Заборона каналу ATR у Криму є частиною гібридного геноциду, який проводить Росія – Айдер Муждабаєв

Заборона каналу ATR у Криму є частиною гібридного геноциду, який проводить Росія – Айдер Муждабаєв

28 Липня 2015
2005
28 Липня 2015
10:09

Заборона каналу ATR у Криму є частиною гібридного геноциду, який проводить Росія – Айдер Муждабаєв

2005
Заборона каналу ATR у Криму є частиною гібридного геноциду, який проводить Росія – Айдер Муждабаєв
Заборона каналу ATR у Криму є частиною гібридного геноциду, який проводить Росія – Айдер Муждабаєв

Російський журналіст Айдер Муждабаєв, який звільнився з газети «Московский комсомолец», переїхав до Києва і працює нині заступником генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR, заявив, що ще не знає, наскільки сильним буде тиск російської влади на журналістів каналу, які працюватимуть в окупованому Криму. Про це він сказав в інтерв'ю «Укрінформу».

 

Айдер Муждабаєв запевнив, що інформації про події у Криму телеканал ATR добуватиме у будь-якому випадку, незважаючи на протидію влади.

 

«Ми усе це продумували. Я не хотів би про це детально міркувати, тому що, до кінця усіх варіантів ще ми не прораховували. Розумієте, це буде така реактивна поведінка, тобто, дивлячись, що проти нас робитиметься, так і доведеться працювати в умовах, яких ми поки не уявляємо собі до кінця. Наскільки будуть сильні репресії, наскільки буде сильний тиск влади, розумієте. Тому що, передусім, це люди і їх особиста безпека. Але інформацію ми у будь-якому випадку отримуватимемо, добуватимемо», - сказав заступник ген директора ATR.

 

Він також заявив, що Росія не зможе побудувати «Північну Корею» в Криму або зробити з півострова «зону, захищену повністю, тому що все одно інформація проникатиме». «І оскільки життя в Криму стає дуже складним, люди прагнутимуть до альтернативних точок зору, і нічого з цим не зроблять, «на каждый роток не набросишь платок», є таке російське прислів'я. І з Кримом буде те ж саме, не вийде у них нічого, це потрібно доводити свою спроможність справою, а справою у них не виходить, тому вони ганяють телеканали», - пояснив журналіст.

 

Водночас він заявив, що кримськотатарський канал ATR міг продовжувати працювати у Криму, не порушуючи навіть російських законів, але влада Росії вибрала жорстку стратегію на знищення ЗМІ.

 

«Канал ATR міг би працювати в Криму, він не порушував ніяких законів, навіть російських, але знадобилося прибрати критику будь-яку і заткнути корінний народ, просто переїхати його асфальтовим катком, розрівняти, щоб ніхто не висовувався, голову не піднімав. Вони вибрали таку стратегію. Мабуть, це укладається в загальну стратегію такої пропагандистської війни з російського боку. Це дуже сумно і дуже трагічно для кримських татар. Але що ж тепер робити, будемо виживати, будемо щось придумувати, щодня щось нове придумувати», - сказав Айдер Муждабаєв.

 

Він також заявив, що заборона мовлення каналу ATR у Криму є частиною гібридного геноциду кримських татар, який Росія організувала у Криму.

 

«Є кілька людей, які прилаштувалися при владі, які кажуть, що ми - кримські татари і ми всім задоволені. Ось їх скрізь показують. Так створюється помилкова реальність, щоб показати, що у кримських татар все добре, немає проблем ніяких, ось є ж у нас три людини, які всім розповідають, як вони задоволені життям при Росії. Ні, основна частина народу незадоволена, люди пригнічені, люди принижені, вони ніколи себе з часів Радянського Союзу не відчували такими приниженими. Знаєте, не можна порівнювати нинішнє життя і життя в минулому столітті. Я вважаю, що в сучасній Європі, коли люди живуть в країні, коли люди залякані, зацьковані і принижені - це теж можна називати геноцидом, моральним. Не обов'язково людей вбивати зараз, можна просто зробити так, щоб вони себе почували морально розчавленими. Ось цим зараз займається російська влада. І заборона мовлення ATR в Криму - це елемент такої боротьби, це можливість дати зрозуміти людям, що у вас жодних прав, у вас було телебачення, було радіо, ви це все дивилися, зараз ви ніхто, у вас нічого цього не буде, ви повинні заткнутися, а не хочете - їдьте звідси, чим вас менше буде тут, тим краще. Ось це я і називаю гібридним геноцидом», - сказав журналіст.

 

Посністю інтерв'ю «Укрінформу» з Айдером Муждабаєвим можна прочитати у дайджесті «Детектор медіа».

 

Нагадаємо, 18 червня кримськотатарські телеканали ATR і Lale, які не отримали після анексії Криму Росією реєстрації згідно з російським законодавством і не мають змоги мовити легально в Криму, відновили супутникове мовлення з Києва (супутник Astra 4A), на підставі чинних ліцензій Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

Після цього окупаційна влада Криму включила телеканал ATR до списку медіа, яким не дозволено працювати на масових заходах на півострові.

 

У липні новопризначений головний редактор новин телеканалу ATR Осман Пашаєв анонсував, що новини «Заман» відновлять вихід на каналі з 20 липня тричі на день.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2005
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду