Роскомнагляд блокує «Українську правду» за невидалення публікації із заявою Чубарова

Роскомнагляд блокує «Українську правду» за невидалення публікації із заявою Чубарова

15 Лютого 2016
1323
15 Лютого 2016
10:29

Роскомнагляд блокує «Українську правду» за невидалення публікації із заявою Чубарова

1323
Російська Федеральна служба з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляд) «обмежила доступ» на території Росії до інтернет-видання «Українська правда» услід за блокуванням інших українських новинних сайтів ЛІГА.net, «РБК-Україна», «Апостроф» .
Роскомнагляд блокує «Українську правду» за невидалення публікації із заявою Чубарова
Роскомнагляд блокує «Українську правду» за невидалення публікації із заявою Чубарова

Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва-Боровик підтвердила «Детектору медіа», що редакція «Української правди» отримала повідомлення Роскомнагляду про «обмеження доступу до інформаційного ресурсу» на території РФ через новину про заяву глави Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, опубліковану 1 квітня 2015 року. За її словами, редакція «УП» відмовилася видаляти новину на вимогу Роскомнагляду.

Раніше Роскомнагляд надіслав відповідний лист на адресу Google, зобов'язавши його повідомити про вимогу вилучення новини «Українській правді». При цьому російська служба, що здійснює цензуру в інтернеті, посилається на вимогу Генеральної прокуратури РФ і заявляє, що новина повинна бути негайно видалена як така, що начебто містить заклики до масових заворушень та екстремізму. Мова йде про новину від 1 квітня 2015 року «Україні належить готуватися до відкритої війни з Росією – Чубаров», де глава Меджлісу зробив прогноз подальшого розвитку українсько-російських стосунків. Він висловив переконання, що у будь-якому разі Україні варто готуватися до найгіршого сценарію – відкритого конфлікту з РФ.

Севгіль Мусаєва-Боровик заявила «Детектор медіа», що редакція «Української правди» не буде виконувати цензурні вимоги російської служби, тому що новина про заяву Рефата Чубарова не містить «закликів до екстремізму». Як нагадує «УП», у Росії діють закони, за якими за два подібних «порушення» доступ до інформаційних ресурсів  може бути повністю заблоковано. 

У відповідь Роскомнагляд надіслав повідомлення від 13 лютого, у якому вказано, що доступ до ресурсу обмежується «в інформаційно-телекомунікаційних мережах, в тому числі мережі інтернет, на підставі вимоги Генпрокуратури РФ від 30.09.2015» через повідомлення, яке «містить заклики до масових безладів, здійснення екстремістської діяльності, участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку». 

Згідно з повідомленням, протягом доби провайдер хостингу «Української правди» повинен виконати вимоги Роскомнагляду. Головна редакторка видання повідомила «Детектор медіа», що зараз редакція перевіряє, що сайт зблоковано на території Росії.

Нагадаємо, у січні 2016 року Російська Федеральна служба з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляд) заборонила на території РФ доступ до сайту ЛІГА.net начебто за «заклики до здійснення екстремістської діяльності».

Того ж місяця під повне блокування Роскомнагляду потрапив сайт українського інформагентства «РБК-Україна». Видання зазначає, що покарання було введене через матеріал «"Путін помер": торішній кліп знову актуальний», розміщеному на порталі «РБК-Україна Styler». Водночас офіційний представник Роскомнагляду Вадим Ампелонський у коментарі російському інформагентству RNS назвав іншу причину блокування сайту «РБК-Україна» - нібито за заклики до війни з Росією.

9 лютого Російська Федеральна служба з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляд) повідомила українське інтернет-видання «Апостроф» про «порушення порядку розповсюдження інформації на території РФ» і дала добу для видалення матеріалів начебто «екстремістського характеру». Претензії російського відомства викликала новина «Апострофа», в якій глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаровзаявляв, що Україні належить готуватися до відкритої війни проти РФ.Як повідомили «Детектор медіа» в редакції, «Апостроф» не буде виконувати вимоги Роскомнагляду, це принципова позиція видання.

 

Фото – Станіслав Юрченко (RFE|RL)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1323
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду