівлю контенту через недофінансування з боку держави не може не впливати на програмне наповнення каналу. Лише фіналізація реформи може забезпечити рівень фінансування, передбачений законом про суспільне телерадіомовлення. Водночас, елементарне небажання розібратися у сутності суспільного мовлення, страх і саботаж змін є чи не найголовнішим фактором, що гальмує реформу.

Ми вважаємо неприпустимими заяви, які під гучними гаслами діалогу і порозуміння приховують амбіції окремих осіб.

Ми також вважаємо відвертою маніпуляцією і проявом елементарної некомпетентності заклики політиків і громадських діячів щодо виділення в окрему структуру Національного радіо. Такі заклики є прямим доказом не лише необізнаності про наявну систему державних мовників, але і свідчать про приховані інтереси лобістів цього питання.

Ми обурені штучним затягуванням реформи суспільного мовлення, яке понад 10 років є зобов'язанням України перед Радою Європи, а також умовою реалізації угоди Україна-ЄС.

Ми закликаємо Кабінет міністрів України доручити профільним Міністерствам забезпечити у тому числі з необхідною підтримкою з боку силових органів  перевірку і видачу документів ДП “УСТФ “Укртелефільм”, а також забезпечити належне ведення відкритих досудових проваджень.

Ми звертаємося до народних депутатів України Якнайшвидше ухвалити законопроект #4232 щодо зміни порядку приєднання "Укртелефільму".

Ми наголошуємо, що реформа суспільного мовлення є ключовою реформою в медіа-сфері. І саме завдяки зусиллям керівництва НТКУ реформа реалізується попри всі фактичні і штучно створені перешкоди. Ми наголошуємо, що саме обрання Правління Національної суспільної телекомпанії України буде яскравою і неупередженою оцінкою діям Зураба Аласанії».

Нагадаємо, 21 квітня пленум НСЖУ звернувся до до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з ініціативою звільнення гендиректора НТКУ Зураба Аласанії.  У зверненні зокрема йдеться про те, що телеканал «UA:Перший»  зараз у центрі реформ, до нього прикута увага громадськості, медіа, європейських експертів, але не глядачів. Доповідач з цього питання секретар НСЖУ Сергій Омельчук зазначив, що у каналу дуже низький рейтинг і за показниками він перемістився з 6-го місця в кінець таблиці.

Юрисконсульт та секретар НСЖУ Тетяна Котюжинська зазначила, що Рада Європи виділила кошти для того, щоб керівництво НТКУ об’їхало регіональні ТРК і вислухало людей, як вони бачать реформу суспільного.

«Вони проїхалися в Харків, Житомир, Дніпропетровськ, Кіровоград. Що люди від них почули? Це питання про майно і звинувачення, які ви погані, як вас всіх треба розігнати. І до цього часу нічого не запропоновано: ні умови конкурсів чи атестацій. Це не те, що Зураба призначили вчора, а це вже два роки. Що стосується звільнень, то на всі ТРК прийшов лист, що треба скоротити від 30-ти до 50%. Тому ми звертаємося до Гройсмана, щоб ініціювати звільнення Зураба Аласанії  у зв’язку з невиконанням трудових обов’язків, зокрема щодо допущення заборгованостей заробітної плати, неналежну реалізацію редакційної політики телекомпанії. Та оголосити прозорий конкурс на цю посаду для проведення реорганізації НТКУ відповідно до закону. Наголошую, що ми прагнемо реформування, а не знищення», – зазначила вона.

Присутні секретарі НСЖУ та члени НСЖУ з правом голосу більшістю голосів (один проти, двоє утрималися) підтримали це звернення із зауваженням.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3595
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду