detector.media
28.07.2015 10:09
Заборона каналу ATR у Криму є частиною гібридного геноциду, який проводить Росія – Айдер Муждабаєв
Заборона каналу ATR у Криму є частиною гібридного геноциду, який проводить Росія – Айдер Муждабаєв

Російський журналіст Айдер Муждабаєв, який звільнився з газети «Московский комсомолец», переїхав до Києва і працює нині заступником генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR, заявив, що ще не знає, наскільки сильним буде тиск російської влади на журналістів каналу, які працюватимуть в окупованому Криму. Про це він сказав в інтерв'ю «Укрінформу».

 

Айдер Муждабаєв запевнив, що інформації про події у Криму телеканал ATR добуватиме у будь-якому випадку, незважаючи на протидію влади.

 

«Ми усе це продумували. Я не хотів би про це детально міркувати, тому що, до кінця усіх варіантів ще ми не прораховували. Розумієте, це буде така реактивна поведінка, тобто, дивлячись, що проти нас робитиметься, так і доведеться працювати в умовах, яких ми поки не уявляємо собі до кінця. Наскільки будуть сильні репресії, наскільки буде сильний тиск влади, розумієте. Тому що, передусім, це люди і їх особиста безпека. Але інформацію ми у будь-якому випадку отримуватимемо, добуватимемо», - сказав заступник ген директора ATR.

 

Він також заявив, що Росія не зможе побудувати «Північну Корею» в Криму або зробити з півострова «зону, захищену повністю, тому що все одно інформація проникатиме». «І оскільки життя в Криму стає дуже складним, люди прагнутимуть до альтернативних точок зору, і нічого з цим не зроблять, «на каждый роток не набросишь платок», є таке російське прислів'я. І з Кримом буде те ж саме, не вийде у них нічого, це потрібно доводити свою спроможність справою, а справою у них не виходить, тому вони ганяють телеканали», - пояснив журналіст.

 

Водночас він заявив, що кримськотатарський канал ATR міг продовжувати працювати у Криму, не порушуючи навіть російських законів, але влада Росії вибрала жорстку стратегію на знищення ЗМІ.

 

«Канал ATR міг би працювати в Криму, він не порушував ніяких законів, навіть російських, але знадобилося прибрати критику будь-яку і заткнути корінний народ, просто переїхати його асфальтовим катком, розрівняти, щоб ніхто не висовувався, голову не піднімав. Вони вибрали таку стратегію. Мабуть, це укладається в загальну стратегію такої пропагандистської війни з російського боку. Це дуже сумно і дуже трагічно для кримських татар. Але що ж тепер робити, будемо виживати, будемо щось придумувати, щодня щось нове придумувати», - сказав Айдер Муждабаєв.

 

Він також заявив, що заборона мовлення каналу ATR у Криму є частиною гібридного геноциду кримських татар, який Росія організувала у Криму.

 

«Є кілька людей, які прилаштувалися при владі, які кажуть, що ми - кримські татари і ми всім задоволені. Ось їх скрізь показують. Так створюється помилкова реальність, щоб показати, що у кримських татар все добре, немає проблем ніяких, ось є ж у нас три людини, які всім розповідають, як вони задоволені життям при Росії. Ні, основна частина народу незадоволена, люди пригнічені, люди принижені, вони ніколи себе з часів Радянського Союзу не відчували такими приниженими. Знаєте, не можна порівнювати нинішнє життя і життя в минулому столітті. Я вважаю, що в сучасній Європі, коли люди живуть в країні, коли люди залякані, зацьковані і принижені - це теж можна називати геноцидом, моральним. Не обов'язково людей вбивати зараз, можна просто зробити так, щоб вони себе почували морально розчавленими. Ось цим зараз займається російська влада. І заборона мовлення ATR в Криму - це елемент такої боротьби, це можливість дати зрозуміти людям, що у вас жодних прав, у вас було телебачення, було радіо, ви це все дивилися, зараз ви ніхто, у вас нічого цього не буде, ви повинні заткнутися, а не хочете - їдьте звідси, чим вас менше буде тут, тим краще. Ось це я і називаю гібридним геноцидом», - сказав журналіст.

 

Посністю інтерв'ю «Укрінформу» з Айдером Муждабаєвим можна прочитати у дайджесті «Детектор медіа».

 

Нагадаємо, 18 червня кримськотатарські телеканали ATR і Lale, які не отримали після анексії Криму Росією реєстрації згідно з російським законодавством і не мають змоги мовити легально в Криму, відновили супутникове мовлення з Києва (супутник Astra 4A), на підставі чинних ліцензій Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

Після цього окупаційна влада Криму включила телеканал ATR до списку медіа, яким не дозволено працювати на масових заходах на півострові.

 

У липні новопризначений головний редактор новин телеканалу ATR Осман Пашаєв анонсував, що новини «Заман» відновлять вихід на каналі з 20 липня тричі на день.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY